Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Propadněte kouzlu lahodných smoothies. Jsou nabité zdravím i chutí

  0:14aktualizováno  0:14
Husté ovocné a zeleninové koktejly jsou hitem posledních let. Nadchnou vás snadnou přípravou, neuvěřitelnou variabilitou i tím, že si díky nim můžete pochutnat i na potravinách, které byste do sebe občas dostávali jen s obtížemi. A zkuste rovnou zpracovat i úlovek čerstvých borůvek, jahod či ostružin.

Při přípravě smoothies se fantazii meze nekladou. | foto: Profimedia.cz

Největší boom zažívají smoothies díky popularitě vitariánské stravy, v jídelníčcích milovníků raw jídla hrají nezastupitelnou roli. Ale smoothies rozhodně nejsou jen pro fanatické vyznavače zdravé stravy a sportovce, ale třeba i sladkou náhradou jiného jídla. Aby byly opravdu plnohodnotným zdrojem živin, můžete je doplnit i bílkovinami - buď ve formě proteinových prášků, nebo třeba mlékem či smetanou.

Smoothie s jablkem, jahodami, pomerančem a chia semínky

Podle vitariánského bistRAWveg v Liberci

Smoothie s jablkem, jahodami, pomerančem a chia semínky

Suroviny na 350 ml: :

  • 1,5 červeného jablka
  • 1 hrnek (300 ml) jahod
  • 1 pomeranč (případně rovnou pomerančová šťáva)
  • 2 lžičky chia semínek

Postup:

Pomeranč vymačkáme na citrusovači. Šťávu z pomeranče rozmixujeme v mixéru  s ostatními omytými a očištěnými surovinami.

Smoothie s jablkem, banánem, špenátem a spirulinou

Podle vitariánského bistRAWveg v Liberci

Smoothie s jablkem, banánem, špenátem a spirulinou

Suroviny na 350 ml:

  • 2,5 ks zeleného jablka
  • 1 banán
  • hrnek čerstvého špenátu (cca 40 g)
  • 1 lžička prášku z usušené šťávy mladého ječmene, vojtěšky, ovsa, pšenice, kamutu

Postup:

Jedno a půl zeleného jablka odšťavníme v odšťavňovači. Šťávu z jablka rozmixujeme se všemi ostatními surovinami v mixéru.

Smoothie s jablkem, borůvkami, banánem s rýžovým proteinem

Podle vitariánského bistRAWveg v Liberci

Smoothie s jablkem, borůvkami, banánem a rýžovým proteinem

Suroviny na 350 ml:

  • 1 červené jablko
  • 1 hrnek borůvek
  • 1 banán
  • ½ lžíce rýžového vanilkového proteinu

Postup:

Veškeré suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme. Posléze nalijeme do sklenky a co nejdříve vypijeme.

Hruškovo-ostružinové smoothie s mandlovým nápojem a zázvorem

Hruškovo-ostružinové smoothie
  • 1/2 zralé hrušky
  • 70 g ostružin
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 300 ml mandlového nápoje
  • 1 cm čerstvého zázvoru

Postup:

Hrušku okrájíme a zbavíme jádřince. Oloupeme a nastrouháme zázvor. Všechny přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.

Smoothie z borůvek s avokádem a semínky chia

Na 4 porce po 200 ml:

Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

  • 1 zralé avokádo
  • 300 g borůvek
  • 4 lžíce semínek chia
  • 200 g smetany 12 %
  • 4 lžíce sirupu z agáve
  • 100 ml minerální vody
  • cukr podle chuti

Postup:

Do vysoké nádoby nasypeme borůvky, pokrájenou dužninu z avokáda, zalijeme vodou, sirupem z agáve a rozmixujeme. Přimícháme smetanu, podle chuti přisladíme a přimícháme semínka chia. Necháme 20 minut stát, aby semínka zeželírovala.

Smoothie z manga, mladých lístků špenátu, mandarinkové šťávy a máty

Špenátové smoothie

Na 4 porce po 200 ml:

  • 400 g dužniny vyzrálého manga
  • 100 g vypraných listů baby špenátu
  • 100 ml mandarinkové šťávy
  • 6 listů máty
  • 4 lžíce cukru
  • 200 g smetany 12 %

Postup:

Do vysoké nádoby nakrájíme dužninu manga, zalijeme je mandarinkovou šťávou, přidáme špenát, cukr a vše rozmixujeme na kaši. Potom přilijeme smetanu, přidáme pokrájené lístky máty a znovu rozmixujeme.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.