Špaldové buchty s povidly
Ingredience na 1 pekáč:
- 500 g hladké špaldové mouky + na podsypání
- 60 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 240 ml vlažného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 120 g másla + na namáčení buchet
- kůra z 1 bio citronu
Na náplň:
- 350 g švestkových povidel
- 75 ml tuzemáku
- 50 g perníku na strouhání
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem.
- Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vlažné mléko. Do něj rozdrobíme droždí a necháme 10 minut odstát.
- Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto.
- Nádobu s těstem zakryjeme potravinovou folií a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto prohněteme a necháme kynout ještě další hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Povidla smícháme s tuzemákem a nastrouhaným perníkem.
- V kastrolu rozpustíme máslo.
- Těsto vyválíme na pomoučněném válu. Vykrajujeme z něj čtverce velké asi 6×6 cm a doprostřed každého naneseme lžící náplň.
- Nakonec buchty dobře zabalíme, namočíme je v kastrolu s máslem a vyskládáme je do pekáče. Ještě 20 minut necháme ležet na teplém místě a potom pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny dozlatova.
- Podáváme vychladlé a posypané moučkovým cukrem.