Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

aktualizováno 
Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější složení. Lidé špaldu pěstují už tisíce let, ale před časem ji vytlačila šlechtěná pšenice, která má vyšší výnosy a je ekonomicky zajímavější. Teď se pozapomenutá obilnina vrací na naše talíře.
Část 1/4

Prastará odrůda pšenice je s námi už devět tisíc let, znali ji staří Palestinci, Asyřané, Egypťané i Římané a sladké i slané pečivo se z ní třeba v jihozápadní Asii připravuje s oblibou dodnes. Ze střední Evropy se špalda vytratila ve 20. století, a to pouze z ekonomických důvodů. Má totiž nižší výnosy a její zrno je obalené dvojitou plevou, takže je náročnější na zpracování.

K nám se špalda vrátila až s rozšířením takzvaného ekologického zemědělství i proto, že patří (právě díky dvojité plevě) k méně náročným zemědělským plodinám. Pomalu se dostává do módy, zejména při přípravě sladkého pečiva, ale vynikající je třeba i pro přípravu chleba nebo špaldota (špaldové obdoby italského rizota).

Obliba špaldové mouky těší také výživové poradce a lékaře, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a některé minerální látky, Špalda je také lépe stravitelná než šlechtěná pšenice, pomáhá snižovat krevní tlak i předcházet obezitě či cukrovce a dokonce prý podporuje náš imunitní systém.

Proslýchá se dokonce, že Hildegarda z Bingenu, německá středověká křesťanská mystička, lékařka, spisovatelka, hudební skladatelka a jeptiška, jednou prohlásila, že „kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“

Díky lahodné oříškové chuti je špalda jako stvořená k experimentování, protože třeba buchty, koláče nebo sušenky z ní upečené jsou chuťově mnohem zajímavější než ty z klasické bílé mouky. Vyzkoušet to můžete i vy, třeba s některým z našich špaldových receptů.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Najdete na iDNES.cz