Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tajemství úžasných svátečních koláčků: potřete je máslem a vanilkovým rumem

  0:55aktualizováno  0:55
Chystáte svatbu nebo rodinnou oslavu? Pak si nenechte ujít recept na sváteční koláčky s originálními náplněmi, které pro vás připravil šéfkuchař Michal Nikodem spolu s šéfcukrářkou Hankou konečnou z hotelu Aria. A při jejich pečení prozradili triky, díky kterým získají vaše koláčky nezaměnitelný chuťový punc.

Při pokapání směsí másla a vanilkového rumu koláčky krásně syčí. | foto: Bílé plus

V provoněném kulinárním studiu Ola Kala nás přivítal jeho šéfkuchař spolu s šéfcukrářkou restaurace Coda v hotelu Aria se zástěrami v ruce. Zatímco jsme se do nich oblékali, tak již oba dva pilně sypali suroviny na těsto do kuchyňského robota, který během jejich povídání odvedl tu nejtěžší manuální práci.

Jednou z rad odborníků bylo třeba to, že se opravdu vyplatí investovat do chemicky neošetřeného citronu, nebo koupit již nasušenou kůru v bio kvalitě. Právě v kůře totiž zůstane mnoho chemických látek určených k ošetření plodů, ale ne ke konzumaci. „Omytí vodou opravdu nestačí, to neudělá skoro nic,“ dodávají.

Vrazte tam lučinu

Zatímco těsto kyne ve vyhřáté troubě, pouští se Michal Nikodem do přípravy speciálních náplní - první díky lučině připomíná cheesecake, druhá je povidlová s pikantní chutí hřebíčku, třetí z vanilkového pudinku opět v netradiční kombinaci s lučinou. 

Fotogalerie

Mezitím nám těsto nakynulo, ale podle cukrářky ještě není všemu kynutí konec. Z těsta dostaneme za úkol vytvořit malé kuličky, které se půjdou ještě na chvilku ohřát do tepla trouby. Nikodem s Konečnou při čekání navrhují, že si můžeme nachystat ještě čokoládovou omáčku s tonka fazolemi. Pokud se vám fazole v čokoládě zdají podezřelé, vězte, že tonka fazole mají velmi specifickou vůni připomínající hořké mandle.

Syčící koláčky

Když nakynulé bochánky vyndáme z trouby, musíme do nich vyrazit důlek na náplň - podle cukrářky nejlépe poslouží sklenička vhodné velikosti, v našem případě to byla kořenka. Pak jsme se pustili do mašlování koláčků máslem, důležité jsou hlavně okraje. Nakonec jsem dostala do ruky i sáček s náplněmi, důležité bylo koláček zcela zaplnit, ale nepřelít. Některé koláčky jsme pak ještě dozdobili rozinkami, oříšky nebo marmeládou, všechny jsem také zasněžila dostatečným množstvím žmolenky. 

Pro mě nejzábavnější část celého pečení ale přišla po vytažení koláčků z trouby, kdy jsme je ještě teplé mašlovali směsí másla a rumu. Žhnoucí koláčky při tom krásně syčely a vsákávaly do sebe lahodnou směs másla a rumu ovoněného vanilkou. Jeho výroba je přitom zcela snadná:

„Pro jemnější a voňavější chuť rumu do něj naložte vydlabané použité vanilkové lusky. Rum stačí pak do láhve dolévat, vanilkové lusky vydrží poměrně dlouho. Vydlabané vanilkové lusky mají i další využití – vložte je do nádoby s cukrem, a tím si vyrobíte domácí vanilkový cukr,“ radí milovníkům pečení i vaření šéfkuchař Michal Nikodem. 

Kynuté slavnostní koláčky

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 8 lžic cukru
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 200 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Do kotlíku nebo mísy dejte mléko, žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmíchejte. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout. Po 20 minutách tvořte z těsta malé kuličky, dávejte je na plech a nechte dalších 15 minut nakynout.
  2. Poté dnem skleničky vytlačte důlek, celý polotovar potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplněmi, ozdobte rozinkami, oříšky a navrch posypte žmolenkou.
  3. Pečte dozlatova při 220 °C 8 až 10 minut. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).

Náplň připomínající cheesecake

  • 250 g lučiny
  • 3 žloutky
  • 1 limeta (kůra a šťáva)
  • cukr dle chuti

Všechny ingredience vymíchejte dohromady.

Povidlová náplň

  • 150 g lučiny
  • 200 g švestkových povidel
  • špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smícháme dohromady.

Vanilková náplň

  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • vanilkový lusk
  • 150 g lučiny

Z mléka, pudingu, cukru a vanilky uvaříme hustý puding. Necháme jej vychladit a poté do něj vmícháme lučinu.

Žmolenka

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 1 žloutek

Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Rukou vypracujte drobivou žmolenku.

Čokoládová omáčka ke koláčkům s tonka fazolemi

  • 200 ml smetany (30 % tuku)
  • 10 kusů tonka fazolí
  • 4 lžíce amaretta
  • 80 g hořké čokolády (60 % kakaa)

Smetanu uvedeme do varu spolu s tonka fazolemi a amarettem. Necháme chvíli provařit, poté procedíme do mísy s hořkou čokoládou. Důkladně vymícháme (už není potřeba zahřívat), můžeme podle chuti dosladit, popřípadě přidat ještě likér amaretto.

Podívejte se, jaké koláče si na svou svatbu pekla Dita Pecháčková:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz