Výživná snídaně - Jablečno-mrkvová šťáva, celozrný chléb, pomazánka z lučiny s tuňákem a pórkem | foto: Jakub Salvet, MF DNES

Snídaně podle dnešní nálady a chutě

  • 6
Taky máte každé ráno chuť na něco jiného? Pak vyzkoušejte všechny naše čtyři tipy. Snídani výživnou, energetickou, detoxikační i gurmánskou.
Výživná snídaněVýživná snídaně: Jablečno-mrkvová šťáva, celozrný chléb, pomazánka z lučiny s tuňákem a pórkem (20 minut)

PRO 4 OSOBY
asi 1 kg jablek, oloupaných, zbavených jadřinců
1 kg očištěné mrkve
4 – 8 plátků celozrného chleba
150 g lučiny
1 konzerva tuňáka (sendvičového) asi 140 g
šťáva z 1/2 citronu
1 menší pórek, omytý, najemno pokrájený
4 sáčky šípkového čaje
4 plátky pomeranče
med na ochucení,
sůl


V míse rozmačkáme vidličkou maso z tuňáka bez nálevu, přidáme sůl, citronovou šťávu a lučinu a vyšleháme hladkou pomazánku. Chléb potřeme pomazánkou a posypeme omytým pokrájeným pórkem. Podle návodu připravíme šípkový čaj, ochutíme medem a podáváme ozdobený plátky dobře omytého pomeranče. Oloupaná a očištěná jablka a mrkev překrájíme na kousky a vložíme do odšťavňovače. Šťávu rozlijeme do připravených sklenic. Podáváme co nejdříve po zhotovení.

Energetická snídaně Energetická snídaně: Vločková kaše se sušeným ovocem, čokoládou a mandlemi, banánové mléko (25 minut)

PRO 4 OSOBY
200 g ovesných vloček
500 ml vody
500 ml mléka
špetka soli
med na ochucení
16 –20 sušených meruněk pokrájených nadrobno
16 –20 sušených švestek pokrájených nadrobno
hrst rozinek
50 g hořké strouhané čokolády
150 ml bílého jogurtu
50 g másla
4 lžíce opražených mandlových lupínků nebo posekaných lískových ořechů

Na banánové mléko:
4 zralé banány
800 ml mléka
špetka mleté skořice
med na doslazení


Ovesné vločky propláchneme proudem studené vody, vložíme do kastrolu se silnějším dnem a zalijeme studenou vodou. Necháme chvíli namočené a mezitím omyjeme všechno sušené ovoce v teplé vodě, necháme okapat a meruňky a švestky překrájíme na drobnější kousky.
Vločky namočené ve vodě uvedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni doměkka. Ke konci vaření postupně přiléváme mléko, přidáme špetku soli a dovaříme do potřebné hustoty a měkkosti. Vše trvá, když jsou vločky předem namočené, asi 10–15 minut. Kaši odstavíme, vmícháme do ní pokrájené ovoce a rozinky a dochutíme medem.
Podáváme zdobené plátky másla, nahrubo strouhanou čokoládou, bílým jogurtem a lehce opraženými mandlovými lupínky nebo sekanými ořechy. Povrch kaše můžeme zdobit také jakýmkoliv čerstvým ovocem.

Dohladka umixujeme pokrájené banány s mlékem, Rozlijeme do připravených sklenic a povrch lehce poprášíme mletou skořicí.

Detoxikační snídaně Detoxikační snídaně: Horká voda s citronovou šťávou, rozmarýnový čaj s citronem a medem, ovocný salát, oříškové müsli (15 minut)

PRO 4 OSOBY
800 ml horké vody
šťáva ze dvou citronů
asi 4–8 větviček čerstvé rozmarýny
600 ml vroucí vody
šťáva z 1 citronu
med na ochucení
2 větší červené grapefruity
4 jablka
250 g hroznového vína
lístky čerstvé máty na ozdobu
200 g oříškového musli


Půl hodiny před snídaní vypijeme sklenici horké vody s citronovou šťávou. Mezitím si připravíme rozmarýnový čaj a ovocný salát. Omyté větvičky rozmarýny namačkáme do konvice, zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10–15 minut louhovat. Osladíme medem, přilijeme šťávu z citronu a vypijeme rovněž nalačno. Všechno ovoce důkladně omyjeme. Grapefruity oloupeme a rozebereme na jednotlivé dílky. Z nich vykrájíme ostrým nožem jednotlivá fi látka dužiny a překrájíme na kousky. Do mísy k nim přidáme nakrájená jablka se slupkou zbavená jádřinců a rozpůlené kuličky hroznového vína. Promícháme a podáváme ozdobené lístky máty s oříškovým müsli. 


Gurmánská snídaně Gurmánská snídaně: Opečený toast s máslem a kaviárem, medajlonky
z vepřové panenky se šalvějí a lístky polníčku (30 minut)

PRO 4 OSOBY
8–12 plátků toastového chleba
60 g másla
50 g lososového kaviáru
1 omytý nakrájený citron
4 vejce + olej na potření pánve
400 g vepřové panenky
sůl, čerstvě mletý pepř
pár lístků čerstvé šalvěje nebo lžička sušené
3 lžíce olivového oleje
100 g lístků polníčku nebo rukoly
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce vinného octa


Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle asi 1,5 cm. Osolíme, opepříme, okořeníme posekanými lístky šalvěje nebo sušenými bylinkami a vložíme do mísy. Zakápneme asi 2 lžícemi olivového oleje a necháme odležet. Listy salátu opláchneme a necháme okapat. Ve skleněné misce metličkou vyšleháme javorový sirup s octem a zbylým olivovým olejem do husté emulze, případně trochu osolíme. Kaviár vložíme do skleněné misky, kterou vložíme do větší misky s ledovou tříští nebo ledem. Na pánvi potřené olejem usmažíme sázená vejce, solíme je a pepříme, až když jsou hotová. Mezitím si opečeme v toastovači toasty a podáváme je s máslem, kaviárem, citronem a sázeným vejcem. Medajlonky zprudka opečeme na pánvi nebo předem rozehřátém grilu po každé straně asi 3 minuty a podáváme s listy salátu zakápnutými javorovou zálivkou, případně s pečivem.

SNÍDANĚ KOLEM SVĚTA
ČÍŇANÉ snídají podle kantonu, ve kterém žijí, buď nudle s vepřovým sádlem, rýži s kuřecím masem, smažené tyčinky z těsta, nebo napařované bochánky.
FRANCOUZSKÁ snídaně – to je káva, čerstvý rohlík, džem a sýr.
ŠPANĚLÉ snídají nejčastěji kávu a „churros”, tedy něco jako smažený chleba.
ŘEKOVÉ prý snídají kávu a deset cigaret, ale po pravdě je hlavní součástí řecké snídaně spousta času a pohody. Přidejte kozí mléko a už jste v Řecku.
EGYPTSKÁ snídaně by leckterý evropský žaludek porazila. Zkuste si alexandrijská vejce: osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte dvě oloupaná a na tlusté plátky pokrájená rajčata a duste 10 minut. Pak vhoďte tři natvrdo uvařená a oloupaná vejce a vařte dalších 5 minut. Před servírováním vejce rozkrojte a podávejte s kečupem.