Doporučujeme

Muffin s kuřecím masem a curry

Muffin s kuřecím masem a curry | foto: Isifa.com

Slané muffiny. S lososem, slaninou, cuketou, mozzarellou a rajčaty

  • 1
Tyhle slavné minibábovky zná většina z nás hlavně coby sladký dezert. Přitom stejně dobře chutnají i v kombinaci se sýrem, slaninou, cuketou či kuřecím masem. Jejich příprava zabere jen pár minut, stejně jako pečení. Tak hurá do příprav!

Muffiny s kuřecím masem a curry

Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut
Množství: 12 kousků

  • 200 g masa z pečeného nebo grilovaného kuřete
  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté sody
  • 1 lžička curry koření
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 85 g másla
  • několik vypeckovaných černých oliv
  • sklenička mangového čatní

1. Troubu rozehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Kuřecí maso pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku podélně překrojíme, vyškrábneme semínka a nakrájíme na tenké proužky.

2. Na pánvi opečeme na oleji cibuli s kuřecím masem a papričkou, odložíme zchladnout. Hladkou mouku prosijeme do mísy, promícháme se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou, curry kořením. V jiné misce prošleháme vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo. Pokrájíme olivy.

3. Do mísy s moukou vlijeme vaječnou směs, vsypeme opečené kuře s cibulí a chilli, olivy, promícháme a těsto rozdělíme do košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, po upečení necháme asi 5 – 7 minut zchladnout a ještě teplé podáváme s mangovým čatní.

Tip: Pokud nemáte zbylé pečené kuřecí maso, opečte s cibulí na pánvi jedno malé pokrájené kuřecí prso.

Kukuřičné muffiny s lososem

Doba přípravy: 15 minut + 15-20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Kukuřičný muffin s lososem

  • 170 g hladké mouky
  • 120 g kukuřičné mouky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic oleje
  • 250 ml mléka
  • čerstvý kopr
  • 150 g plátků uzeného lososa
  • 300 g zakysané smetany

1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse promícháme prosátou hladkou a kukuřičnou mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva. V menší míse prošleháme vejce, olej, mléko a trochu čerstvého kopru. Obě směsi spojíme, promícháme lžící a rozdělíme do papírových košíčků.

2. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 – 20 minut, po upečení necháme muffiny pět minut vychladnout ve formě, pak je přendáme na mřížku a necháme je úplně vystydnout.

3. Vychladlým muffinům odřízneme vršky, naplníme je zakysanou smetanou, lososem a čerstvým koprem. Odříznuté vršky přiklopíme zpět a podáváme.

Tip: Nakupte si malé papírové košíčky. Zasuňte do sebe dva až tři kusy, nalijte do nich těsto a pečte na plechu. Košíčky se nerozjedou.

Muffiny s jarní cibulkou a slaninou

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Muffin s jarní cibulkou a slaninou

  • 250 g anglické slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce oleje
  • 270 g hladké mouky
  • sůl, pepř
  • špetka sladké papriky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 85 g másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvá petržel

1. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Slaninu pokrájíme na kostičky, jarní cibulku nasekáme. Na oleji na pánvi osmažíme slaninu, část jí odložíme na ozdobení, do zbytku přihodíme cibulku a společně opečeme.

2. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, pepřem, paprikou, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vejce rozmícháme s podmáslím a rozpuštěným máslem. Obě směsi promícháme lžící, přimícháme slaninu s cibulkou a těstem naplníme košíčky. Ozdobíme zbylou opečenou slaninou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

3. Muffiny necháme na mřížce vychladnout a ozdobíme lžící zakysané smetany, posekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Anglickou slaninu a jarní cibulku zaměňte za chorizo a červenou cibuli.

Muffiny s mozzarellou a rajčaty

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Muffin s mozzarellou a rajčaty

  • 150 g mozzarelly (té pevnější na pizzu)
  • 200 g cherry rajčat
  • 270 g hladké mouky
  • sůl, pepř
  • špetka provensálského koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 velká vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 ml mléka
  • 85 g másla
  • čerstvá bazalka

1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Mozzarelu nahrubo nastrouháme, rajčata omyjeme a pokrájíme, necháme je na sítu vykapat. Do mísy prosijeme hladkou mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva a jedlou sodu, promícháme s kořením a nastrouhaným sýrem. V misce prošleháme vejce, jogurt, mléko a rozpuštěné máslo.

2. Obě směsi promícháme dohromady lžící, přimícháme rajčata a těsto rozdělíme do košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

3. Necháme vychladnout a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Tip: Přidejte do těsta 2 až 3 lžíce bazalkového pesta a uberte sůl a koření.

Muffiny s cuketou a fetou

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Muffin s cuketou, fetou a piniovými oříšky

  • 200 g cukety
  • 70 g sýra feta
  • 260 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 velká vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 6 lžic oleje
  • sušený tymián
  • 100 g piniových semínek

1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Cuketu omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle a na sítu necháme vykapat. Fetu rozdrobíme.

2. Do mísy prosijeme mouku, promícháme ji se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. V menší misce prošleháme vejce s podmáslím, olejem a tymián. Obě směsi promícháme lžící, přimícháme nastrouhanou cuketu a nadrobenou fetu.

3. Směs rozdělíme do košíčků, ozdobíme piniovými oříšky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Muffiny necháme ve formě pět minut vychladnout a podáváme je ještě teplé, třeba k zeleninovému salátu.

Tip: Do těsta můžete přidat prolisovaný stroužek česneku.


  • Vybrali jsme pro Vás