Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Snídaně podle dnešní nálady a chutě

aktualizováno 
Taky máte každé ráno chuť na něco jiného? Pak vyzkoušejte všechny naše čtyři tipy. Snídani výživnou, energetickou, detoxikační i gurmánskou.

Výživná snídaně - Jablečno-mrkvová šťáva, celozrný chléb, pomazánka z lučiny s tuňákem a pórkem | foto: Jakub SalvetMF DNES

Výživná snídaněVýživná snídaně: Jablečno-mrkvová šťáva, celozrný chléb, pomazánka z lučiny s tuňákem a pórkem (20 minut)

PRO 4 OSOBY
asi 1 kg jablek, oloupaných, zbavených jadřinců
1 kg očištěné mrkve
4 – 8 plátků celozrného chleba
150 g lučiny
1 konzerva tuňáka (sendvičového) asi 140 g
šťáva z 1/2 citronu
1 menší pórek, omytý, najemno pokrájený
4 sáčky šípkového čaje
4 plátky pomeranče
med na ochucení,
sůl


V míse rozmačkáme vidličkou maso z tuňáka bez nálevu, přidáme sůl, citronovou šťávu a lučinu a vyšleháme hladkou pomazánku. Chléb potřeme pomazánkou a posypeme omytým pokrájeným pórkem. Podle návodu připravíme šípkový čaj, ochutíme medem a podáváme ozdobený plátky dobře omytého pomeranče. Oloupaná a očištěná jablka a mrkev překrájíme na kousky a vložíme do odšťavňovače. Šťávu rozlijeme do připravených sklenic. Podáváme co nejdříve po zhotovení.

Energetická snídaně Energetická snídaně: Vločková kaše se sušeným ovocem, čokoládou a mandlemi, banánové mléko (25 minut)

PRO 4 OSOBY
200 g ovesných vloček
500 ml vody
500 ml mléka
špetka soli
med na ochucení
16 –20 sušených meruněk pokrájených nadrobno
16 –20 sušených švestek pokrájených nadrobno
hrst rozinek
50 g hořké strouhané čokolády
150 ml bílého jogurtu
50 g másla
4 lžíce opražených mandlových lupínků nebo posekaných lískových ořechů

Na banánové mléko:
4 zralé banány
800 ml mléka
špetka mleté skořice
med na doslazení


Ovesné vločky propláchneme proudem studené vody, vložíme do kastrolu se silnějším dnem a zalijeme studenou vodou. Necháme chvíli namočené a mezitím omyjeme všechno sušené ovoce v teplé vodě, necháme okapat a meruňky a švestky překrájíme na drobnější kousky.
Vločky namočené ve vodě uvedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni doměkka. Ke konci vaření postupně přiléváme mléko, přidáme špetku soli a dovaříme do potřebné hustoty a měkkosti. Vše trvá, když jsou vločky předem namočené, asi 10–15 minut. Kaši odstavíme, vmícháme do ní pokrájené ovoce a rozinky a dochutíme medem.
Podáváme zdobené plátky másla, nahrubo strouhanou čokoládou, bílým jogurtem a lehce opraženými mandlovými lupínky nebo sekanými ořechy. Povrch kaše můžeme zdobit také jakýmkoliv čerstvým ovocem.

Dohladka umixujeme pokrájené banány s mlékem, Rozlijeme do připravených sklenic a povrch lehce poprášíme mletou skořicí.

Detoxikační snídaně Detoxikační snídaně: Horká voda s citronovou šťávou, rozmarýnový čaj s citronem a medem, ovocný salát, oříškové müsli (15 minut)

PRO 4 OSOBY
800 ml horké vody
šťáva ze dvou citronů
asi 4–8 větviček čerstvé rozmarýny
600 ml vroucí vody
šťáva z 1 citronu
med na ochucení
2 větší červené grapefruity
4 jablka
250 g hroznového vína
lístky čerstvé máty na ozdobu
200 g oříškového musli


