Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladký pamlsek z Afghánistánu aneb Sloní uši

  18:16aktualizováno  18:16
Před osmi lety se Hamida s manželem a třemi dětmi definitivně rozhodli, prodali veškerý svůj majetek a za utržených 25 000 dolarů vyrazili spolu s dalšími tmavou nocí. Kamkoliv, hlavně pryč od Talibanu.

Gušefil aneb Sloní uši | foto: iDNES.cz

Neustále je překládali a nakládali, a za měsíc byli u cíle, v České republice. Jejich prvním domovem byl malý pokojík v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem. Zde strávili dva roky. Pracovat ale nemohli.

Hamida byla v Afghánistánu zaměstnána v redakci kábulského ženského časopisu, jako fotoreportérka. Manžel vyučoval němčinu. Po nástupu Talibánu musela práce zanechat. Ženy novinářky nebyly žádány.
 
Doma být nechtěla a tak se stala vychovatelkou v mateřské školce. V České republice se již k novinařině nevrátila. Po narození dcery jí zaměstnává na plný úvazek rodina. Nakonec se usadili v Praze a nedávno získali vytoužený azyl.

POTŘEBUJETE :

GOŠEFIL ( Sloní uši )

Těsto na 25 porcí:

½ kg hladké mouky
50 ml stolního oleje
1 žloutek
sůl

Sypání:
 
10 g celého kardamonu ( lze sehnat v prodejnách s orientálními potravinami)
25 g pistáciových oříšků
250 g moučkového cukru

1. veškeré suroviny na přípravu těsta smícháme a důkladně prohněteme, postupně
přidáváme vodu do doby než je těsto vlahé a nelepí se. Mísu zakryjeme a necháme
při pokojové teplotě půl hodiny odpočinout.

2. těsto vyválíme do tenkého kruhu, nakrájíme na širší plátky, a ty na větší čtverce.

3. jednotlivé díly z jedné strany shrneme a vytvoříme mašličku v podobě sloního ucha

4. smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, olej odsajeme papírovými ubrousky

5. Jednu stranu Gošefil posypeme směsí z moučkového cukru smíchaného s jemně     namletým celým kardamonem.  Navrch nasypeme nahrubo nasekané pistáciové oříšky.

Recepty připravujeme ve spolupráci s občanským sdružením Berkat.





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.