Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Špagetová, máslová, muškátová, Hokkaidó. Vyberte si tu svou dýni

  1:48aktualizováno  1:48
Dýně se nehodí jen pro okrasu nebo halloweenskou výzdobu. Nejen na podzim se s ní můžeme vyřádit v kuchyni, kde oceníme její univerzálnost a zajímavý vzhled. Dýně totiž bere naši kuchyni útokem v mnoha podobách. Vyzkoušejte třeba muškátovou nebo špagetovou.
Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. (Ilustrační snímek)

Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. (Ilustrační snímek) | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Špagetová dýně

Asi nejzvláštnější z rodiny dýní je ta špagetová, která je podlouhlá, bývá žíhaná a sklízí se ve velikosti do 30 cm. Navzdory tomu, že evokuje italskou přílohu, pochází z USA. Kromě toho, že patří k chuťově nejlahodnějším dýním, nabízí ještě jednu zajímavost - po tepelné úpravě se rozpadá na vlákna, jakési špagety.

Její příprava je vcelku snadná: můžete ji buď uvařit vcelku (v tom případě ji ale na pár místech raději dopředu propíchněte), nebo upéct v troubě. Rozpůlenou dýni zbavenou jadřince položíte řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečete na střední výkon cca půl hodiny. Po částečném vychladnutí z ní vidličkou vytahujete "špagety", které můžete použít jako přílohu k omáčkám vegetariánským i masitým, skvělá je k "číně" nebo zapékáte či přidáte do polévky jako nudle.

Muškátová dýně

Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.

Máslová dýně

Tato oblíbená odrůda je skvělá zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče, cheesecake a další druhy pečiva nebo do marmelád. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá.

Hokkaido

Dýně hokkaido

Sytě oranžová menší pravidelně zaoblená dýně s japonským názvem zdomácněla nejen na českých a moravských zahrádkách a farmářských trzích, ale také v naší kuchyni. Její výhodou je, že se na rozdíl od ostatních dýní nemusí loupat. Je krásně zbarvená a skvělá do pečených, dušených i vařených jídel. Často ji dostanete v kvalitě bio a pro její nasládlou trochu oříškovou chuť ji milují také děti.

Všechny dýně jsou nejen chutným doplňkem jídelníčku, ale také vynikají pozitivními účinky na zdraví a kondici. Obsahují antioxidanty, vitaminy a minerály, mají dostatek vlákniny a naopak malou kalorickou hodnotu. Jsou tedy vhodné nejen při redukční dietě a detoxikaci, ale také třeba při nemocech ledvin, slinivky břišní, sleziny, žaludku nebo srdce.

Dýňové rizoto se šalvějí.

Dýňové rizoto se sýrem

  • 1 menší dýně (např. Hokkaidó)
  • cca 1/2 l vývaru
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 1 větší cibule
  • šalvěj, rozmarýn, tymián apod.
  • sýr na strouhání
  • sůl, pepř
  • olej

1. Ve velké pánvi na oleji osmažíme cibuli až zesklovatí. Opečeme na kostky nakrájenou dýni a přidáme rýži s částí vývaru. Promícháme, aby jej rýže co nejvíce nasákla. Dolijeme vývarem tak, aby byla rýže potopená, přidáme bylinky a dusíme.

2. Průběžně mícháme a přidáváme vývar dle potřeby. Asi po dvaceti minutách ochutnáme, zda je rýže al dente. Dochutíme solí a pepřem, případně ještě chvíli dusíme. Vývar by se měl dokonale odvařit.

3. Rizoto servírujeme posypané sýrem a ozdobené snítkou čerstvých bylinek.




Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz