Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Smaženice podle Novotného

  21:54aktualizováno  21:54
Bavič a gurmán Petr Novotný se každý rok netrpělivě těší na léto. Patří totiž mezi vášnivé houbaře a zároveň miluje i ostatní lesní plody všeho druhu. Před několika dny jej ohromila smaženice z hub, o níž se vyjádřil, že v našich zemích nemá obdoby. Rodinný recept získal Novotný od svého řidiče.
"Sbírání hub je moje mimořádná záliba. Miluji lesy a jídla připravená z čerstvých hub jsou opravdu báječná. Všem houbařům mohu doporučit recept na vynikající a doslova revoluční smaženici. Příprava je úplně stejná jako u smaženice klasické.

Houby se normálně podusí se stejným kořením, ale na závěr se místo vajec přidá nahrubo nakrájený tvrdý sýr. Je to naprostá bomba a ručím za to, že kdo ji ochutná, tak tu klasickou už nechce. Mám k tomu rád teplý chleba a je to opravdu fantastické," prozradil Petr Novotný.

Vynikající speciality se dají, jak podotkl, připravit z borůvek a jahod. Bavič totiž čas od času překvapí návštěvu jahodovým maxiknedlíkem. "Skvělé jsou například omáčky z jahod nebo borůvek. Těmi se pak klasické kynuté knedlíky polévají.

Prostě, ovoce není uvnitř, ale v tekutém stavu nahoře. Jednou z mých nejlepších specialit je ale obrovský knedlík vařený v páře. Je velký jako pecen chleba a uvnitř jsou jahody. Nakrájí se na plátky, ty se pak posypou mákem a cukrem a všechno se to poleje rozpuštěným vepřovým sádlem. Je to naprosto úžasné," zasnil se Novotný.

I když se v poslední době proslavil především jako bavič a autor gurmánských pořadů, vrací se Novotný ve vzpomínkách do časů, kdy vystupoval se skupinou Fešáci. "Strašně mě nedávno potěšil pořad, který Fešáci připravili. Je to vlastně obrovská tříhodinová show, na pódiu se vystřídali všichni muzikanti i zpěváci, kteří kdysi ve skupině působili. Já vlastně z Fešáků čerpám dodnes. Věnoval jsem jim polovinu života a nemůžu na ně zapomenout," připustil Novotný.

Petr Novotný (uprostřed) je vyhlášený gurmán, ale i kuchař.

Autor:




Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.