"Možnosti využití sójových výrobků v kuchyni je nekonečně široké – od omáček, polévek a hlavních chodů, přes koktejly, dezerty, zapékání mas a příloh po lehké svačinky a chutné snídaně," říká šéfkuchař restaurace Soave by Aureole Jan Souček, který je autorem i následujících receptů.
Podle něj se dají sójové produkty použít úplně stejně jako mléčné výrobky a mají ještě jednu velkou výhodu. Oproti klasickému kravskému mléku a smetaně nemají tendenci srážet se v kyselém prostředí. A tak si s nimi poradí i méně zdatné kuchařky a kuchaři.
Svíčková na smetaně
- 600 g hovězí zadní nebo svíčková
- 50 g uzené slaniny
- 250 ml sójové "smetany" na vaření (např. Alpro Cuisine)
- 40 g tuku
- 40 g hladké mouky
- 1 cibule
- 80 g mrkve
- 50 g petržele
- 50 g celeru
- masový vývar
- 2 kuličky nového koření
- bobkový list
- cukr
- citronová šťáva
- sůl a pepř
1. Odleželé maso prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.
2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka.
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku propasírujeme se zeleninou přes síto, přilijeme sójovou "smetanou" a podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou.
4. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.
Tip: Pro lepší barvu můžete přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.
Steak z lososa s celerovým krémem a olivami
- 4 steaky z lososa (cca po 150 g)
- 500 g celeru
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml sójové "smetany" na vaření
- 200 ml sójového nápoje bez příchuti
- 100 g černých oliv
- 2 lžičky piniových oříšků
- tymián, bazalka
- muškátový oříšek
- sůl
1. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s nakrájeným celerem, bramborami a česnekem. Přilijeme sójovou "smetanu" a sójový nápoj. Přidáme bylinky, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.
2. Po uvaření celeru a vyvaření zhruba poloviny tekutiny směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem.
3. Osoleného lososa opečeme na rozpálené pánvi z obou stran.
4. Servírujeme ho na lůžku z celerového krému, posypaného zprudka orestovanými piniovými oříšky a pokrájenými černými olivami.
Vanilková panna cotta
- 250 ml sójového nápoje bez příchuti
- 250 ml sójové "smetany"
- 4 plátky želatiny
- 100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce)
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový lusk
- pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)
1. Mléko nebo sójový nápoj a sójovou "smetanu", dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu.
2. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout.
3. Dvě lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.
Tip: Dezert můžeme před servírováním ozdobit vanilkovým topingem nebo sójovým dezertem s perníkovou či čokoládovou příchutí.