Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slané koláče: pět receptů na francouzskou pochoutku

  1:21aktualizováno  1:21
Kdo jednou ochutná tuhle francouzskou specialitu, zadělá si nejspíš na celoživotní závislost. Slaným koláčům se nedá odolat.

Koláč s květákem a brokolicí. | foto: Isifa

Něco málo o quiche...

* Historie
V 16. století upekl pekař z lotrinského města Nancy ve Francii koláč z chlebového těsta, slaniny a vajec. Právě on se stal předchůdcem dnes slavného lotrinského quiche [čte se kiš], do kterého se navíc přidává cremefraiche. Později bylo chlebové těsto nahrazené křehkým a listovým.

* Těsto
Je kombinací mouky, vody a másla. Poslední dvě ingredience by měly být vychlazené. Ideální je, když těsto necháte ve fólii odpočívat v chladu přes noc, minimální doba je pak hodina.

* Náplň
Použít se dá vlastně cokoliv. Ve Francii v sází na sýr a smetanu, ale v podstatě nejideálnější je metoda "Co dům dá". Nezapomeňte ale na čerstvé bylinky.

* Servírování
Nejlepší je teplý, ale dá se jíst i studený, hodí se jako svačina i lehčí oběd.

Quiche s kedlubnou a mandlemi

Quiche s kedlubnou a mandlemi.Příprava: 120 minut + pečení 45 minut

Na 1 koláčovou formu

* 300 g hladké mouky
* 200 g másla
* špetka jedlé sody
* 5 vajec
* 1 lžíce studené vody
* 100 g loupaných mandlí
* 3 kedlubny
* 350 ml vody
* sůl
* špetka mletého muškátového oříšku
* 100 ml smetany ke šlehání
* 4 lžíce zakysané smetany
* pepř
* petržel
* 100 g strouhaného parmazánu

1. Z mouky, na kostky nakrájeného studeného másla (150 g), sody, jednoho vejce a lžíce vody zpracujeme těsto a dáme ho vychladit na hodinu do chladničky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mandle nasekáme na nudličky.
2. Oloupeme a rozčtvrtíme kedlubny, nakrájíme je na silnější plátky. Vodu se solí, špetkou muškátového oříšku a zbytkem másla přivedeme k varu, plátky kedlubny vaříme 6–8 minut. Uvařenou kedlubnu slijeme a ponecháme si asi 100 ml vývaru. Když zchladne, prošleháme ho se smetanou, zakysanou smetanou, třemi žloutky a s jedním celým vejcem, dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželí, vmícháme nastrouhaný parmazán a 2/3 nasekaných mandlí.
3. Těsto rozválíme,vyložíme jím koláčovou formu, naplníme kedlubnami, zalijeme smetanovo-vaječnou směsí a pečeme asi 45 minut. Ke konci pečení posypeme zbytkem mandlí.

NÁŠ TIP

Těsto se dobře rozvaluje mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo potravinářské fólie.

Rajčatovo -sýrový quiche

Rajčatovo-sýrový quiche.Příprava: 80 minut + pečení 30 minut

Na 4 formy

* 250 g hladké mouky
* 70 g strouhaného parmazánu
* 150 g másla
* 5 vajec
* 2 lžíce mléka
* 200 ml smetany na vaření
* 1 zakysaná smetana
* sůl, pepř
* bazalka
* 200 g mozzarelly
* 500 g cherry rajčat

1. Mouku promícháme s parmazánem, zapracujeme máslo, jedno vejce a dvě lžíce mléka. Z vláčného těsta uděláme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout asi hodinu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
2. Promícháme obě smetany, zbylá vejce, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Rajčata omyjeme a překrojíme.
3. Těsto rozdělíme na 4 části a rozválíme na kolečka větší než formy. Každou vyložíme těstem, okraje odkrojíme. Na těsto dáme pečicí papír a zatížíme suchými fazolemi. Zapečeme 10–12 minut.
4. Vyjmeme fazole. Na předpečené těsto nalijeme část smetanovo-vaječné směsi, poklademe plátky sýra, přelijeme zbytkem směsi a poklademe rajčaty. Pečeme asi 20 minut. Ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

NÁŠ TIP

Qiuche můžete upéct i ve velké koláčové formě, jen doba pečení bude o něco delší.

