Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Snadno a rychle: recepty na jídla, která zvládnete za dvacet minut

  13:22aktualizováno  13:22
Nejradši bychom přišli večer z práce a měli večeři pro celou rodinu už hotovou. Nejblíž, jak se k tomuto snu můžeme přiblížit (pokud nechceme nosit hotovky z nejbližší restaurace), je naučit se pár jednoduchých, ale rafinovaných receptů. Třeba tyto.

Zapékaný mangold s kousky kuřete. | foto: Isifa

Piknikové tortilly s krevetami

Piknikové tortilly s krevetami.

Příprava: 15 minut + vaření 5 minut

* 2 salátová srdíčka
* 2 paprikové lusky, zelený a žlutý
* 1 hrstka klíčků
* 2 polévkové lžíce sezamového oleje
* 200 g vyloupaných krevet
* 2 - 3 polévkové lžíce sójové omáčky
* sůl, mletý pepř
* 1 avokádo
* 50 g jogurtu
* citronová šťáva
* 4 tortillové placky

1. Omyjeme salátová srdíčka a pokrájíme na proužky, omyjeme i paprikové lusky, rozpůlíme je a opět pokrájíme na proužky. Klíčky umyjeme a necháme dobře okapat. Paprikové proužky necháme krátce změknout na horkém oleji. Vmícháme krevety a klíčky a osmahneme asi 1-2 minuty a dáme stranou.
2. Oloupeme avokádo, rozpůlíme ho, vyjádříme a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s jogurtem a ochutíme solí a citronovou šťávou.
3. Tortillové placky dle návodu na obalu krátce zahřejeme a vždy na prostředek dáme zeleninu s krevetami, posypeme salátem, na nějž dáme avokádový krém. Zarolujeme a servírujeme teplé či studené.

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp.

Příprava: 5 minut + pečení asi 15 minut

Pro 4 osoby

* olej, na formu
* 2 cukety
* 800 g rajčat
* 200 g strouhaného sýra, například ementálu
* 2 polévkové lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
* sůl, mletý pepř
* 150 g créme fraiche
* 3 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme olejem.
2. Omyjeme cukety a rajčata a obojí nakrájíme asi na centimetrové plátky.
3. Střídavě pokládáme jednu vrstvu cuket a jednu rajčat. Vrstvy posypeme asi polovinou sýra a tymiánu a ochutíme solí a pepřem. Créme fraiche smícháme s vejci a touto směsí zalijeme zeleninu, posypeme zbytkem sýra.
4. Ve vyhřáté troubě zapékáme dozlatova 15 až 25 minut. Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem.

Příprava a vaření: 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g špaget
* sůl
* 1 malá cibule
* 3 vyzrálá rajčata
* 1 polévková lžíce másla
* 300 g krevet, vyloupaných
* 100 ml smetany, minimálně s 30% obsahem tuku
* mletý pepř
* 100 g smetany
* 1/2 svazku česneku medvědího

1. Špagety uvaříme al dente ve slané vodě. Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nasekáme najemno.
2. Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kostičky. Rozehřejeme máslo na pánvi a lehce v něm podusíme cibulovo - česnekovou směs. Přidáme krevety a za míchání je také krátce podusíme.
3. Následně přimícháme rajčata, přelijeme smetanou, dochutíme pepřem a solí a přivedeme k varu. Dále vmícháme smetanu, omáčku dochutíme a smícháme s na proužky nakrájeným česnekem medvědím. Špagety slijeme a ihned smícháme s omáčkou, naservírujeme na talíře a podáváme.

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem.

Příprava: 15 minut + pečení 50 minut

* 1 kg mladé červené řepy
* 4 červené cibule
* 1 čajová lžička celého pepře
* 1 čajová lžička semínek koriandru
* 2 čajová lžička hořčičného semínka
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* sůl
* 100 ml zeleninového vývaru
* 1 špetka cukru
* citronová šťáva
* 60 g strouhaného kozího sýra, např. Crottin de Chavignol

Tip

Ano, víme, že tenhle recept za dvacet minut nestihnete. Patří k těm, které si můžete o víkendu připravit a potom už upečenou řepu různě upravovat a využívat jako přílohu, do salátů nebo samotnou.

 1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Omyjeme a oloupeme červenou řepu. Část listů omyjeme a připravíme si je na stranu k pozdějšímu zdobení. Oloupeme cibuli a nahrubo nakrájíme. Celý pepř, koriandr a hořčičná semínka podrtíme nahrubo ve hmoždíři a s olejem vmícháme do zeleniny. Ochutíme solí a vložíme do zapékací formy. Polijeme vývarem a přikryjeme alobalem. V troubě zapékáme asi 50 minut doměkka. Na posledních 5 minut sundáme alobal a za občasného zamíchání necháme šťávu zcela vypařit.
3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou, servírujeme na listy ozdobený talíř a posypeme sýrem.

Zapékaný mangold s kousky kuřete

Zapékaný mangold s kousky kuřete.

Příprava a vaření: 20 minut

* 1 kg mangoldu
* sůl
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 filety z kuřecích prsou, každý cca. 120 g
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* muškát
* mletý pepř
* 100 ml smetany
* 100 g créme frasche
* 100 g strouhaného sýra

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Umyjeme mangold, listy odtrháme od stonku a pokrájíme na proužky.
2. Nejprve stonky blanšírujeme (povaříme 1-2 minuty ve slané vodě), poté přidáme proužky listů a vaříme další 1-2 minuty. Vše scedíme a necháme vychladnout.
3. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na proužky a česnek na plátky. Omyjeme kuřecí prsa, osušíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli a česnek zpěníme na horkém oleji, přidáme kuřecí maso, krátce ho osmahneme a přidáme mangold. Ochutíme solí, pepřem a muškátem a vše vložíme do zapékací mísy.
4. Smetanu smícháme s créme frasche a se sýrem, také dochutíme solí, pepřem a muškátem a přelijeme tím směs. V troubě zapékáme 15 až 20 minut dozlatova.




Nejčtenější

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Další z rubriky

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz