Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slané koláče: pět receptů na francouzskou pochoutku

  1:21aktualizováno  1:21
Kdo jednou ochutná tuhle francouzskou specialitu, zadělá si nejspíš na celoživotní závislost. Slaným koláčům se nedá odolat.

Koláč s květákem a brokolicí. | foto: Isifa

Něco málo o quiche...

* Historie
V 16. století upekl pekař z lotrinského města Nancy ve Francii koláč z chlebového těsta, slaniny a vajec. Právě on se stal předchůdcem dnes slavného lotrinského quiche [čte se kiš], do kterého se navíc přidává cremefraiche. Později bylo chlebové těsto nahrazené křehkým a listovým.

* Těsto
Je kombinací mouky, vody a másla. Poslední dvě ingredience by měly být vychlazené. Ideální je, když těsto necháte ve fólii odpočívat v chladu přes noc, minimální doba je pak hodina.

* Náplň
Použít se dá vlastně cokoliv. Ve Francii v sází na sýr a smetanu, ale v podstatě nejideálnější je metoda "Co dům dá". Nezapomeňte ale na čerstvé bylinky.

* Servírování
Nejlepší je teplý, ale dá se jíst i studený, hodí se jako svačina i lehčí oběd.

Quiche s kedlubnou a mandlemi

Quiche s kedlubnou a mandlemi.Příprava: 120 minut + pečení 45 minut

Na 1 koláčovou formu

* 300 g hladké mouky
* 200 g másla
* špetka jedlé sody
* 5 vajec
* 1 lžíce studené vody
* 100 g loupaných mandlí
* 3 kedlubny
* 350 ml vody
* sůl
* špetka mletého muškátového oříšku
* 100 ml smetany ke šlehání
* 4 lžíce zakysané smetany
* pepř
* petržel
* 100 g strouhaného parmazánu

1. Z mouky, na kostky nakrájeného studeného másla (150 g), sody, jednoho vejce a lžíce vody zpracujeme těsto a dáme ho vychladit na hodinu do chladničky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mandle nasekáme na nudličky.
2. Oloupeme a rozčtvrtíme kedlubny, nakrájíme je na silnější plátky. Vodu se solí, špetkou muškátového oříšku a zbytkem másla přivedeme k varu, plátky kedlubny vaříme 6–8 minut. Uvařenou kedlubnu slijeme a ponecháme si asi 100 ml vývaru. Když zchladne, prošleháme ho se smetanou, zakysanou smetanou, třemi žloutky a s jedním celým vejcem, dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželí, vmícháme nastrouhaný parmazán a 2/3 nasekaných mandlí.
3. Těsto rozválíme,vyložíme jím koláčovou formu, naplníme kedlubnami, zalijeme smetanovo-vaječnou směsí a pečeme asi 45 minut. Ke konci pečení posypeme zbytkem mandlí.

NÁŠ TIP

Těsto se dobře rozvaluje mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo potravinářské fólie.

Rajčatovo -sýrový quiche

Rajčatovo-sýrový quiche.Příprava: 80 minut + pečení 30 minut

Na 4 formy

* 250 g hladké mouky
* 70 g strouhaného parmazánu
* 150 g másla
* 5 vajec
* 2 lžíce mléka
* 200 ml smetany na vaření
* 1 zakysaná smetana
* sůl, pepř
* bazalka
* 200 g mozzarelly
* 500 g cherry rajčat

1. Mouku promícháme s parmazánem, zapracujeme máslo, jedno vejce a dvě lžíce mléka. Z vláčného těsta uděláme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout asi hodinu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
2. Promícháme obě smetany, zbylá vejce, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Rajčata omyjeme a překrojíme.
3. Těsto rozdělíme na 4 části a rozválíme na kolečka větší než formy. Každou vyložíme těstem, okraje odkrojíme. Na těsto dáme pečicí papír a zatížíme suchými fazolemi. Zapečeme 10–12 minut.
4. Vyjmeme fazole. Na předpečené těsto nalijeme část smetanovo-vaječné směsi, poklademe plátky sýra, přelijeme zbytkem směsi a poklademe rajčaty. Pečeme asi 20 minut. Ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

NÁŠ TIP

Qiuche můžete upéct i ve velké koláčové formě, jen doba pečení bude o něco delší.

