Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tajemství úžasných svátečních koláčků: potřete je máslem a vanilkovým rumem

  0:55aktualizováno  0:55
Chystáte svatbu nebo rodinnou oslavu? Pak si nenechte ujít recept na sváteční koláčky s originálními náplněmi, které pro vás připravil šéfkuchař Michal Nikodem spolu s šéfcukrářkou Hankou konečnou z hotelu Aria. A při jejich pečení prozradili triky, díky kterým získají vaše koláčky nezaměnitelný chuťový punc.

Při pokapání směsí másla a vanilkového rumu koláčky krásně syčí. | foto: Bílé plus

V provoněném kulinárním studiu Ola Kala nás přivítal jeho šéfkuchař spolu s šéfcukrářkou restaurace Coda v hotelu Aria se zástěrami v ruce. Zatímco jsme se do nich oblékali, tak již oba dva pilně sypali suroviny na těsto do kuchyňského robota, který během jejich povídání odvedl tu nejtěžší manuální práci.

Jednou z rad odborníků bylo třeba to, že se opravdu vyplatí investovat do chemicky neošetřeného citronu, nebo koupit již nasušenou kůru v bio kvalitě. Právě v kůře totiž zůstane mnoho chemických látek určených k ošetření plodů, ale ne ke konzumaci. „Omytí vodou opravdu nestačí, to neudělá skoro nic,“ dodávají.

Vrazte tam lučinu

Zatímco těsto kyne ve vyhřáté troubě, pouští se Michal Nikodem do přípravy speciálních náplní - první díky lučině připomíná cheesecake, druhá je povidlová s pikantní chutí hřebíčku, třetí z vanilkového pudinku opět v netradiční kombinaci s lučinou. 

Fotogalerie

Mezitím nám těsto nakynulo, ale podle cukrářky ještě není všemu kynutí konec. Z těsta dostaneme za úkol vytvořit malé kuličky, které se půjdou ještě na chvilku ohřát do tepla trouby. Nikodem s Konečnou při čekání navrhují, že si můžeme nachystat ještě čokoládovou omáčku s tonka fazolemi. Pokud se vám fazole v čokoládě zdají podezřelé, vězte, že tonka fazole mají velmi specifickou vůni připomínající hořké mandle.

Syčící koláčky

Když nakynulé bochánky vyndáme z trouby, musíme do nich vyrazit důlek na náplň - podle cukrářky nejlépe poslouží sklenička vhodné velikosti, v našem případě to byla kořenka. Pak jsme se pustili do mašlování koláčků máslem, důležité jsou hlavně okraje. Nakonec jsem dostala do ruky i sáček s náplněmi, důležité bylo koláček zcela zaplnit, ale nepřelít. Některé koláčky jsme pak ještě dozdobili rozinkami, oříšky nebo marmeládou, všechny jsem také zasněžila dostatečným množstvím žmolenky. 

Pro mě nejzábavnější část celého pečení ale přišla po vytažení koláčků z trouby, kdy jsme je ještě teplé mašlovali směsí másla a rumu. Žhnoucí koláčky při tom krásně syčely a vsákávaly do sebe lahodnou směs másla a rumu ovoněného vanilkou. Jeho výroba je přitom zcela snadná:

„Pro jemnější a voňavější chuť rumu do něj naložte vydlabané použité vanilkové lusky. Rum stačí pak do láhve dolévat, vanilkové lusky vydrží poměrně dlouho. Vydlabané vanilkové lusky mají i další využití – vložte je do nádoby s cukrem, a tím si vyrobíte domácí vanilkový cukr,“ radí milovníkům pečení i vaření šéfkuchař Michal Nikodem. 

Kynuté slavnostní koláčky

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 8 lžic cukru
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 200 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Do kotlíku nebo mísy dejte mléko, žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmíchejte. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout. Po 20 minutách tvořte z těsta malé kuličky, dávejte je na plech a nechte dalších 15 minut nakynout.
  2. Poté dnem skleničky vytlačte důlek, celý polotovar potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplněmi, ozdobte rozinkami, oříšky a navrch posypte žmolenkou.
  3. Pečte dozlatova při 220 °C 8 až 10 minut. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).

Náplň připomínající cheesecake

  • 250 g lučiny
  • 3 žloutky
  • 1 limeta (kůra a šťáva)
  • cukr dle chuti

Všechny ingredience vymíchejte dohromady.

Povidlová náplň

  • 150 g lučiny
  • 200 g švestkových povidel
  • špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smícháme dohromady.

Vanilková náplň

  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • vanilkový lusk
  • 150 g lučiny

Z mléka, pudingu, cukru a vanilky uvaříme hustý puding. Necháme jej vychladit a poté do něj vmícháme lučinu.

Žmolenka

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 1 žloutek

Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Rukou vypracujte drobivou žmolenku.

Čokoládová omáčka ke koláčkům s tonka fazolemi

  • 200 ml smetany (30 % tuku)
  • 10 kusů tonka fazolí
  • 4 lžíce amaretta
  • 80 g hořké čokolády (60 % kakaa)

Smetanu uvedeme do varu spolu s tonka fazolemi a amarettem. Necháme chvíli provařit, poté procedíme do mísy s hořkou čokoládou. Důkladně vymícháme (už není potřeba zahřívat), můžeme podle chuti dosladit, popřípadě přidat ještě likér amaretto.

Podívejte se, jaké koláče si na svou svatbu pekla Dita Pecháčková:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.