Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sladkovodní třpyt

  15:12
Dovolená u moře s sebou přináší i možnost pochutnat si na čerstvých mořských rybách a dalších plodech slané vody. Není nad to, dát si před chvílí ulovenou rybu a plně vychutnat její čerstvou chuť. Takový požitek si ale můžeme dopřát i v naší zemi.
Konzumace sladkovodních ryb je v České republice stále velmi nízká. Průměrná spotřeba rybího masa je přibližně pět kilogramů na osobu ročně a z toho pouhý jeden kilogram připadá na ryby sladkovodní. Je však možné, že se situace brzy změní. Sladkovodní ryby začínají být kvůli stále narůstajícímu znečištění moří a masovým umělým chovům oproti mořským rybám zdravější.

Ryby jsou všeobecně zdrojem opravdu vysoké výživné a biologické hodnoty. Bílkoviny ve rybí svalovině značně převyšují svou hodnotou pro lidské tělo bílkoviny, obsažené třeba v hovězím nebo vepřovém mase. Rybí tuk je složen z nenasycených mastných kyselin (omega-3), které snižují hladinu cholesterolu, a tak i riziko onemocnění srdce. Tuk dále obsahuje vitamíny A, B, D a E. Rybí maso je bohaté na fosfor, vápník, draslík, chloridy, železo a jód.

Nejchutnější je ryba čerstvá, tedy upravená hned po zabití

Pokud máte doma rybáře nebo sami rádi rybaříte, jste ve výhodě, i když v obchodech je také možné koupit poměrně čerstvé ryby. Při koupi ryby je důležitě dávat pozor na to, aby se ryba leskla, měla čiré oči a červené žábry, příjemnou rybí vůni a na sobě nezakalenou vrstvu slizu. Kupované ryby jsou většinou už naporcované, ty ulovené musíme naporcovat sami.

Menší ryby, jako například pstruzi, se nejčastěji připravují vcelku s hlavou i ploutvemi. Z větších ryb nejprve odstraníme šupiny, které oškrábeme třeba hranou nože, protože zaschlé šupiny drží na kůži pevně. Potom ostrým nožem rozřízneme rybu směrem od ocasu k hlavě a opatrně vyjmeme vnitřnosti. Rybu omyjeme, odstraníme žábry pro jejich hořkou chuť, ploutve a odsekneme hlavu. Vykuchanou rybu opět opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou.

Ilustrační foto

Velké ryby, které jsou už starší, je dobré zbavit i kůže a to tak, že jí nařízneme kolem hlavy a stáhneme ji z celé ryby směrem k ocasu. Potom rybu rozřízneme podél páteře a vytáhneme hřbetní kost. Jak jsem se již zmiňovala, malé ryby je výhodnější připravovat celé. Vetší ryby, jako je například kapr, zase naporcujeme na půlky a užší ryby, jako štika nebo úhoř, je dobré krájet na podkovy.

Nejznámější je u nás kapr, kterého mívají stále některé domácnosti na vánočním stole. Maso ryby nemá tolik kostí, je lehké, ale někdy může mít příchuť bahna, a tak často ztrácí příznivce. Pro lepší chuť masa stačí dát naporcovanou rybu do mísy s mlékem a nechat jí den na chladném místě. Maso pak už nemá nepříjemnou příchuť bahna a navíc je potom ještě jemnější a křehčí.

Ve sladkých vodách plave mnoho druhů ryb, jejichž maso je při správné úpravě jedinečnou pochoutkou.

Candát je snad nejchutnější sladkovodní ryba. Kvalita jemného bílého masa této dravé ryby není dána jen jeho strukturou, ale také tím, že díky velmi tenké vrstvě tuku ryba není cítit ani nechutná po bahně. Maso získává po tepelné úpravě lehce oříškovou chuť, a proto není dobré tuto chuť zkazit přílišným solením a kořeněním ryby během úpravy.

Okoun je jedna z nejchutnějších ryb ve sladkých vodách. Maso této dravé ryby je stále více ceněno pro výbornou chuť a jemnost masa. Při jeho konzumaci je ale nutné věnovat velkou pozornost drobným kostičkám, kterými je maso doslova prorostlé.

Pstruh je nejzdravější ryba, kterou díky skvělé chuti a lehké stravitelnosti nejdeme nejčastěji na menu v restauracích. Lososovitá ryba se upravuje celá a až na talíři odkrojíme hlavu, vyndáme páteř a odstraníme ocas a ploutve. Maso vyžaduje pouze jednoduchou a rychlou úpravu, aby byla zachována příjemná rybí příchuť.

Úhoř je nejpodivnější ryba, která tělem spíše připomíná hada. Maso tohoto nočního dravce je velmi lahodné a skoro bez kostí, na druhé straně je zase nejtučnější, proto doporučuji stáhnout z ryby před úpravou kůži, protože tím se zbavíme i většiny tuku. Krev úhoře je jedovatá a silně toxická vůči organismu savců. Při tepelné úpravě nad 60 stupňů se ale tento jed bílkovinné povahy naštěstí rozkládá.

Ctitelé zdravé výživy by měli zařadit rybí maso na svůj jídelníček minimálně jednou týdně. Ryby je možné vařit, dusit, péct, smažit a grilovat a bohatě stačí jen krátká a jednoduchá úprava bez velkého množství soli a koření. Vůbec nejlépe podpoří chuť rybího masa několik kapek citronu.

A jak jsem již několikrát uvedla, nejchutnější ryby jsou ty právě ulovené, takže je na čase vzít třpytky, mušky, vlasce, pruty, splávky, sítě, navijáky, podběráky, kousky staré housky a vydat se směrem k vodě. Lovu zdar!

Autor:
  • Nejčtenější

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

16. dubna 2024

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike....

Trend pickuperství je fenomén i byznys. Ženy se však mohou cítit jako kořist

11. dubna 2024

Nedávno mě na zastávce oslovil muž. Se sebevědomým úsměvem se zeptal, jestli bych s ním nezašla na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nekupujte zajíce v pytli. Sedm signálů, že vám to bude klapat v sexu

17. dubna 2024

Na začátku každého vztahu býváme opatrní, zvláště pak v dospělém věku. Nechceme se zase spálit....

Vyrostla v Jižní Africe, zažila i vězení. Po letech česká zpěvačka zvolila Prahu

14. dubna 2024

Premium Jazzová zpěvačka Barbora Tellinger prožila 51 let v Jihoafrické republice, kam jako malá emigrovala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena trpí obrovskými bolestmi zad kvůli ňadrům, implantátů se však nevzdá

15. dubna 2024  7:47

Influencerka Paige Woolenová má ňadra velikosti osm a je na ně náležitě pyšná. Bohužel jí však...

Žena si dopřála obří poprsí, teď musí nosit tři podprsenky

18. dubna 2024  8:01

Modelka Katy Ann dala za svá obří silikonová ňadra v přepočtu téměř sedm set tisíc korun. Jsou tak...

Život s výživou na zádech. Lukáš trpí chronickou střevní pseudoobstrukcí

18. dubna 2024

Svou výživu si nosí v batohu na zádech. Ten místo obvyklých svačin skrývá speciální výživu, která...

Od žen chodím odpočívat do mužského světa, říká scenáristka Sodomová

18. dubna 2024

Premium Scenáristka a producentka Daniela Sodomová stojí za projektem letní divadelní scény Musea Kampa....

Tradiční manželka se vrací. Trend TikToku velebí ženy u plotny a dětí

18. dubna 2024

Její jedinou prací je starat se o domácnost, děti a manžela, zakládá si na svém vzhledu a její...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...