NA 6 ŘEZŮ
Příprava: 25 minut pečení
* 220 g hladké mouky
* ¼ lžičky soli
* 120 g nakrájeného studeného másla
* 1 žloutek
Na náplň:
* 8 plátků slaniny
* 2 hrsti polníčku
* 500 ml dvanáctiprocentní smetany
* 200 g strouhaného tvrdého sýra
* 3 lžíce strouhaného parmazánu
* 4 velká vejce
* sůl a pepř na dochucení
1. Z uvedených surovin zpracujte těsto a nechte je v chladu odpočinout. Vyválejte, vyložte jím menší pekáček či formu a vraťte na chvíli do chladu. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a deset minut korpus předpékejte.
2. Slaninu pokrájejte a vyškvařte. Část polníčku najemno nasekejte. V míse promíchejte smetanu, oba druhy sýra, vejce, slaninu a nasekaný i celý polníček. Osolte, opepřete, opatrně vlijte do korpusu a pečte zhruba čtvrt hodiny, až náplň zpevní. Nechte trochu vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.
Jak je na tom Polníček náplni rozhodně nepřidá kalorie, cenné látky ale ano: ve 100 g má jen 19 kcal (80 kJ), ale 38 mg vitaminu C a také dostatek vitaminů skupiny B.
OCHUTNEJTE TAKÉ Slaný pikantní koláč |