Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šlehněte si čokoládu. Tipy na lehké dezerty

  0:51aktualizováno  0:51
Královna všech dobrot – čokoláda – je v našlehaném stavu lehká a nadýchaná. Ochutnejte podle našich receptů čokoládový krém, pěnu, mramorované sněhové pusinky nebo jemnou náplň do palačinek.

Maliny s čokoládovým smetanovým krémem | foto: Stockfood.cz

Maliny s čokoládovým smetanovým krémemMaliny s čokoládovým smetanovým krémem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + doba na chlazení

* 250 ml smetany na šlehání 33%
* 50 g kakaa
* 75 g cukru krupice
* 100 g čokolády na vaření
* 500 g čerstvých malin
* 25 g bílé čokolády na ozdobu
* 25 g hořké čokolády na ozdobu

1. V kastrolu se silným dnem svaříme smetanu s cukrem a kakaem. Stáhneme z ohně a přidáme na lámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Necháme zchladnout a uložíme krém do chladničky. Potom vyšleháme elektrickým šlehačem.

2. Očištěné maliny rozdělíme do misek nebo skleněných pohárů, pár si jich necháme stranou na ozdobu, na maliny pomocí cukrářského sáčku nebo lžící naneseme krém, posypeme nastrouhanou bílou a hořkou čokoládou, ozdobíme několika malinami a podáváme.

Tip
Krém připravte smícháním a rozmixováním všech surovin mimo čokolády, kterou nahraďte ledovými kaštany a 125 g hery. Směs zalijte 200 ml horkého mléka a rozmixujte a nechte vychladit. Druhý den vyšlehejte.

Mramorované pusinkyMramorované pusinky

Na jeden plech

Příprava: 30 minut + 2-2,5 hodiny pečení a sušení

* 2 bílky
* 1 lžička citronové šťávy
* 140 g práškového cukru
* 1 lžíce rozpuštěné čokolády na vaření
* 50 g lískových oříšků

1. Předehřejeme si troubu na 120 stupňů. Bílky vyšleháme v dobře umyté, odmaštěné a suché míse s citronovou šťávou na sníh. Do sněhu postupně zašleháváme cukr a šleháme, dokud sníh není úplně tuhý a lesklý.

2. Oříšky překrájíme. Na ušlehaný sníh pramínkem nakapeme rozpuštěnou, ale zchladlou čokoládu a příborovým nožem směs jednou až dvakrát promíchneme. Pomocí cukrářského sáčku s velkou trubičkou nebo lžící uděláme na plech vyložený pečicím papírem pusinky, do každé pusinky vmáčkneme několik oříšků a pomalu sušíme asi hodinu. Potom troubu vypneme a pusinky v ní necháme další hodinu dosušit.

Tip
Nahrubo nasekané oříšky můžete vmíchat přímo do sněhové hmoty před mramorováním čokoládou. Pokud budete dělat pusinky cukrářským sáčkem, musíte mít hodně velkou trubičku, aby se otvor oříšky neucpával, nebo je nasekat co nejjemněji.

Čokoládové palačinkyČokoládové palačinky

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 15-20 minut pečení 

* 180 g hladké mouky
* 1 lžíce kakaa
* špetka soli
* 1 vejce
* 50 g hořké čokolády
* 200 ml smetany 12%
* 100 ml sodovky
* olej

Na krém:
* 150 g hořké čokolády
* 10 g másla
* 150 g kysané smetany
* 25 g cukru

1. Čokoládu rozehřejeme v misce ve vodní lázni, rozmícháme s teplou smetanou a necháme zchladnout. Do větší mísy prosejeme mouku s kakaem a postupně do ní zašleháme špetku soli, vejce, smetanu s čokoládou a sodovku. Necháme asi 30 minut odpočinout a mezitím si připravíme čokoládový krém.

2. Do misky nalámeme čokoládu, přidáme máslo a necháme ji rozpustit. Směs necháme lehce zchladnout a nakonec do ní zašleháme kysanou smetanu a moučkový cukr. Vyšleháme hladký krém.

3. Palačinky smažíme v tenké vrstvě na pánvi s olejem. Hotové je skládáme na sebe. Upečené palačinky potřeme krémem, přehneme a podáváme.

Tip
Podávejte navíc ozdobené neslazenou šlehačkou a čerstvým nebo kompotovaným či podušeným ovocem.

Čokoládová mousseČokoládová mousse

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut + doba na chlazení

* 3 žloutky
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 125 g hořké kvalitní čokolády
* 1 lžíce koňaku
* 200 ml smetany na šlehání 33%
* 25 g hořké čokolády, na hoblinky

1. V misce ve vodní lázni rozpustíme za občasného promíchání nalámanou čokoládu a odstavíme.

2. Žloutky, vejce a cukr dáme do misky a rovněž ve vodní lázni vyšleháme do husté pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a koňak a dobře promícháme. Misku odstavíme z vodní lázně a smetanu ušleháme na tuhou šlehačku.

3. Do čokoládové hmoty vmícháme ušlehanou smetanu, pěnu rozdělíme do misek a necháme v chladničce dobře vychladit. Podáváme vychlazené a ozdobené hoblinkami hořké čokolády.

Tip
Při podávání můžete zdobit navíc šlehačkou nebo hoblinkami z bílé či mléčné čokolády. Použít můžete čokoládu na vaření nebo kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaové hmoty.

Banány s omáčkou z bílé čokoládyBanány s omáčkou z bílé čokolády

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na zchladnutí

* 500 ml smetany na šlehání
* 100 g bílé čokolády
* 2 lžíce kokosové moučky
* 4 banány
* 25 g mléčné čokolády na ozdobu
* 1 miňonky v hořké čokoládě

1. V kastrolu se silným dnem svaříme smetanu, přidáme nalámanou bílou čokoládu a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout, občas promícháme.

2. Do zchladlé omáčky vmícháme kokosovou moučku a dobře rozmícháme. Nakonec přidáme na plátky nakrájené banány, trochu si jich necháme stranou na ozdobu, a promícháme.

3. Směs rozdělíme do sklenic nebo pohárů, ozdobíme zbylými plátky banánu, hoblinkami mléčné čokolády a miňonkami, ze kterých můžeme ostrým vykrajovátkem vypíchnout srdíčka.

Tip
Necháte-li omáčku důkladně vychladit v chladničce, nejlépe do druhého dne, můžete ji potom vyšlehat elektrickým šlehačem na tuhý krém. Do krému nakonec vmíchejte kokos a podávejte pro změnu s čerstvými jahodami a ozdobte hoblinkami hořké čokolády.

Rychlé dezerty

Domácí šlehaný čokoládový koktejl

Rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu a zředíme ji kapkou mléka. Čokoládu smícháme s litrem mléka a rozmixujeme s kostkami ledu.

Pařížská šlehačka s ovocem

Ve 2 dcl šlehačky rozmícháme 3 lžíce kakaa holandského typu a 1 lžíci cukru. Směs necháme přejít varem, necháme zchladnout a uložíme do chladničky na 12 hodin. Pak ušleháme a ozdobíme jí čerstvé ovoce.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.