Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladký pamlsek z Afghánistánu aneb Sloní uši

  18:16aktualizováno  18:16
Před osmi lety se Hamida s manželem a třemi dětmi definitivně rozhodli, prodali veškerý svůj majetek a za utržených 25 000 dolarů vyrazili spolu s dalšími tmavou nocí. Kamkoliv, hlavně pryč od Talibanu.

Gušefil aneb Sloní uši | foto: iDNES.cz

Neustále je překládali a nakládali, a za měsíc byli u cíle, v České republice. Jejich prvním domovem byl malý pokojík v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem. Zde strávili dva roky. Pracovat ale nemohli.

Hamida byla v Afghánistánu zaměstnána v redakci kábulského ženského časopisu, jako fotoreportérka. Manžel vyučoval němčinu. Po nástupu Talibánu musela práce zanechat. Ženy novinářky nebyly žádány.
 
Doma být nechtěla a tak se stala vychovatelkou v mateřské školce. V České republice se již k novinařině nevrátila. Po narození dcery jí zaměstnává na plný úvazek rodina. Nakonec se usadili v Praze a nedávno získali vytoužený azyl.

POTŘEBUJETE :

GOŠEFIL ( Sloní uši )

Těsto na 25 porcí:

½ kg hladké mouky
50 ml stolního oleje
1 žloutek
sůl

Sypání:
 
10 g celého kardamonu ( lze sehnat v prodejnách s orientálními potravinami)
25 g pistáciových oříšků
250 g moučkového cukru

1. veškeré suroviny na přípravu těsta smícháme a důkladně prohněteme, postupně
přidáváme vodu do doby než je těsto vlahé a nelepí se. Mísu zakryjeme a necháme
při pokojové teplotě půl hodiny odpočinout.

2. těsto vyválíme do tenkého kruhu, nakrájíme na širší plátky, a ty na větší čtverce.

3. jednotlivé díly z jedné strany shrneme a vytvoříme mašličku v podobě sloního ucha

4. smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, olej odsajeme papírovými ubrousky

5. Jednu stranu Gošefil posypeme směsí z moučkového cukru smíchaného s jemně     namletým celým kardamonem.  Navrch nasypeme nahrubo nasekané pistáciové oříšky.

Recepty připravujeme ve spolupráci s občanským sdružením Berkat.




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.



Najdete na iDNES.cz