Doporučujeme

Co by to bylo za svátky jara, kdyby na svátečním stole chyběl beránek nebo mazanec? (Ilustrační snímek)

Co by to bylo za svátky jara, kdyby na svátečním stole chyběl beránek nebo mazanec? (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Výsledky velikonoční soutěže: Mazanec, beránek i netradiční toasty

  • 0
Každá rodina má svůj vlastní scénář svátků jara, ale bez kraslic, pomlázky a dobrého jídla se to asi nikde neobejde. Proto jsme vás také vyzvali k účasti v soutěži o nejzajímavější velikonoční recept. Zde je výsledková listina, nad kterou se sbíhají sliny.

Z desítek zajímavých receptů nebylo snadné vybírat už proto, že mezi soutěžními příspěvky byly jak tradiční velikonoční speciality jako mazanec, beránek nebo jidáše, tak i méně známé dobroty. Nakonec se redakční porota rozhodla takto:

1. místo: Velikonoční mazanec, který nám zaslal Milan Machálek – zaujal nás mimo jiné proto, že v receptu je použitý jen jeden žloutek (což možná při dnešní ceně vajec ocení mnohá hospodyňka). Otestovat se ho rozhodla naše vedoucí Pavla, která byla spokojena se snadnou přípravou i s povedeným výsledkem.

2. místo: Velikonoční beránek Terezy Bezděkové nás nadchl hříšnou kombinací strouhané čokolády, rumu a oříšků.

3. místo: Toasty s boby faba a ricottou, mátou a bazalkou podle Terezy Mrowiecové zase vnesly do českých Velikonoc trochu středomořské svěžesti a rafinovaného splynutí chutí.

4. místo: Hrnkový velikonoční beránek Kateřiny Jurisové se nám líbil pro snadnou přípravu, kterou ocení zejména méně zkušené kuchařky, které už si ani nepamatují, kam před lety uložily kuchyňskou váhu, ale nechtějí rodinu ošidit o sladkou velikonoční tradici.

5. místo: Velikonoční hnětynky, které nám poslala Karolína Fourová zase potěšily ty z nás, kdo máme doma malé děti. Ty totiž milují nejen čokoládu, ale také rády pomáhají při zdobení cukroví, a tady se s barevnými cukrátky mohou skutečně vyřádit.

Všem pěti výhercům zasíláme sladké čokoládové překvapení.

Užijte si velikonoce – a nejen v kuchyni

Svátky jsou pro většinu z nás obdobím setkávání s rodinou a přáteli a k tomu samozřejmě prostřená tabule plná domácích sladkých i slaných dobrot patří. A tak si je užijte nejen u sporáku, ale také u prostřeného stolu.

Velikonoce u nás v redakci

Velikonoční hlavička, vajíčková tlačenka, šlehačkový beránek, boží milosti...

Recepty na velikonoční speciality, které připravují svým rodinám redaktorky OnaDnes.cz, najdete zde.

Ať už vyzkoušíte soutěžní recepty, nebo se pustíte do svých osvědčených, určitě při svátečním vaření a pečení využijete nejen zelené poklady jako mladý špenát, pažitku, medvědí česnek nebo kopřivy, ale rovněž mladé maso nebo čerstvá vejce – při jejichž nákupu sice letos musíte sáhnout trochu hlouběji do peněženky, ale bez nichž by Velikonoce prostě nebyly Velikonocemi.

Sváteční recepty

Všechny čtenářské recepty včetně těch soutěžních najdete v naší internetové databázi zde.

Vyzkoušet můžete také velikonoční recepty kulinární redaktorky Ona DNES Ilony Smetanové, která pro vás připravila pestré velikonoční menu s masitými i bezmasými pokrmy.


  • Vybrali jsme pro Vás