Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pečený jehněčí hřebínek, povidlové perky a další slovenské lahůdky

  2:23aktualizováno  2:23
Slovensko, to je padesát tisíc kilometrů čtverečních gastronomických zážitků. Díky své geografické poloze se vždycky mohlo pochlubit kuchyní mnoha chutí, vůní a barev. Tak proč si její kousek nevzít i k sobě domů?

Pečený jehněčí hřebínek se špenátem a kukuřičnými vdolečky | foto: Slovak Tourism

Pečený jehněčí hřebínek na rozmarýnu a listovém špenátu s kukuřičnými vdolky

Příprava 15 minut, vaření 30 minut
Porce pro 4-6 osob:

  • 800 g jehněčího hřebínku
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku

Na kukuřičné vdolečky:

  • 400 g mražené kukuřice
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • majoránka, sůl, pepř

1. Jehněčí hřebínek osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a na oleji prudce opečeme ze všech stran. Dáme do alobalu a 8-10 minut pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C. Na výpeku osmažíme cibuli, přidáme listový špenát a zlehka orestujeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem.

2. Kukuřičné vdolečky připravíme tak, že rozmixujeme uvařenou mraženou kukuřici, přidáme hladkou mouku, dvě vejce, sůl, majoránku a pepř. Z této směsi na oleji pečeme vdolky. Je možné je upéct i v troubě, ale pak musíte pohlídat, abyste je nevysušili.

Vepřový paprikáš s haluštičkami

Příprava 80 minut, vaření 60 minut
Porce pro 4-6 osob

Paprikáš:

Vepřový paprikáš s haluškami
  • 500 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • olej
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • vývar z kostí
  • 1 zelená paprika
  • 3 rajčata
  • 10 g hladké mouky

Haluštičky:

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • voda
  • 20 g másla

1. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme mletou papriku a na kostičky nakrájené maso. Osolíme, krátce opečeme, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Přidáme očištěnou pokrájenou papriku a rajčata. Když změknou, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme vývarem a provaříme.

2. Na haluštičky v misce zpracujeme prosetou mouku s vejcem, solí a vodou na vláčné těsto. Z těsta protlačujeme přes cedník do vroucí osolené vody nočky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scedíme je přes umytý cedník a v misce polijeme máslem, aby se neslepily.

Pečená husa

Pečená husa s lokšemi

Příprava 30 minut, vaření 180 minut
Porce pro 4 osoby:

  • mladá husa (do 4 kg )
  • 2 jablka
  • 100 ml smetany
  • drcený kmín
  • sůl
  • mléko na smytí soli a kmínu

1. Vyčištěnou, omytou a osušenou husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně zvenku i zevnitř nasolíme, pokmínujeme a odložíme na chladné místo. Než ji dáme péct, sůl i kmín smyjeme mlékem.

2. Do břišní dutiny vložíme umytá rozkrojená jablka a posypeme ji znovu drceným kmínem. Husu položíme na mřížku do keramického pekáče prsy dolů, podlijeme vodou, propícháme vidličkou a pečeme odkrytou v předehřáté troubě při teplotě 170 °C asi dvě až tři hodiny.

3. Během pečení poléváme podle potřeby vlastní šťávou. Pak slijeme polovinu výpeku, husu otočíme a dopečeme. Na závěr pečení ji vícekrát potřeme smetanou a pak pět minut prudce dopečeme při 200 °C. Maso získá vynikající chuť a pěknou barvu.

Bramborové lokše

Příprava 40 minut, opékání 6 minut
Porce pro 4 osoby:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • husí sádlo na omaštění

1. Dáme vařit brambory ve slupce. Vodu mírně osolíme. Když jsou uvařené, vodu slijeme a brambory necháme chladnout (klidně i den předem).

2. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na vál. Po oloupání a nastrouhání by nám mělo zůstat asi 700 g brambor, do kterých zlehka přisypeme cca 300 g hladké mouky a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Pokud by mouky bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé.

3. Z těsta uděláme váleček, ten pokrájíme na kousky, ze kterých vyválíme tenké placky. Při válení je důležité těsto podsypávat moukou. Opékáme z obou stran nasucho na pánvi, mouku odstraňujeme, aby se nepřepalovala.

4. Ještě horké potřeme rozpuštěným husím sádlem z obou stran a klademe na talíř na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční.

Povidlové perky (taštičky)

Taštičky s povidly

Příprava 45 minut, vaření 20 minut
Porce pro 4-6 osob:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • hustá povidla
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na polití
  • osmažená strouhanka, mák, ořechy, tvaroh nebo skořicový cukr jako drobenka

1. Mouku, vodu a vajíčko se špetkou soli smícháme a vypracujeme, necháme asi 20-30 minut odstát. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Pak ho vyválíme na tloušťku asi 3 mm a formičkou vykrájíme kolečka nebo čtverce. Na každý položíme čajovou lžičku povidel a pevně uzavřeme.

2. Perky vhodíme do vroucí vody a necháme asi 3-4 minuty vařit, dokud nevyplavou nahoru. Pak je vybereme, vložíme do misky, polijeme máslem a posypeme drobenkou podle chuti.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.