Půl hodiny před snídaní vypijeme sklenici horké vody s citronovou šťávou. Mezitím si připravíme rozmarýnový čaj a ovocný salát. Omyté větvičky rozmarýny namačkáme do konvice, zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10–15 minut louhovat. Osladíme medem, přilijeme šťávu z citronu a vypijeme rovněž nalačno. Všechno ovoce důkladně omyjeme. Grapefruity oloupeme a rozebereme na jednotlivé dílky. Z nich vykrájíme ostrým nožem jednotlivá fi látka dužiny a překrájíme na kousky. Do mísy k nim přidáme nakrájená jablka se slupkou zbavená jádřinců a rozpůlené kuličky hroznového vína. Promícháme a podáváme ozdobené lístky máty s oříškovým müsli. 


Gurmánská snídaně Gurmánská snídaně: Opečený toast s máslem a kaviárem, medajlonky
z vepřové panenky se šalvějí a lístky polníčku (30 minut)

PRO 4 OSOBY
8–12 plátků toastového chleba
60 g másla
50 g lososového kaviáru
1 omytý nakrájený citron
4 vejce + olej na potření pánve
400 g vepřové panenky
sůl, čerstvě mletý pepř
pár lístků čerstvé šalvěje nebo lžička sušené
3 lžíce olivového oleje
100 g lístků polníčku nebo rukoly
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce vinného octa


Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle asi 1,5 cm. Osolíme, opepříme, okořeníme posekanými lístky šalvěje nebo sušenými bylinkami a vložíme do mísy. Zakápneme asi 2 lžícemi olivového oleje a necháme odležet. Listy salátu opláchneme a necháme okapat. Ve skleněné misce metličkou vyšleháme javorový sirup s octem a zbylým olivovým olejem do husté emulze, případně trochu osolíme. Kaviár vložíme do skleněné misky, kterou vložíme do větší misky s ledovou tříští nebo ledem. Na pánvi potřené olejem usmažíme sázená vejce, solíme je a pepříme, až když jsou hotová. Mezitím si opečeme v toastovači toasty a podáváme je s máslem, kaviárem, citronem a sázeným vejcem. Medajlonky zprudka opečeme na pánvi nebo předem rozehřátém grilu po každé straně asi 3 minuty a podáváme s listy salátu zakápnutými javorovou zálivkou, případně s pečivem.

SNÍDANĚ KOLEM SVĚTA
ČÍŇANÉ snídají podle kantonu, ve kterém žijí, buď nudle s vepřovým sádlem, rýži s kuřecím masem, smažené tyčinky z těsta, nebo napařované bochánky.
FRANCOUZSKÁ snídaně – to je káva, čerstvý rohlík, džem a sýr.
ŠPANĚLÉ snídají nejčastěji kávu a „churros”, tedy něco jako smažený chleba.
ŘEKOVÉ prý snídají kávu a deset cigaret, ale po pravdě je hlavní součástí řecké snídaně spousta času a pohody. Přidejte kozí mléko a už jste v Řecku.
EGYPTSKÁ snídaně by leckterý evropský žaludek porazila. Zkuste si alexandrijská vejce: osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte dvě oloupaná a na tlusté plátky pokrájená rajčata a duste 10 minut. Pak vhoďte tři natvrdo uvařená a oloupaná vejce a vařte dalších 5 minut. Před servírováním vejce rozkrojte a podávejte s kečupem.


Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

OBRAZEM: Nejroztomilejší děti slavných maminek ze světa i z Česka

Beyoncé se starší dcerou Blue Ivy

Populární herečky, zpěvačky nebo modelky jsou často také milujícími maminkami rozkošných dcer a synků. Například...

Co dělat, když máte doma puberťáka? Nesnažte se přelstít přírodní zákony

puberta matka dcera

Ještě nedávno jste měli doma malého parťáka, kterého bylo snadné pochopit i milovat. Najednou s vámi žije podivné...

Čekám miminko a chci pro něj lepší start, než jsem měla já, říká Radka

Těhotenství (ilustrační foto)

Radka otěhotněla do nepříznivých podmínek a neumí si se situací poradit. Díky včasné pomoci a podpoře se však bez...



Najdete na iDNES.cz