Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Snadno a rychle: recepty na jídla, která zvládnete za dvacet minut

  13:22aktualizováno  13:22
Nejradši bychom přišli večer z práce a měli večeři pro celou rodinu už hotovou. Nejblíž, jak se k tomuto snu můžeme přiblížit (pokud nechceme nosit hotovky z nejbližší restaurace), je naučit se pár jednoduchých, ale rafinovaných receptů. Třeba tyto.

Zapékaný mangold s kousky kuřete. | foto: Isifa

Piknikové tortilly s krevetami

Piknikové tortilly s krevetami.

Příprava: 15 minut + vaření 5 minut

* 2 salátová srdíčka
* 2 paprikové lusky, zelený a žlutý
* 1 hrstka klíčků
* 2 polévkové lžíce sezamového oleje
* 200 g vyloupaných krevet
* 2 - 3 polévkové lžíce sójové omáčky
* sůl, mletý pepř
* 1 avokádo
* 50 g jogurtu
* citronová šťáva
* 4 tortillové placky

1. Omyjeme salátová srdíčka a pokrájíme na proužky, omyjeme i paprikové lusky, rozpůlíme je a opět pokrájíme na proužky. Klíčky umyjeme a necháme dobře okapat. Paprikové proužky necháme krátce změknout na horkém oleji. Vmícháme krevety a klíčky a osmahneme asi 1-2 minuty a dáme stranou.
2. Oloupeme avokádo, rozpůlíme ho, vyjádříme a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s jogurtem a ochutíme solí a citronovou šťávou.
3. Tortillové placky dle návodu na obalu krátce zahřejeme a vždy na prostředek dáme zeleninu s krevetami, posypeme salátem, na nějž dáme avokádový krém. Zarolujeme a servírujeme teplé či studené.

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp.

Příprava: 5 minut + pečení asi 15 minut

Pro 4 osoby

* olej, na formu
* 2 cukety
* 800 g rajčat
* 200 g strouhaného sýra, například ementálu
* 2 polévkové lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
* sůl, mletý pepř
* 150 g créme fraiche
* 3 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme olejem.
2. Omyjeme cukety a rajčata a obojí nakrájíme asi na centimetrové plátky.
3. Střídavě pokládáme jednu vrstvu cuket a jednu rajčat. Vrstvy posypeme asi polovinou sýra a tymiánu a ochutíme solí a pepřem. Créme fraiche smícháme s vejci a touto směsí zalijeme zeleninu, posypeme zbytkem sýra.
4. Ve vyhřáté troubě zapékáme dozlatova 15 až 25 minut. Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem.

Příprava a vaření: 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g špaget
* sůl
* 1 malá cibule
* 3 vyzrálá rajčata
* 1 polévková lžíce másla
* 300 g krevet, vyloupaných
* 100 ml smetany, minimálně s 30% obsahem tuku
* mletý pepř
* 100 g smetany
* 1/2 svazku česneku medvědího

1. Špagety uvaříme al dente ve slané vodě. Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nasekáme najemno.
2. Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kostičky. Rozehřejeme máslo na pánvi a lehce v něm podusíme cibulovo - česnekovou směs. Přidáme krevety a za míchání je také krátce podusíme.
3. Následně přimícháme rajčata, přelijeme smetanou, dochutíme pepřem a solí a přivedeme k varu. Dále vmícháme smetanu, omáčku dochutíme a smícháme s na proužky nakrájeným česnekem medvědím. Špagety slijeme a ihned smícháme s omáčkou, naservírujeme na talíře a podáváme.

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem.

Příprava: 15 minut + pečení 50 minut

* 1 kg mladé červené řepy
* 4 červené cibule
* 1 čajová lžička celého pepře
* 1 čajová lžička semínek koriandru
* 2 čajová lžička hořčičného semínka
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* sůl
* 100 ml zeleninového vývaru
* 1 špetka cukru
* citronová šťáva
* 60 g strouhaného kozího sýra, např. Crottin de Chavignol

Tip

Ano, víme, že tenhle recept za dvacet minut nestihnete. Patří k těm, které si můžete o víkendu připravit a potom už upečenou řepu různě upravovat a využívat jako přílohu, do salátů nebo samotnou.

 1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Omyjeme a oloupeme červenou řepu. Část listů omyjeme a připravíme si je na stranu k pozdějšímu zdobení. Oloupeme cibuli a nahrubo nakrájíme. Celý pepř, koriandr a hořčičná semínka podrtíme nahrubo ve hmoždíři a s olejem vmícháme do zeleniny. Ochutíme solí a vložíme do zapékací formy. Polijeme vývarem a přikryjeme alobalem. V troubě zapékáme asi 50 minut doměkka. Na posledních 5 minut sundáme alobal a za občasného zamíchání necháme šťávu zcela vypařit.
3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou, servírujeme na listy ozdobený talíř a posypeme sýrem.

Zapékaný mangold s kousky kuřete

Zapékaný mangold s kousky kuřete.

Příprava a vaření: 20 minut

* 1 kg mangoldu
* sůl
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 filety z kuřecích prsou, každý cca. 120 g
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* muškát
* mletý pepř
* 100 ml smetany
* 100 g créme frasche
* 100 g strouhaného sýra

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Umyjeme mangold, listy odtrháme od stonku a pokrájíme na proužky.
2. Nejprve stonky blanšírujeme (povaříme 1-2 minuty ve slané vodě), poté přidáme proužky listů a vaříme další 1-2 minuty. Vše scedíme a necháme vychladnout.
3. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na proužky a česnek na plátky. Omyjeme kuřecí prsa, osušíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli a česnek zpěníme na horkém oleji, přidáme kuřecí maso, krátce ho osmahneme a přidáme mangold. Ochutíme solí, pepřem a muškátem a vše vložíme do zapékací mísy.
4. Smetanu smícháme s créme frasche a se sýrem, také dochutíme solí, pepřem a muškátem a přelijeme tím směs. V troubě zapékáme 15 až 20 minut dozlatova.




Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz