Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Soutěž o nejzajímavější velikonoční recept vyhrály čokoládové dortíčky

  12:11aktualizováno  12:11
Čtenářská soutěž o nejzajímavější velikonoční recept už zná svého vítěze, nebo spíše vítězku. Stala se jí čtenářka Kristýna se svými velikonočními čokoládovými dortíčky.

Čokoládové velikonoční dortíčky | foto: Profimedia.cz

Odbornou porotu složenou ze členů redakce OnaDnes.cz i školy vaření Chefparade nejvíce zaujal recept čtenářky s nickem Kristýna91, která do soutěže poslala svoje velikonoční čokoládové dortíčky. 

Podle odborníků z Chefparade jsou zajímavé jak použitými surovinami a jejich kvalitou, tak postupem a samozřejmě i konečným výsledkem.

Výherkyně od nás dostane poukaz na kurz vaření ve škole Chefparade dle svého výběru v ceně 1190 korun.

Velikonoční čokoládové dortíčky

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 8 dortíčků

Na těsto:

  •  70 g polohrubé mouky
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek
  • 3 lžíce rumu

Na krém:

  • 1 balení mascarpone (doporučuji značku Galbani)
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Na zdobení:

  • 100 g čokoládové polevy
  • 50 g tmavé čokolády na výrobu hoblinek
  • 50 g bílé čokolády na výrobu hoblinek
  • čerstvé maliny
  • dekorační vajíčka
  • čerstvé lístky máty

1. V horké lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a rum utřeme do pěny. Přidáme rozpuštěnou a mírně vychladlou čokoládu, navrch prosejeme mouku s kypřícím práškem a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do směsi.
2. Vzniklou hmotou naplníme formičky (vymaštěné máslem a vysypané moukou) a dáme péct do trouby na 175 °C. Pečeme, dokud se nám těsto nelepí na špejli (či jinou pomůcku), poté necháme vychladnout.
3. Pak si připravíme krém. Do připravené misky si dáme mascarpone, přidáme žloutky umíchané s cukrem do pěny. Vše opatrně smícháme. Ušleháme smetanu se ztužovačem šlehačky a velmi opatrně vmícháme do krému. Je velmi důležité krém míchat pomalu a opatrně přidávat přísady, aby nevznikly hrudky a krém nespadl (nezřídl).
4. Pomocí škrabky na brambory si vytvoříme čokoládové hoblinky (bílé a tmavé). Upečené a vychladlé dortíčky uprostřed rozkrojíme a spodní část potřeme krémem. Poté přiklopíme vrchní část a celý dortíček polijeme čokoládovou polevou. Poté zdobíme čokoládovými hoblinkami, filigránky, malinami, lístky máty či jinými ozdobami podle fantazie.

Autoři:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.