Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slavnostní dorty na vánoční stůl

  0:42aktualizováno  0:42
Proč si vlastně na sváteční stůl nepřipravit rovnou dort? Vždyť co je slavnostnějšího než dokonalý korpus se sladkým krémem?

Ořechový věnec plněný banány | foto: Martin FaltusMF DNES

Třeba v Anglii patří příprava vánočního dortu k tradici. Dort Kastela zase pochází z Japonska, a i když je příprava pohádkově snadná, sami Japonci si pro něj raději zajdou do obchodu, než by si ho upekli doma. A co vy?

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Ořechový věnec plněný banány

Příprava: 25 minut + 25 minut na pečení

* 70 g margarínu
* 75 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 65 g mletých lískových ořechů
* 1 lžíce mléka
* 65 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2 banány
* 2 lžíce citronové šťávy
* 70 g sušených švestek
* moučkový cukr
* rum

1. Margarín, cukr a vejce utřeme do pěny. Přimícháme oříšky, mléko a mouku, kterou jsme promíchali s práškem do pečiva. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (200 °C). Ihned po upečení vyklopíme.

2. Banány nakrájíme na kolečka, pokapeme citronovou šťávou a smícháme se švestkami, které jsme namočili v trošce rumu. Věnec naplníme ovocným salátem a posypeme moučkovým cukrem.

Medový dort Kastela

Příprava: 15 minut + 50 minut na pečení

* 6 vajec
* 200 g cukru
* 200 g hladké mouky
* 120 g medu
* 2 prášky do pečiva
* 60 g vody (bílé víno)

1. Vejce vyšleháme s cukrem, práškem do pečiva a bílým vínem. Postupně přiléváme změklý med a pokračujeme ve šlehání. Formu na dort o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto a dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 150 °C. Pečeme 40-45 minut.

2. Dort necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a poté krájíme na porce.

Skládaný dort

Příprava: 35 minut + 12 minut na pečení

* 250 g margarínu
* 200 g moučkového cukru
* 5 vajec
* 1 bílek
* 150 g hořké čokolády
* 1 vanilkový cukr
* 100 g maizeny
* 150 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 2 lžíce rumu

Krém:
* 45 g maizeny
* 1 žloutek
* 1/2 l mléka
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 150 g rostlinného tuku
* 4 lžíce rumu nebo cointreau

1. Tuk, cukr, vejce a bílek ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový cukr, pak maizenu smíchanou s moukou a práškem do pečiva a vyšleháme. Formu o průměru 26 cm vytřeme tenkou vrstvou těsta a postupně upečeme 6 plátů v troubě rozehřáté na 220 °C.

2. Mezitím si připravíme krém. Maizenu a žloutek rozpustíme v hrnku mléka. Zbylé mléko, cukr a vanilkový cukr přivedeme k varu a přidáváme maizenu, povaříme a necháme vychladnout. Pak přidáme tuk a vyšleháme v hladký krém.

3. Pokapeme likérem a každou vrstvu potřeme krémem a posypeme čokoládovými lupínky.

Zmrzlinový dort

* 300 g cukru moučka
* 300 ml mléka
* 200 ml šlehačky
* 2 vejce
* 4 banány
* mražené a čerstvé ovoce podle výběru

1. Polovinu cukru smícháme se žloutky a utřeme do pěny. Bílky vyšleháme do hustého sněhu a vmícháme zbylý cukr. Smetanu ušleháme.

2. Sníh smícháme se šlehačkou, přidáme mléko, které jsme rozmixovali s banány, a utřené žloutky. Na hodinu až dvě dáme do mrazáku.

3. Během té doby směs občas promícháme, a když se začne táhnout, přelijeme ji do formy a necháme přes noc zmrazit. Do zmrzliny můžeme přidat kousky jakéhokoliv ovoce.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.