Doporučujeme

Sladký chlebíček

Sladký chlebíček | foto: Apetit

Sladký chlebíček

  • 2
Hned při prvním řezu se objeví lákavé kousky ovoce. Tenhle báječný zákusek působí naprosto profesionálně, a přitom ho dokáže vyrobit i pekařský učeň.
Na 1 chlebíček

Příprava: 20 minut + 15-20 minut smažení

* 170 g krupicového cukru
* 170 g másla
* 4 vejce
* 250 g hladké mouky
* 1 balení sušeného droždí
* 50 ml mléka

S meruňkami:

* 150 g meruněk, čerstvých nebo sušených (nebo klidně oboje)
* hrst levandulových květů
* hrst mandlových lupínků

S lesním ovocem a mákem:

* 300 g lesního ovoce
* 1 lžíce máku

S hruškou:

* 3 hrušky
* vanilka

1. Nejprve si připravte přísady. Pokud použijete sušené meruňky, nechte je přes noc namočené, aby změkly. Pak je nakrájejte na kostičky. Levanduli nasekejte. Lesnímu ovoci i čerstvým meruňkám stačí osvěžující sprcha pod tekoucí vodou a následné okapání. Hrušky omyjte a pokrájejte na kousky.

2. Dejte rozpustit máslo. Přelijte ho do misky a přisypte k němu cukr, mouku a droždí. Vlijte vejce i mléko a vše ručně nebo pomocí elektrického hnětače spojte v tekuté těsto. Na závěr velmi opatrně vpracujte kousky ovoce a případně mandlové lupínky (těmi můžete pro ozdobu posypat i povrch chlebíčku), mák nebo mletou vanilku. Pokud ji nemáte, nahraďte část krupicového cukru vanilinovým.

3. Formu na biskupský chlebíček o délce 23 centimetrů vymažte a ze všech stran pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Dejte těstu několik minut na odpočinutí a mezitím předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Potom už těsto jenom vlijte do formy a pečte přibližně hodinu a čtvrt.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Banánový chlebíček
Banánový chlebíček
Karamelový chléb
Karamelový chléb
Medový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
Medový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy


  • Vybrali jsme pro Vás