Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slané koláče a quiche

  0:20aktualizováno  0:20
Tip na jednoduchou večeři nebo netypické pohoštění pro malou společnost - to všechno mohou být jednoduché slané koláče v domácím korpusu.

Mini quiche s houbami a pažitkou | foto: IN Images


Dana Obermajerová
zpracovala do koláčů i část bohaté houbové úrody

 

Mini quiche s houbami a pažitkou

Na čtyři formy o průměru 10 cm

Příprava: 10 min. + 25-35 minut
pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 žloutek
120 g másla, nakrájeného na kousky

Na náplň:
4-5 lžic oleje
2-3 vejce
250 g pevných lesních hub
sůl a mletý pepř
špetka drceného kmínu
250 g zakysané smetany
80-100 g tvrdého sýra, nadrobno nakrájeného
2 lžíce usekané pažitky

1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme.

2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme sýr, lžíci pažitky a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček, propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10-15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu.

3. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10-20 minut, necháme chvíli vychladnout, posypeme zbylou pažitkou a teplé podáváme.


Řecký slaný koláč se špenátem a fetou

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 35-40 minut + 15 minut pečení

400 g listového těsta
trochu másla na vymazání formy
1 větší cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, jemně usekané
2 lžíce olivového oleje
700 g čerstvého špenátu nebo mražených listů
2 lžíce čerstvého nebo 1 lžíce mražené kopru, usekaného
2 vejce
250 g sýra feta, nakrájeného na kousky
sůl a mletý bílý pepř

1. Zapékací mísu nebo dortovou formu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Mražený špenát necháme trochu povolit. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme překrájený špenát a asi 5 minut podusíme, u mraženého vydusíme vodu, kterou špenát pustil, čerstvý můžeme trochu podlít.

2. Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout. Přidáme rozšlehaná vejce, kousky sýra, kopr, osolíme, opepříme a promícháme. Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na 2 stejné placky zhruba velikosti formy.

3. Dno formy vyložíme jedním dílem těsta a vytvarujeme okraje. Těsto pokryjeme špenátovou náplní a překryjeme druhým dílem rozváleného těsta. Spojíme okraje, povrch několikrát lehce nařízneme, ale neprořízneme a pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout na mřížce a krájíme na jednotlivé porce.

TIP

Před pečením povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a do náplně zkuste přidat hrst pražených piniových oříšků a místo kopru ochutit čerstvým nebo sušeným oreganem.

 

 

 

 


Sýrovo-tomatový koláč s bazalkou

Na formu o průměru 28 cm

Příprava: 10 minut + 45-50 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce kysané smetany
1 žloutek
1 lžička soli

Na náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, usekané nadrobno
215 ml smetany 33%
100 g smetanového taveného sýra
100 g mozzarelly
1 vejce, sůl a mletý pepř
hrst lístků čerstvé bazalky nebo lžíce mražené
200 g cherry rajčátek

1. Na vále nebo v robotu smícháme mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidáme žloutek, kysanou smetanu a zpracujeme vláčné těsto. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C.

2. V kastrůlku na oleji zpěníme cibuli a česnek a asi 3 minuty smažíme dorůžova. Odstavíme z ohně, zalijeme smetanou a přidáme smetanový sýr, který rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme a vmícháme hrubě nastrouhanou mozzarellu, vejce a usekanou bazalku.

3. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku o průměru asi 30 cm a prsty vtlačíme na dno i do okrajů máslem vymazané formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na spodní mřížce asi 15 minut. Na předpečený korpus vlijeme smetanovo-sýrovou směs, poklademe půlkami rajčátek a pečeme 35-40 minut, dokud náplň nezpevní. Vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout a krájíme na porce.


Quiche s paprikami a se šunkou

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut + 40-55 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla, nakrájeného na kousky
1 lžička soli

Na náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 papriky (různých barev)
100 g šunky
300 ml smetany 33%
100 g sýra typu ementál, hrubě strouhaného
4 vejce
sůl a mletý pepř

1. Promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme ve vláčné těsto. Vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici půl hodiny odležet.

2. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme náplň. Cibuli oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semeníku, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky, stejně jako šunku. V hlubší pánvi nebo kastrůlku zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriku a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme šunku a ještě společně pár minut opékáme. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu, ve které jsme rozšlehali vejce.

3. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a vtlačíme ji prsty do máslem vymazané formy.

4. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, až je těsto lehce zlatavé. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme. Vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30-40 minut. Hotový quiche necháme chvíli zchladnout ve formě, nejlépe na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.


Quiche s brokolicí, paprikou a pažitkou

Na čtyři formy o průměru 12 cm nebo jednu formu o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut + 30-40 minut pečení

Na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
lžička soli
125 g másla
1 lžíce bílého jogurtu nebo studené vody

Na náplň:
300 g růžiček brokolice
1 malá červená paprika
pažitka
200 ml smetany 33%
150 g zakysané smetany 
100-120 g tvrdého uzeného sýra
3-4 vejce (podle velikosti)
sůl a mletý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Z mouky, soli, másla, vejce a jogurtu nebo vody zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně půl hodiny odpočinout. Do trouby na spodní mřížku vložíme plech a troubu předehřejeme na 180-200 °C.

2. Formičky vytřeme máslem. Růžičky brokolice povaříme 2 minuty v osolené vodě, po minutě přidáme proužky papriky, zeleninu přecedíme a zchladíme.

3. V misce smícháme obě smetany, vejce, 2/3 na drobné kostičky nakrájeného sýra a usekanou pažitku. Směs osolíme a okořeníme mletým pepřem a muškátovým oříškem. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky o něco větší než formičky. Těsto vmačkáme i do okrajů a propícháme vidličkou.

4. Misky vložíme do předehřáté trouby na plech a pečeme 10-15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovosýrovou náplň, posypeme zbylým sýrem a poklademe brokolicí a paprikou.

5. Pečeme asi 15-20 minut (u velké formy 25), dokud náplň nezpevní. Necháme chvíli vychladnout a podáváme teplé.




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Příběh Věry: Nedokážu se vyrovnat s rozvodem

Ilustrační snímek

Rozvedla jsem se po desetiletém naprosto nefunkčním vztahu. Mám teď skvělého přítele, ale na svého exmanžela nemůžu...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz