Doporučujeme

Smetanový závin

- Mouku, vejce, olej, ocet, sůl a vlažnou vodu zpracujeme na středně tuhé těsto, uděláme z něho bochánek a necháme ho přikrytý teplou nádobou asi půl hodiny odpočinout. Potom těsto na pomoučněném ubrousku trochu rozválíme a dál vytahujeme rukama tak, aby vznikla placka tenká jako papír.

Těsto:
250-300 g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce oleje
1 lžička octa
trochu soli
1/8 l vlažné vody

Náplň:
4 starší žemle
asi 1/4 l mléka
100 g másla
120 g moučkového cukru
vanilka
citrónová kůra
4 vejce
1/8 l kysané smetany
70 g rozinek

Na přelití:
1/4 l mléka
50 g cukru
1 vejce

Ze žemlí nebo housek odkrojíme kůrku, nakrájíme je na kostičky a svlažíme mlékem. Máslo, cukr, žloutky a vanilkový cukr s nastrouhanou citrónovou kůrou ušleháme do pěny. Postupně přidáváme smetanu, kostičky žemlí a nakonec vpracujeme ušlehaný sníh z bílků. Touto náplní potřeme dvě třetiny vlažného těsta, posypame rozinkami, svineme do prstence, vložíme na vymaštěný plech, přelijeme jednou třetinou zálivky z ušlehaného vejce, mléka a cukru a pečeme v troubě 45 minut. Během pečení postupně přiléváme zbývající zálivku, takže se tento závin více vaří než peče. Podáváme teplý s vanilkovým krémem.

Smetanový závin


  • Vybrali jsme pro Vás