Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Máte alergii na mléko? Zkuste svíčkovou trochu jinak

  1:00aktualizováno  1:00
Mléko je přirozenou součástí našeho jídelníčku, ale stále více dospělých i dětí má problémy s mléčnou bílkovinou. Ani oni si však nemusejí odepřít třeba oblíbenou svíčkovou nebo smetanový dezert. Stačí nahradit mléčné výrobky sójovými produkty. Získáte tak překvapivě chutná jídla, která jsou zároveň lehká a dobře stravitelná.

Netradičně tradiční svíčková na smetaně | foto: Alpro

"Možnosti využití sójových výrobků v kuchyni je nekonečně široké – od omáček, polévek a hlavních chodů, přes koktejly, dezerty, zapékání mas a příloh po lehké svačinky a chutné snídaně," říká šéfkuchař restaurace Soave by Aureole Jan Souček, který je autorem i následujících receptů.

Podle něj se dají sójové produkty použít úplně stejně jako mléčné výrobky a mají ještě jednu velkou výhodu. Oproti klasickému kravskému mléku a smetaně nemají tendenci srážet se v kyselém prostředí. A tak si s nimi poradí i méně zdatné kuchařky a kuchaři.

Svíčková na smetaně

  • 600 g hovězí zadní nebo svíčková
  • 50 g uzené slaniny
  • 250 ml sójové "smetany" na vaření (např. Alpro Cuisine)
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 80 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • masový vývar
  • 2 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • cukr
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

1. Odleželé maso prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka.

3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku propasírujeme se zeleninou přes síto, přilijeme sójovou "smetanou" a podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou.

4. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.

Tip: Pro lepší barvu můžete přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

Steak z lososa s celerovým krémem a olivami

Steak z lososa s celerovým krémem a olivami
  • 4 steaky z lososa (cca po 150 g)
  • 500 g celeru
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml sójové "smetany" na vaření
  • 200 ml sójového nápoje bez příchuti
  • 100 g černých oliv
  • 2 lžičky piniových oříšků
  • tymián, bazalka
  • muškátový oříšek
  • sůl

1. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s nakrájeným celerem, bramborami a česnekem. Přilijeme sójovou "smetanu" a sójový nápoj. Přidáme bylinky, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.

2. Po uvaření celeru a vyvaření zhruba poloviny tekutiny směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem.

3. Osoleného lososa opečeme na rozpálené pánvi z obou stran.

4. Servírujeme ho na lůžku z celerového krému, posypaného zprudka orestovanými piniovými oříšky a pokrájenými černými olivami.

Vanilková panna cotta

Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou
  • 250 ml sójového nápoje bez příchuti
  • 250 ml sójové "smetany"
  • 4 plátky želatiny
  • 100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce)
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)

1. Mléko nebo sójový nápoj a sójovou "smetanu", dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu.

2. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout.

3. Dvě lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.

Tip: Dezert můžeme před servírováním ozdobit vanilkovým topingem nebo sójovým dezertem s perníkovou či čokoládovou příchutí.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.