Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slavnostní večeře: kapr podle šéfkuchaře a vídeňský bramborový salát

  4:02aktualizováno  4:02
Navzdory zabodlým kůstkám v krku, invazi lososů a dalších mořských specialit si český kapr s bramborovým salátem statečně hájí exkluzivitu na štědrovečerním stole.

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše. | foto: Archiv

Jak se vůbec dostal kapr na štědrovečerní stůl? Ještě v předminulém a na začátku minulého století to byla specialita, kterou si mohli dovolit zámožní lidé. Ti chudší si na Vánoce připravovali například houbového kubu. Ani současná úprava kapra, tedy obalené kousky v trojobalu, nemá tak dlouhou tradici. První recept na smaženého kapra najdete v kuchařce M. D. Rettigové z roku 1924, recept pak u nás zdomácněl v 50. letech.

A bramborový salát? Patrioti to uslyší neradi, ale někdo tvrdí, že k nám dorazil z Vídně, jiné zdroje uvádí Bavorsko, ale spekuluje se i o Rusku či Francii. Ať tak či onak, český bramborový salát je specifický, stejně jako ty z ostatních států. Vyzkoušejte například ten vídeňský, recept na něj přinášíme níže.

A i u nás má skoro každá domácnost svůj rodinný recept na salát, na který nedá dopustit, často se do jeho přípravy angažují muži. Někdo přidává do salátu jablka, jiný uzeninu, jiný kukuřici místo nakládaných okurek. Tak ať se vám letos ten váš opět povede.

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše.

Příprava: 30 minut + smažení 10 minut

* 1,5 kg kapra
* sůl
* 60 g mouky
* 2 vejce
* 50 ml mléka
* 3 lžíce piva
* 200 g strouhanky
* petržel
* 200 g sádla

1. Očištěného, vykuchaného kapra se snažíme již při porcování zbavit co nejvíc kostí.
2. Jednotlivé porce osolíme a obalíme v těstíčku z hladké mouky, vajec, mléka a trochy piva.
3. Poté obalíme kapra ve strouhance, v které je pokrájená petrželka, a smažíme v rozpáleném sádle asi po pěti minutách po každé straně.

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát.

Příprava: 40 minut + rozležení 30 minut

* 1 kg brambor
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce octa
* 1/2 lžíce soli
* 200 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
* 50 ml rostlinného oleje
* 2 lžíce hořčice
* 2 menší červené cibulky
* pepř
* polníček na ozdobu

1. Brambory uvaříme ve slupce v solené vodě. Chvíli je necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a ostatní ingredience. Půl hodiny necháme odležet a servírujeme.







Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.