Bramborový koláč s mrkví

Bramborový koláč s mrkví.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Na 1 formu

* 800 g brambor
* sůl
* 3 střední mrkve
* 1 menší cibule
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 4 vejce
* 200 ml smetany na šlehání
* 1 zakysaná smetana
* pepř
* 100 g slaniny

1. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a 6 minut povaříme v lehce osolené vodě. Brambory slijeme a necháme vychladnout. Mrkev oškrábeme a šikmo pokrájíme na podlouhlé plátky. Cibuli nasekáme a na dvou lžících oleje osmahneme, přidáme plátky mrkve, promícháme a několik minut podusíme. Okořeníme sušeným tymiánem.
2. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Formu vymažeme olejem.
3. Vejce prošleháme se smetanou a zakysanou smetanou, solí a pepřem. Plátky slaniny nakrájíme na tenké proužky.
4. Vyložíme dno i boky formy plátky brambor, lžící pokryjeme 1/2 vaječné směsi, přidáme mrkev a zalijeme zbytkem směsi,ozdobíme proužky slaniny a pečeme asi 35 minut.

NÁŠ TIP

Zaměňte mrkev za plátky cukety. Do náplně vmíchejte utřený stroužek česneku.

Koláč s květákem a brokolicí

Koláč s květákem a brokolicí.Příprava: 45 minut + pečení 40 minut

Na 3 menší formy

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* sůl, pepř
* 100 ml oleje
* 350 ml mléka
* 1 květák
* 1 brokolice
* 4 vejce
* 200 ml smetany na vaření
* 150 g ementálu
* 150 g loupaných mandlí

1. Smícháme mouku s kypřicím práškem a solí, přimícháme olej a 50 ml mléka. Těsto lehce zpracujeme, nepřemícháme. Zabalené ve fólii necháme čtvrt hodiny odpočívat. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
2. Těsto rozdělíme do forem, dno propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem, zatížíme suchými fazolemi a předpečeme 10–12 minut.
3. Brokolici a květák rozebrané na malé růžičky uvaříme v páře do poloměkka. Prošleháme vejce se smetanou a 300 ml mléka, ochutíme solí a pepřem, přimícháme nastrouhaný sýr. Nakrájíme mandle na plátky.
4. Na předpečené koláče rozdělíme růžičky květáku a brokolice, zalijeme je mlékem s vejci a pečeme při 180 stupních asi 25–30 minut. Mandlemi posypeme až v posledních třech minutách pečení, aby nezčernaly.

NÁŠ TIP

Pokud děláte qiuche nebo sladké koláče z křehkého těsta často, investujte do keramických fazolí.

Quiche s chřestem a lososem

Quiche s chřestem a lososem.Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Na 1 formu

* 1 balení listového těsta
* 250 g chřestu
* 100 g uzeného lososa, plátky
* 200 g lučiny
* 1 zakysaná smetana
* 3 vejce
* sůl
* hrst čerstvé rukoly

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto rozválíme na požadovanou velikost formy a tu jím vyložíme. Dno propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem, zatížíme několika suchými fazolemi a krátce, asi 7 minut, předpečeme.
2. Omyjeme a očistíme chřest, silnější stonky podélně překrojíme. Plátky lososa nakrájíme na proužky.
3. V míse promícháme lučinu se zakysanou smetanou, vejci a směs osolíme.
4. Z předpečeného quiche sundáme fazolky. Položíme na něj plátky lososa, zalijeme vejci se smetanou a poklademe chřestem. Pečeme 25 až 30 minut, dokud směs není pevná. Hotový quiche necháme 5 minut vychladnout a ozdobíme ho omytou a okapanou rukolou.

NÁŠ TIP

Do vajec se smetanou můžete přistrouhat 100 g oblíbeného sýra.

Autoři:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz