Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu | foto: Michal Šafaříkpro iDNES.cz

Doba přípravy
30 minut

Množství
pro 2 osoby

1 síťka slávek (cca 1kg)

olivový olej

200 ml bílého vína

4 stroužky česneku

2 šalotky

2 snítky čerstvého rozmarýnu

pepř, mořská sůl

příloha: bagetka

Slávku po slávce očistíme kartáčkem od povrchových nečistot (asi nejdelší část vaření . . .). Nekompromisně vyhodíme všechny otevřené a rozbité mušle.

Do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme drobně nasekanou šalotku a česnek, 2 snítky rozmarýnu a krátce orestujeme. Přidáme slávky, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme zvolna pod poklicí cca 10 minut a nemícháme.

Všechny slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Poté pečlivě utěsníme hrnec pokličkou a zatřeseme s ním, aby se do mušlí dostal vývar.

Poznámka
Slávky jíme rukama, po snězení první slávky použijeme její lasturu jako „pinzetu“ a vytahujeme s ní mušle z ostatních lastur.

Bagetku namáčíme do vývaru a připíjíme bílé víno.

U vaření slávek je nutné dodržet pár zásadních pravidel: Pokud slávky nezpracováváme ihned po nákupu, musíme je vyndat ze sáčku, aby se neudusily a dát je do ledničky přikryté vlhkým papírovým ubrouskem. Před vařením vyhazujeme otevřené slávky, po uvaření vyhazujeme slávky zavřené.

Autor:




Nejčtenější

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

Další z rubriky

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Závislá na šamponech na lupy: Když je vysadím, šupinky jsou zpátky!
Závislá na šamponech na lupy: Když je vysadím, šupinky jsou zpátky!

Zabral šampón vaší kamarádce? To se má! Bohužel to nutně neznamená, že vyžene lupy také z vaší hlavy. Anebo že budete m... celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.