Jablečný špaldový perník
Ingredience na kulatou formu o průměru 30 cm:
- 2 jablka
- citronová šťáva (není nutno)
- 125 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce medu
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 250 g špaldové mouky
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek do perníku
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky a zbavíme jádřinců. Každý měsíček nakrájíme na několik plátků. Můžeme je ještě zakápnout citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
- Máslo utřeme s cukrem a zašleháme do něj mletou skořici, med a vejce. Poté vmícháme i mléko.
- Mouku smícháme se solí a kypřicím práškem a postupně ji vmícháme do tekuté části.
- Formu na koláč vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou) a nalijeme do ní těsto.
- Na těsto vyskládáme plátky jablek.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto propečené.
- Necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.