Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Špagetová, máslová, muškátová, Hokkaidó. Vyberte si tu svou dýni

  1:48aktualizováno  1:48
Dýně se nehodí jen pro okrasu nebo halloweenskou výzdobu. Nejen na podzim se s ní můžeme vyřádit v kuchyni, kde oceníme její univerzálnost a zajímavý vzhled. Dýně totiž bere naši kuchyni útokem v mnoha podobách. Vyzkoušejte třeba muškátovou nebo špagetovou.
Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. (Ilustrační snímek)

Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. (Ilustrační snímek) | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Špagetová dýně

Asi nejzvláštnější z rodiny dýní je ta špagetová, která je podlouhlá, bývá žíhaná a sklízí se ve velikosti do 30 cm. Navzdory tomu, že evokuje italskou přílohu, pochází z USA. Kromě toho, že patří k chuťově nejlahodnějším dýním, nabízí ještě jednu zajímavost - po tepelné úpravě se rozpadá na vlákna, jakési špagety.

Její příprava je vcelku snadná: můžete ji buď uvařit vcelku (v tom případě ji ale na pár místech raději dopředu propíchněte), nebo upéct v troubě. Rozpůlenou dýni zbavenou jadřince položíte řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečete na střední výkon cca půl hodiny. Po částečném vychladnutí z ní vidličkou vytahujete "špagety", které můžete použít jako přílohu k omáčkám vegetariánským i masitým, skvělá je k "číně" nebo zapékáte či přidáte do polévky jako nudle.

Muškátová dýně

Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.

Máslová dýně

Tato oblíbená odrůda je skvělá zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče, cheesecake a další druhy pečiva nebo do marmelád. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá.

Hokkaido

Dýně hokkaido

Sytě oranžová menší pravidelně zaoblená dýně s japonským názvem zdomácněla nejen na českých a moravských zahrádkách a farmářských trzích, ale také v naší kuchyni. Její výhodou je, že se na rozdíl od ostatních dýní nemusí loupat. Je krásně zbarvená a skvělá do pečených, dušených i vařených jídel. Často ji dostanete v kvalitě bio a pro její nasládlou trochu oříškovou chuť ji milují také děti.

Všechny dýně jsou nejen chutným doplňkem jídelníčku, ale také vynikají pozitivními účinky na zdraví a kondici. Obsahují antioxidanty, vitaminy a minerály, mají dostatek vlákniny a naopak malou kalorickou hodnotu. Jsou tedy vhodné nejen při redukční dietě a detoxikaci, ale také třeba při nemocech ledvin, slinivky břišní, sleziny, žaludku nebo srdce.

Dýňové rizoto se šalvějí.

Dýňové rizoto se sýrem

  • 1 menší dýně (např. Hokkaidó)
  • cca 1/2 l vývaru
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 1 větší cibule
  • šalvěj, rozmarýn, tymián apod.
  • sýr na strouhání
  • sůl, pepř
  • olej

1. Ve velké pánvi na oleji osmažíme cibuli až zesklovatí. Opečeme na kostky nakrájenou dýni a přidáme rýži s částí vývaru. Promícháme, aby jej rýže co nejvíce nasákla. Dolijeme vývarem tak, aby byla rýže potopená, přidáme bylinky a dusíme.

2. Průběžně mícháme a přidáváme vývar dle potřeby. Asi po dvaceti minutách ochutnáme, zda je rýže al dente. Dochutíme solí a pepřem, případně ještě chvíli dusíme. Vývar by se měl dokonale odvařit.

3. Rizoto servírujeme posypané sýrem a ozdobené snítkou čerstvých bylinek.




Nejčtenější

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Štáb České televize vybavil Ivanu Lokajovou několika skrytými kamerami a vyslal...

Alternativní léčitelství se stále častěji stává poslední možností pro ty, kterým západní medicína nedokázala pomoct. V...

Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Pacientka z Aktipu: Děti jsem měla fiktivně balit do zlaté karimatky

Ivana, vybavena skrytou kamerou, míří do psychosomatické institutu Aktip na...

Za třináct návštěv v pražském psychosomatickém institutu Aktip zaplatila Ivana Lokajová téměř 30 tisíc korun. Skrytou...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Arome.cz I kosmetická sbírka má svoje datum spotřeby. Ruku na srdce, třídíte šminky pravidelně? Pokud zapomínáte, zaděláváte si n...



Najdete na iDNES.cz