Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slané koláče a quiche

  0:20aktualizováno  0:20
Tip na jednoduchou večeři nebo netypické pohoštění pro malou společnost - to všechno mohou být jednoduché slané koláče v domácím korpusu.

Mini quiche s houbami a pažitkou | foto: IN Images


Dana Obermajerová
zpracovala do koláčů i část bohaté houbové úrody

 

Mini quiche s houbami a pažitkou

Na čtyři formy o průměru 10 cm

Příprava: 10 min. + 25-35 minut
pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 žloutek
120 g másla, nakrájeného na kousky

Na náplň:
4-5 lžic oleje
2-3 vejce
250 g pevných lesních hub
sůl a mletý pepř
špetka drceného kmínu
250 g zakysané smetany
80-100 g tvrdého sýra, nadrobno nakrájeného
2 lžíce usekané pažitky

1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme.

2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme sýr, lžíci pažitky a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček, propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10-15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu.

3. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10-20 minut, necháme chvíli vychladnout, posypeme zbylou pažitkou a teplé podáváme.


Řecký slaný koláč se špenátem a fetou

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 35-40 minut + 15 minut pečení

400 g listového těsta
trochu másla na vymazání formy
1 větší cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, jemně usekané
2 lžíce olivového oleje
700 g čerstvého špenátu nebo mražených listů
2 lžíce čerstvého nebo 1 lžíce mražené kopru, usekaného
2 vejce
250 g sýra feta, nakrájeného na kousky
sůl a mletý bílý pepř

1. Zapékací mísu nebo dortovou formu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Mražený špenát necháme trochu povolit. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme překrájený špenát a asi 5 minut podusíme, u mraženého vydusíme vodu, kterou špenát pustil, čerstvý můžeme trochu podlít.

2. Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout. Přidáme rozšlehaná vejce, kousky sýra, kopr, osolíme, opepříme a promícháme. Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na 2 stejné placky zhruba velikosti formy.

3. Dno formy vyložíme jedním dílem těsta a vytvarujeme okraje. Těsto pokryjeme špenátovou náplní a překryjeme druhým dílem rozváleného těsta. Spojíme okraje, povrch několikrát lehce nařízneme, ale neprořízneme a pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout na mřížce a krájíme na jednotlivé porce.

TIP

Před pečením povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a do náplně zkuste přidat hrst pražených piniových oříšků a místo kopru ochutit čerstvým nebo sušeným oreganem.

 

 

 

 


Sýrovo-tomatový koláč s bazalkou

Na formu o průměru 28 cm

Příprava: 10 minut + 45-50 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce kysané smetany
1 žloutek
1 lžička soli

Na náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, usekané nadrobno
215 ml smetany 33%
100 g smetanového taveného sýra
100 g mozzarelly
1 vejce, sůl a mletý pepř
hrst lístků čerstvé bazalky nebo lžíce mražené
200 g cherry rajčátek

1. Na vále nebo v robotu smícháme mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidáme žloutek, kysanou smetanu a zpracujeme vláčné těsto. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C.

2. V kastrůlku na oleji zpěníme cibuli a česnek a asi 3 minuty smažíme dorůžova. Odstavíme z ohně, zalijeme smetanou a přidáme smetanový sýr, který rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme a vmícháme hrubě nastrouhanou mozzarellu, vejce a usekanou bazalku.

3. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku o průměru asi 30 cm a prsty vtlačíme na dno i do okrajů máslem vymazané formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na spodní mřížce asi 15 minut. Na předpečený korpus vlijeme smetanovo-sýrovou směs, poklademe půlkami rajčátek a pečeme 35-40 minut, dokud náplň nezpevní. Vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout a krájíme na porce.


Quiche s paprikami a se šunkou

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut + 40-55 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla, nakrájeného na kousky
1 lžička soli

Na náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 papriky (různých barev)
100 g šunky
300 ml smetany 33%
100 g sýra typu ementál, hrubě strouhaného
4 vejce
sůl a mletý pepř

1. Promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme ve vláčné těsto. Vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici půl hodiny odležet.

2. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme náplň. Cibuli oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semeníku, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky, stejně jako šunku. V hlubší pánvi nebo kastrůlku zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriku a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme šunku a ještě společně pár minut opékáme. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu, ve které jsme rozšlehali vejce.

3. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a vtlačíme ji prsty do máslem vymazané formy.

4. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, až je těsto lehce zlatavé. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme. Vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30-40 minut. Hotový quiche necháme chvíli zchladnout ve formě, nejlépe na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.


Quiche s brokolicí, paprikou a pažitkou

Na čtyři formy o průměru 12 cm nebo jednu formu o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut + 30-40 minut pečení

Na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
lžička soli
125 g másla
1 lžíce bílého jogurtu nebo studené vody

Na náplň:
300 g růžiček brokolice
1 malá červená paprika
pažitka
200 ml smetany 33%
150 g zakysané smetany 
100-120 g tvrdého uzeného sýra
3-4 vejce (podle velikosti)
sůl a mletý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Z mouky, soli, másla, vejce a jogurtu nebo vody zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně půl hodiny odpočinout. Do trouby na spodní mřížku vložíme plech a troubu předehřejeme na 180-200 °C.

2. Formičky vytřeme máslem. Růžičky brokolice povaříme 2 minuty v osolené vodě, po minutě přidáme proužky papriky, zeleninu přecedíme a zchladíme.

3. V misce smícháme obě smetany, vejce, 2/3 na drobné kostičky nakrájeného sýra a usekanou pažitku. Směs osolíme a okořeníme mletým pepřem a muškátovým oříškem. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky o něco větší než formičky. Těsto vmačkáme i do okrajů a propícháme vidličkou.

4. Misky vložíme do předehřáté trouby na plech a pečeme 10-15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovosýrovou náplň, posypeme zbylým sýrem a poklademe brokolicí a paprikou.

5. Pečeme asi 15-20 minut (u velké formy 25), dokud náplň nezpevní. Necháme chvíli vychladnout a podáváme teplé.







Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.