Smažený sýr pětkrát jinak

  2:00aktualizováno  2:00
Kdyby se sestavoval žebříček nejoblíbenějších jídel Čechů, smažený sýr by atakoval nejvyšší příčky. Co na tom, že není zdravý. Ale výborně chutná.

Hermelín s brusinkovou omáčkou. | foto: Isifa

Smažený sýr feta

Smažený sýr feta.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 g sýra feta
* 3 vejce
* sůl, pepř
* hladká mouka
* mletá sladká paprika
* citron
* olej

Tip

Po druhém obalení ve vajíčku obalte fetu v sezamových semínkách a osmažte.

1. Sýr nakrájíme na jednotlivé porce a odložíme na 15 minut do mrazáku.
2. Vejce prošleháme se špetkou soli. Mouku promícháme s mletým pepřem a paprikou. Omytý citron nakrájíme na měsíčky.
3. Porce sýra obalíme ve vajíčku, v ochucené mouce a postup ještě jednou opakujeme.
4. Smažíme dozlatova v rozehřátém oleji a podáváme s citronem.  

Halloumi sýr s rajčatovou chilli omáčkou

Halloumi sýr s rajčatovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 4 zralá rajčata
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml červeného vína
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 500 g sýra halloumi
* 3 bílky
* strouhanka
* olej
* jarní cibulka

1. Rajčata na vršku nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
2. Cibuli a česnek nasekáme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábneme jádra a najemno pokrájíme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, papričku a orestujeme. Přidáme česnek, opečeme, zalijeme červeným vínem a povaříme asi dvě minuty.
4. Přilijeme ocet, přidáme cukr a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme doměkka asi 30 minut.
5. Sýr nakrájíme, protáhneme rozšlehanými bílky, obalíme v prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém oleji.
6. Dozlatova osmažený sýr podáváme s chilli omáčkou a nasekanou jarní cibulkou.

Smažený camembert

Smažený camembert.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 stroužek česneku
* 4 malé camemberty
* 100 g loupaných mandlí
* 500 g strouhanky
* 3 vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Oloupaný stroužek česneku prolisujeme, potřeme jím sýr a odložíme do chladu.
2. Mandle nastrouháme nebo umeleme a promícháme se strouhankou.
3. Vejce prošleháme s trochou soli. Camemberty obalíme v mouce, dvakrát ve vejcích a strouhance.
4. Obalené sýry smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 

Hermelín s brusinkovou omáčkou

Hermelín s brusinkovou omáčkou.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g brusinek
* 200 g cukru
* špetka skořice
* 3 lžíce červeného vinného octa
* 500 g sýra s bílou plísní (hermelín, brie)
* hladká mouka
* 4 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej

Tip

Aby sýr určitě nevytekl: obalený ho dejte na půlhodinu do mrazáku.

1. Brusinky propláchneme. Do hrnce vlijeme asi 200 ml vody, rozpustíme cukr, přivedeme k varu, přidáme skořici, ocet a brusinky a pomalu provaříme. Během míchání brusinky vařečkou rozmačkáme, vaříme, dokud nezhoustnou, asi 8-10 minut.
2. Sýr rozkrájíme na menší kousky, vejce rozšleháme se solí. Kousky sýra obalíme v mouce, protáhneme ve vejcích rozšlehaných se solí a ve strouhance.
3. Ve vejcích a strouhance obalíme ještě jednou. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kousky hermelínu osmažíme dozlatova. Podáváme ještě teplý s brusinkovou omáčkou.

Smažená mozzarella s brokolicí a hráškem

Smažená mozzarella s brokolicí.

Příprava: 30 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g mozzarellových kuliček
* hladká mouka
* 4 velká vejce
* sůl
* 1 snítka čerstvého rozmarýnu
* 1 stroužek česneku
* 1 menší brokolice
* 400 g vyloupaného jarního hrášku
* strouhanka
* olej na smažení
* 1 konzerva sušených rajčat v oleji

Pojďte si povídat do Kavárničky

Jak vy děláte smažák? Napište svůj recept buď .do Kavárničky nebo přímo do Receptů.

Oněnka z Kavárničky

1. Kuličky mozzarelly osušíme a obalíme v hladké mouce.
2. Vejce rozšleháme se solí, nasekanými otrhanými lístky rozmarýnu a prolisovaným česnekem. Mozzarellu obalíme ve vejcích a strouhance a odložíme ji na talíři do mrazáku na 20 minut.
3. Brokolici rozebereme na růžičky, opláchneme a krátce, asi 5 minut, povaříme v páře. Hrášek povaříme dvěminuty v osolené vodě se špetkou jedlé sody.
4. Jednu brokolicovou růžici rozmačkáme a přimícháme k vejcím. Kuličky mozzarelly podruhé obalíme ve vejcích a strouhance a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
5. Na talíře rozdělíme okapaná sušená rajčata, hrášek a brokolici a poklademe osmaženou mozzarellou.

Autoři:



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Husákovy manželky: první mu byla nevěrná, druhá nepřežila pád vrtulníku

Tragédie Husákových žen: obě zemřely předčasně

Poslední komunistický prezident Gustáv Husák byl chladným mužem, který nedával najevo své city. Přesto ho tragická smrt...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz