Neustále je překládali a nakládali, a za měsíc byli u cíle, v České republice. Jejich prvním domovem byl malý pokojík v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem. Zde strávili dva roky. Pracovat ale nemohli.
Hamida byla v Afghánistánu zaměstnána v redakci kábulského ženského časopisu, jako fotoreportérka. Manžel vyučoval němčinu. Po nástupu Talibánu musela práce zanechat. Ženy novinářky nebyly žádány.
Doma být nechtěla a tak se stala vychovatelkou v mateřské školce. V České republice se již k novinařině nevrátila. Po narození dcery jí zaměstnává na plný úvazek rodina. Nakonec se usadili v Praze a nedávno získali vytoužený azyl.
POTŘEBUJETE :
GOŠEFIL ( Sloní uši )
Těsto na 25 porcí:
½ kg hladké mouky
50 ml stolního oleje
1 žloutek
sůl
Sypání:
10 g celého kardamonu ( lze sehnat v prodejnách s orientálními potravinami)
25 g pistáciových oříšků
250 g moučkového cukru
1. veškeré suroviny na přípravu těsta smícháme a důkladně prohněteme, postupně
přidáváme vodu do doby než je těsto vlahé a nelepí se. Mísu zakryjeme a necháme
při pokojové teplotě půl hodiny odpočinout.
2. těsto vyválíme do tenkého kruhu, nakrájíme na širší plátky, a ty na větší čtverce.
3. jednotlivé díly z jedné strany shrneme a vytvoříme mašličku v podobě sloního ucha
4. smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, olej odsajeme papírovými ubrousky
5. Jednu stranu Gošefil posypeme směsí z moučkového cukru smíchaného s jemně namletým celým kardamonem. Navrch nasypeme nahrubo nasekané pistáciové oříšky.
Recepty připravujeme ve spolupráci s občanským sdružením Berkat.