Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Smažený sýr pětkrát jinak

  2:00aktualizováno  2:00
Kdyby se sestavoval žebříček nejoblíbenějších jídel Čechů, smažený sýr by atakoval nejvyšší příčky. Co na tom, že není zdravý. Ale výborně chutná.

Hermelín s brusinkovou omáčkou. | foto: Isifa

Smažený sýr feta

Smažený sýr feta.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 g sýra feta
* 3 vejce
* sůl, pepř
* hladká mouka
* mletá sladká paprika
* citron
* olej

Tip

Po druhém obalení ve vajíčku obalte fetu v sezamových semínkách a osmažte.

1. Sýr nakrájíme na jednotlivé porce a odložíme na 15 minut do mrazáku.
2. Vejce prošleháme se špetkou soli. Mouku promícháme s mletým pepřem a paprikou. Omytý citron nakrájíme na měsíčky.
3. Porce sýra obalíme ve vajíčku, v ochucené mouce a postup ještě jednou opakujeme.
4. Smažíme dozlatova v rozehřátém oleji a podáváme s citronem.  

Halloumi sýr s rajčatovou chilli omáčkou

Halloumi sýr s rajčatovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 4 zralá rajčata
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml červeného vína
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 500 g sýra halloumi
* 3 bílky
* strouhanka
* olej
* jarní cibulka

1. Rajčata na vršku nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
2. Cibuli a česnek nasekáme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábneme jádra a najemno pokrájíme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, papričku a orestujeme. Přidáme česnek, opečeme, zalijeme červeným vínem a povaříme asi dvě minuty.
4. Přilijeme ocet, přidáme cukr a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme doměkka asi 30 minut.
5. Sýr nakrájíme, protáhneme rozšlehanými bílky, obalíme v prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém oleji.
6. Dozlatova osmažený sýr podáváme s chilli omáčkou a nasekanou jarní cibulkou.

Smažený camembert

Smažený camembert.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 stroužek česneku
* 4 malé camemberty
* 100 g loupaných mandlí
* 500 g strouhanky
* 3 vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Oloupaný stroužek česneku prolisujeme, potřeme jím sýr a odložíme do chladu.
2. Mandle nastrouháme nebo umeleme a promícháme se strouhankou.
3. Vejce prošleháme s trochou soli. Camemberty obalíme v mouce, dvakrát ve vejcích a strouhance.
4. Obalené sýry smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 

Hermelín s brusinkovou omáčkou

Hermelín s brusinkovou omáčkou.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g brusinek
* 200 g cukru
* špetka skořice
* 3 lžíce červeného vinného octa
* 500 g sýra s bílou plísní (hermelín, brie)
* hladká mouka
* 4 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej

Tip

Aby sýr určitě nevytekl: obalený ho dejte na půlhodinu do mrazáku.

1. Brusinky propláchneme. Do hrnce vlijeme asi 200 ml vody, rozpustíme cukr, přivedeme k varu, přidáme skořici, ocet a brusinky a pomalu provaříme. Během míchání brusinky vařečkou rozmačkáme, vaříme, dokud nezhoustnou, asi 8-10 minut.
2. Sýr rozkrájíme na menší kousky, vejce rozšleháme se solí. Kousky sýra obalíme v mouce, protáhneme ve vejcích rozšlehaných se solí a ve strouhance.
3. Ve vejcích a strouhance obalíme ještě jednou. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kousky hermelínu osmažíme dozlatova. Podáváme ještě teplý s brusinkovou omáčkou.

Smažená mozzarella s brokolicí a hráškem

Smažená mozzarella s brokolicí.

Příprava: 30 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g mozzarellových kuliček
* hladká mouka
* 4 velká vejce
* sůl
* 1 snítka čerstvého rozmarýnu
* 1 stroužek česneku
* 1 menší brokolice
* 400 g vyloupaného jarního hrášku
* strouhanka
* olej na smažení
* 1 konzerva sušených rajčat v oleji

Pojďte si povídat do Kavárničky

Jak vy děláte smažák? Napište svůj recept buď .do Kavárničky nebo přímo do Receptů.

Oněnka z Kavárničky

1. Kuličky mozzarelly osušíme a obalíme v hladké mouce.
2. Vejce rozšleháme se solí, nasekanými otrhanými lístky rozmarýnu a prolisovaným česnekem. Mozzarellu obalíme ve vejcích a strouhance a odložíme ji na talíři do mrazáku na 20 minut.
3. Brokolici rozebereme na růžičky, opláchneme a krátce, asi 5 minut, povaříme v páře. Hrášek povaříme dvěminuty v osolené vodě se špetkou jedlé sody.
4. Jednu brokolicovou růžici rozmačkáme a přimícháme k vejcím. Kuličky mozzarelly podruhé obalíme ve vejcích a strouhance a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
5. Na talíře rozdělíme okapaná sušená rajčata, hrášek a brokolici a poklademe osmaženou mozzarellou.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.