Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sněhové cukroví: recepty na nadýchané kousky s ořechy nebo kokosem

  0:40aktualizováno  0:40
Na vrchu křupavé, uvnitř vláčné – takhle božsky chutná cukroví upečené z bílkového sněhu. Stačí do něj přidat různé přísady, vyhrát si s tvary a budete mít další druhy cukroví navíc.

Florentinky. | foto: Isifa

Pusinky s vlašskými ořechy

Pusinky s vlašskými ořechy.

Příprava: 20 minut + pečení 15 minut

* 50 g loupaných mandlí
* 3 bílky
* špetka soli
* 200 g moučkového cukru
* 150 g strouhaných vlašských ořechů
* špetka skořice
* 50 g nastrouhané čokolády na vaření

1. Mandle nasekáme na nudličky. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh, přišleháme moučkový cukr a promícháme s vlašskými ořechy, skořicí a nastrouhanou čokoládou.
3. Hmotou naplníme cukrářský sáček, nastříkáme na plech, ozdobíme mandlemi s vlašskými a dáme péct na 15 minut do vyhřáté trouby.

Kokosové tyčinky s čokoládovou polevou

Kokosové tyčinky s čokoládovou polevou.

Příprava: 20 minut + rozležení 24 HODIN + pečení 15 minut

* 240 g hladké mouky
* špetka soli
* 120 g másla
* 60 g cukru moučka
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 velké vejce
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Z mouky, soli, změklého másla, cukru, kokosu a vejce zpracujeme těsto, které necháme v chladu den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Z těsta strojkem nebo ručně tvarujeme tyčinky asi 6 cm dlouhé a překládáme je na plech.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut dozlatova.
5. Ve vodní lázni rozpustíme a promícháme nalámanou čokoládu a ztužený tuk.
6. Vychladlé tyčinky ozdobíme tenkým proužkem rozpuštěné čokolády.

Kokosové koláčky s malinovou marmeládou

Kokosové koláčky s malinovou marmeládou.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 200 g polohrubé mouky
* 1/2 lžičky kypřicího prášku
* 70 g strouhaného kokosu
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 100 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* malinová marmeláda

1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem. Promícháme s kokosem a mandlemi.
2. Přidáme prosátý cukr moučka, pokrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Zpracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet dvě hodiny.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Menší kousek těsta odložíme stranou, ze zbylého těsta tvoříme kuličky, které na plechu zeshora zmáčkneme a dovnitř uděláme důlek.
5. Důlky naplníme marmeládou, ozdobíme malým kouskem kokosového těsta a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut.

Tmavé kokosové řezy

Tmavé kokosové řezy.

Příprava: 20 minut + pečení 20 minut

* 150 g hrubé mouky
* 4 lžíce kakaa
* 150 g másla
* 100 g přírodního cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 4 velká vejce
* 50 g rozehřáté čokolády
* 250 g strouhaného kokosu
* čokoládová poleva

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, menší plech vyložíme pečicím papírem.
2. Mouku prosijeme s kakaem. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, přimícháme mouku s kakaem, rozpuštěnou čokoládu a 2/3 kokosu. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 20 minut.
3. Placku upečeného těsta necháme zchladnout, potřeme rozehřátou čokoládovou polevou a posypeme zbylým kokosem.
4. Ozdobenou placku těsta necháme půl hodiny zaschnout a nakrájíme na řezy.

Placičky s kardamomem máčené v čokoládě

Placičky s kardamonem máčené v čokoládě.

Příprava: 20 minut + pečení 10 minut

* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru
* špetka kardamomu
* 200 g strouhaného kokosu
* 150 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Bílky se solí ušleháme na pevný sníh, přišleháme cukr a kardamom. Do sněhu vmícháme kokos.
3. Lžičkou tvarujeme na plechu tenčí placičky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
4. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, promícháme ji se ztuženým tukem.
5. Vychladlé placičky namáčíme v rozehřáté čokoládě a necháme je na papíře zatuhnout.

Florentinky

Florentinky.

Příprava: 30 minut + pečení 10 minut

* 150 g cukru moučka
* 50 g medu
* 3/4 dl smetany
* 85 g másla
* 150 g mandlových plátků
* 50 g pomerančové kůry
* čokoládová poleva

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cukr, med a smetanu přivedeme pomalu k varu. Přidáme máslo, na jemno nasekanou pomerančovou kůru a plátky mandlí. Necháme společně prohřát a promícháme.
3. Hmotu necháme trochu zchladnout a na plechu tvoříme menší hromádky. Hromádky se rozjedou na placičky, takže je dáváme na plech dál od sebe.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
5. Vychladlé namáčíme spodní stranou do rozpuštěné čokoládové polevy a necháme je zaschnout na pečicím papíru čokoládovou polevou nahoru.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.