Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slavnostní večeře: kapr podle šéfkuchaře a vídeňský bramborový salát

  4:02aktualizováno  4:02
Navzdory zabodlým kůstkám v krku, invazi lososů a dalších mořských specialit si český kapr s bramborovým salátem statečně hájí exkluzivitu na štědrovečerním stole.

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše. | foto: Archiv

Jak se vůbec dostal kapr na štědrovečerní stůl? Ještě v předminulém a na začátku minulého století to byla specialita, kterou si mohli dovolit zámožní lidé. Ti chudší si na Vánoce připravovali například houbového kubu. Ani současná úprava kapra, tedy obalené kousky v trojobalu, nemá tak dlouhou tradici. První recept na smaženého kapra najdete v kuchařce M. D. Rettigové z roku 1924, recept pak u nás zdomácněl v 50. letech.

A bramborový salát? Patrioti to uslyší neradi, ale někdo tvrdí, že k nám dorazil z Vídně, jiné zdroje uvádí Bavorsko, ale spekuluje se i o Rusku či Francii. Ať tak či onak, český bramborový salát je specifický, stejně jako ty z ostatních států. Vyzkoušejte například ten vídeňský, recept na něj přinášíme níže.

A i u nás má skoro každá domácnost svůj rodinný recept na salát, na který nedá dopustit, často se do jeho přípravy angažují muži. Někdo přidává do salátu jablka, jiný uzeninu, jiný kukuřici místo nakládaných okurek. Tak ať se vám letos ten váš opět povede.

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše.

Příprava: 30 minut + smažení 10 minut

* 1,5 kg kapra
* sůl
* 60 g mouky
* 2 vejce
* 50 ml mléka
* 3 lžíce piva
* 200 g strouhanky
* petržel
* 200 g sádla

1. Očištěného, vykuchaného kapra se snažíme již při porcování zbavit co nejvíc kostí.
2. Jednotlivé porce osolíme a obalíme v těstíčku z hladké mouky, vajec, mléka a trochy piva.
3. Poté obalíme kapra ve strouhance, v které je pokrájená petrželka, a smažíme v rozpáleném sádle asi po pěti minutách po každé straně.

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát.

Příprava: 40 minut + rozležení 30 minut

* 1 kg brambor
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce octa
* 1/2 lžíce soli
* 200 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
* 50 ml rostlinného oleje
* 2 lžíce hořčice
* 2 menší červené cibulky
* pepř
* polníček na ozdobu

1. Brambory uvaříme ve slupce v solené vodě. Chvíli je necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a ostatní ingredience. Půl hodiny necháme odležet a servírujeme.




Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

5 mýtů o nakažení klíšťatech: Pozor si dejte i na zahradě
5 mýtů o nakažení klíšťatech: Pozor si dejte i na zahradě

Klíšťová encefalitida nás neohrožuje pouze v lese nebo na louce. Klíšťata se totiž běžně vyskytují v městských parcích, na zahradách nebo zatravněných hřištích. O klíšťové encefalitidě bohužel koluje dalších několik mýtů. Znáte je?



Najdete na iDNES.cz