Pečený jehněčí hřebínek na rozmarýnu a listovém špenátu s kukuřičnými vdolky
Příprava 15 minut, vaření 30 minut
Porce pro 4-6 osob:
- 800 g jehněčího hřebínku
- 400 g mraženého listového špenátu
- 1 cibule
- olej
- sůl, pepř
- 4 stroužky česneku
Na kukuřičné vdolečky:
- 400 g mražené kukuřice
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- majoránka, sůl, pepř
1. Jehněčí hřebínek osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a na oleji prudce opečeme ze všech stran. Dáme do alobalu a 8-10 minut pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C. Na výpeku osmažíme cibuli, přidáme listový špenát a zlehka orestujeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem.
2. Kukuřičné vdolečky připravíme tak, že rozmixujeme uvařenou mraženou kukuřici, přidáme hladkou mouku, dvě vejce, sůl, majoránku a pepř. Z této směsi na oleji pečeme vdolky. Je možné je upéct i v troubě, ale pak musíte pohlídat, abyste je nevysušili.
Vepřový paprikáš s haluštičkami
Příprava 80 minut, vaření 60 minut
Porce pro 4-6 osob
Paprikáš:
- 500 g vepřového masa
- 1 cibule
- olej
- mletá červená paprika
- sůl
- vývar z kostí
- 1 zelená paprika
- 3 rajčata
- 10 g hladké mouky
Haluštičky:
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- voda
- 20 g másla
1. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme mletou papriku a na kostičky nakrájené maso. Osolíme, krátce opečeme, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Přidáme očištěnou pokrájenou papriku a rajčata. Když změknou, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme vývarem a provaříme.
2. Na haluštičky v misce zpracujeme prosetou mouku s vejcem, solí a vodou na vláčné těsto. Z těsta protlačujeme přes cedník do vroucí osolené vody nočky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scedíme je přes umytý cedník a v misce polijeme máslem, aby se neslepily.
Pečená husa
Příprava 30 minut, vaření 180 minut
Porce pro 4 osoby:
- mladá husa (do 4 kg )
- 2 jablka
- 100 ml smetany
- drcený kmín
- sůl
- mléko na smytí soli a kmínu
1. Vyčištěnou, omytou a osušenou husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně zvenku i zevnitř nasolíme, pokmínujeme a odložíme na chladné místo. Než ji dáme péct, sůl i kmín smyjeme mlékem.
2. Do břišní dutiny vložíme umytá rozkrojená jablka a posypeme ji znovu drceným kmínem. Husu položíme na mřížku do keramického pekáče prsy dolů, podlijeme vodou, propícháme vidličkou a pečeme odkrytou v předehřáté troubě při teplotě 170 °C asi dvě až tři hodiny.
3. Během pečení poléváme podle potřeby vlastní šťávou. Pak slijeme polovinu výpeku, husu otočíme a dopečeme. Na závěr pečení ji vícekrát potřeme smetanou a pak pět minut prudce dopečeme při 200 °C. Maso získá vynikající chuť a pěknou barvu.
Bramborové lokše
Příprava 40 minut, opékání 6 minut
Porce pro 4 osoby:
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- sůl
- husí sádlo na omaštění
1. Dáme vařit brambory ve slupce. Vodu mírně osolíme. Když jsou uvařené, vodu slijeme a brambory necháme chladnout (klidně i den předem).
2. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na vál. Po oloupání a nastrouhání by nám mělo zůstat asi 700 g brambor, do kterých zlehka přisypeme cca 300 g hladké mouky a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Pokud by mouky bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé.
3. Z těsta uděláme váleček, ten pokrájíme na kousky, ze kterých vyválíme tenké placky. Při válení je důležité těsto podsypávat moukou. Opékáme z obou stran nasucho na pánvi, mouku odstraňujeme, aby se nepřepalovala.
4. Ještě horké potřeme rozpuštěným husím sádlem z obou stran a klademe na talíř na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční.
Povidlové perky (taštičky)
Příprava 45 minut, vaření 20 minut
Porce pro 4-6 osob:
- 500 g polohrubé mouky
- 150 ml vody
- 1 vajíčko
- špetka soli
- hustá povidla
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na polití
- osmažená strouhanka, mák, ořechy, tvaroh nebo skořicový cukr jako drobenka
1. Mouku, vodu a vajíčko se špetkou soli smícháme a vypracujeme, necháme asi 20-30 minut odstát. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Pak ho vyválíme na tloušťku asi 3 mm a formičkou vykrájíme kolečka nebo čtverce. Na každý položíme čajovou lžičku povidel a pevně uzavřeme.
2. Perky vhodíme do vroucí vody a necháme asi 3-4 minuty vařit, dokud nevyplavou nahoru. Pak je vybereme, vložíme do misky, polijeme máslem a posypeme drobenkou podle chuti.