Bramborový koláč s mrkví

Bramborový koláč s mrkví.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Na 1 formu

* 800 g brambor
* sůl
* 3 střední mrkve
* 1 menší cibule
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 4 vejce
* 200 ml smetany na šlehání
* 1 zakysaná smetana
* pepř
* 100 g slaniny

1. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a 6 minut povaříme v lehce osolené vodě. Brambory slijeme a necháme vychladnout. Mrkev oškrábeme a šikmo pokrájíme na podlouhlé plátky. Cibuli nasekáme a na dvou lžících oleje osmahneme, přidáme plátky mrkve, promícháme a několik minut podusíme. Okořeníme sušeným tymiánem.
2. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Formu vymažeme olejem.
3. Vejce prošleháme se smetanou a zakysanou smetanou, solí a pepřem. Plátky slaniny nakrájíme na tenké proužky.
4. Vyložíme dno i boky formy plátky brambor, lžící pokryjeme 1/2 vaječné směsi, přidáme mrkev a zalijeme zbytkem směsi,ozdobíme proužky slaniny a pečeme asi 35 minut.

NÁŠ TIP

Zaměňte mrkev za plátky cukety. Do náplně vmíchejte utřený stroužek česneku.

Koláč s květákem a brokolicí

Koláč s květákem a brokolicí.Příprava: 45 minut + pečení 40 minut

Na 3 menší formy

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* sůl, pepř
* 100 ml oleje
* 350 ml mléka
* 1 květák
* 1 brokolice
* 4 vejce
* 200 ml smetany na vaření
* 150 g ementálu
* 150 g loupaných mandlí

1. Smícháme mouku s kypřicím práškem a solí, přimícháme olej a 50 ml mléka. Těsto lehce zpracujeme, nepřemícháme. Zabalené ve fólii necháme čtvrt hodiny odpočívat. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
2. Těsto rozdělíme do forem, dno propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem, zatížíme suchými fazolemi a předpečeme 10–12 minut.
3. Brokolici a květák rozebrané na malé růžičky uvaříme v páře do poloměkka. Prošleháme vejce se smetanou a 300 ml mléka, ochutíme solí a pepřem, přimícháme nastrouhaný sýr. Nakrájíme mandle na plátky.
4. Na předpečené koláče rozdělíme růžičky květáku a brokolice, zalijeme je mlékem s vejci a pečeme při 180 stupních asi 25–30 minut. Mandlemi posypeme až v posledních třech minutách pečení, aby nezčernaly.

NÁŠ TIP

Pokud děláte qiuche nebo sladké koláče z křehkého těsta často, investujte do keramických fazolí.

Quiche s chřestem a lososem

Quiche s chřestem a lososem.Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Na 1 formu

* 1 balení listového těsta
* 250 g chřestu
* 100 g uzeného lososa, plátky
* 200 g lučiny
* 1 zakysaná smetana
* 3 vejce
* sůl
* hrst čerstvé rukoly

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto rozválíme na požadovanou velikost formy a tu jím vyložíme. Dno propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem, zatížíme několika suchými fazolemi a krátce, asi 7 minut, předpečeme.
2. Omyjeme a očistíme chřest, silnější stonky podélně překrojíme. Plátky lososa nakrájíme na proužky.
3. V míse promícháme lučinu se zakysanou smetanou, vejci a směs osolíme.
4. Z předpečeného quiche sundáme fazolky. Položíme na něj plátky lososa, zalijeme vejci se smetanou a poklademe chřestem. Pečeme 25 až 30 minut, dokud směs není pevná. Hotový quiche necháme 5 minut vychladnout a ozdobíme ho omytou a okapanou rukolou.

NÁŠ TIP

Do vajec se smetanou můžete přistrouhat 100 g oblíbeného sýra.

Autoři:



Nejčtenější

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Slavné matky po čtyřicítce se varování odborníků nebojí

Monika Absolonová by měla syna Tadeáše porodit v listopadu.

Ačkoli gynekologové ženy před mateřstvím ve starším věku spíše varují, matky v Česku podle statistických údajů už...

Další z rubriky

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Arome.cz I kosmetická sbírka má svoje datum spotřeby. Ruku na srdce, třídíte šminky pravidelně? Pokud zapomínáte, zaděláváte si n...



Najdete na iDNES.cz