Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sója pomáhá proti rakovině

  11:12aktualizováno  11:12
Sója je zázrak! To se ještě před několika lety na lidi hrnulo ze všech médií. V poslední době se však už o jedinečné luštěnině zase tolik mluví. A přitom je to podle vědců skutečný poklad mezi potravinami. Sójové produkty obsahují velké množství proteinů, vápníku, železa a zinku. Jsou nízkokalorické, neobsahují cholesterol, tuk a jsou jedinečným zdrojem vlákniny. Různé průzkumy studující souvislost mezi konzumací sóji a rakovinou dokonce potvrzují, že riziko onemocnění je u lidí, kteří pravidelně jedí sóju výrazně menší.
Uvnitř článku najdete recepty ze sóji.

Ideální denní dávka sóji je 50 gramů.

Tato luštěnina, která pochází z východní Asie, může být plnohodnotnou náhradou masa. Její bílkovina se totiž rovná bílkovině masa, mléka i vajec.

Obalovaný sójový špíz
80 g sójových kostek, 1 lžíce sójové omáčky, pepř, kari, sůl, žampiony, paprika, cibule Těstíčko na obalování: 225 g hladké mouky, 250 ml studené vody, 1/2 čl kypřícího prášku, sůl, citronová šťáva.
Sójové kostky vložíme do mísy přelijeme sójovou omáčkou, okořeníme pepřem, kari a solí a poté zalijeme 1 l vroucí vody a necháme nejméně 30 minut bobtnat. Poté slijeme a vymačkáme z kostek přebytečnou vodu. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme sóju, žampiony, papriku, cibuli. Takto připravené špízy obalíme v těstíčku a ze všech stran opečeme.


Rizoto se sójovým masem a houbami
80 g sójových pekingských nudliček, sůl. olej, 300 g rýže, 1 cibule, několik hub, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 lžíce kečupu, česnek, 1 kostka bujónu, mleté nové koření, mletý pepř
Pekingské nudličky zalijeme 700 ml vroucí vody, osolíme a vaříme 20 minut. Pak nálev slijeme a nudličky vymačkáme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a papriky a osmahneme. Přidáme předvařené nudličky, rýži, kečup, rozetřený česnek, kostku bujónu a koření, vše zalijeme horkou vodou (na 1 šálek rýže 2 šálky vody) a dusíme, až rýže i nudličky změknou. Pak kastrol odstavíme a necháme stát pod pokličkou 5 minut. Rizoto promícháme - rozdělíme na talíře a posypeme sýrem.

 

Autor:




Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.