Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladkovodní třpyt

  15:12aktualizováno  15:12
Dovolená u moře s sebou přináší i možnost pochutnat si na čerstvých mořských rybách a dalších plodech slané vody. Není nad to, dát si před chvílí ulovenou rybu a plně vychutnat její čerstvou chuť. Takový požitek si ale můžeme dopřát i v naší zemi.
Konzumace sladkovodních ryb je v České republice stále velmi nízká. Průměrná spotřeba rybího masa je přibližně pět kilogramů na osobu ročně a z toho pouhý jeden kilogram připadá na ryby sladkovodní. Je však možné, že se situace brzy změní. Sladkovodní ryby začínají být kvůli stále narůstajícímu znečištění moří a masovým umělým chovům oproti mořským rybám zdravější.

Ryby jsou všeobecně zdrojem opravdu vysoké výživné a biologické hodnoty. Bílkoviny ve rybí svalovině značně převyšují svou hodnotou pro lidské tělo bílkoviny, obsažené třeba v hovězím nebo vepřovém mase. Rybí tuk je složen z nenasycených mastných kyselin (omega-3), které snižují hladinu cholesterolu, a tak i riziko onemocnění srdce. Tuk dále obsahuje vitamíny A, B, D a E. Rybí maso je bohaté na fosfor, vápník, draslík, chloridy, železo a jód.

Nejchutnější je ryba čerstvá, tedy upravená hned po zabití

Pokud máte doma rybáře nebo sami rádi rybaříte, jste ve výhodě, i když v obchodech je také možné koupit poměrně čerstvé ryby. Při koupi ryby je důležitě dávat pozor na to, aby se ryba leskla, měla čiré oči a červené žábry, příjemnou rybí vůni a na sobě nezakalenou vrstvu slizu. Kupované ryby jsou většinou už naporcované, ty ulovené musíme naporcovat sami.

Menší ryby, jako například pstruzi, se nejčastěji připravují vcelku s hlavou i ploutvemi. Z větších ryb nejprve odstraníme šupiny, které oškrábeme třeba hranou nože, protože zaschlé šupiny drží na kůži pevně. Potom ostrým nožem rozřízneme rybu směrem od ocasu k hlavě a opatrně vyjmeme vnitřnosti. Rybu omyjeme, odstraníme žábry pro jejich hořkou chuť, ploutve a odsekneme hlavu. Vykuchanou rybu opět opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou.

Ilustrační foto

Velké ryby, které jsou už starší, je dobré zbavit i kůže a to tak, že jí nařízneme kolem hlavy a stáhneme ji z celé ryby směrem k ocasu. Potom rybu rozřízneme podél páteře a vytáhneme hřbetní kost. Jak jsem se již zmiňovala, malé ryby je výhodnější připravovat celé. Vetší ryby, jako je například kapr, zase naporcujeme na půlky a užší ryby, jako štika nebo úhoř, je dobré krájet na podkovy.

Nejznámější je u nás kapr, kterého mívají stále některé domácnosti na vánočním stole. Maso ryby nemá tolik kostí, je lehké, ale někdy může mít příchuť bahna, a tak často ztrácí příznivce. Pro lepší chuť masa stačí dát naporcovanou rybu do mísy s mlékem a nechat jí den na chladném místě. Maso pak už nemá nepříjemnou příchuť bahna a navíc je potom ještě jemnější a křehčí.

Ve sladkých vodách plave mnoho druhů ryb, jejichž maso je při správné úpravě jedinečnou pochoutkou.

Candát je snad nejchutnější sladkovodní ryba. Kvalita jemného bílého masa této dravé ryby není dána jen jeho strukturou, ale také tím, že díky velmi tenké vrstvě tuku ryba není cítit ani nechutná po bahně. Maso získává po tepelné úpravě lehce oříškovou chuť, a proto není dobré tuto chuť zkazit přílišným solením a kořeněním ryby během úpravy.

Okoun je jedna z nejchutnějších ryb ve sladkých vodách. Maso této dravé ryby je stále více ceněno pro výbornou chuť a jemnost masa. Při jeho konzumaci je ale nutné věnovat velkou pozornost drobným kostičkám, kterými je maso doslova prorostlé.

Pstruh je nejzdravější ryba, kterou díky skvělé chuti a lehké stravitelnosti nejdeme nejčastěji na menu v restauracích. Lososovitá ryba se upravuje celá a až na talíři odkrojíme hlavu, vyndáme páteř a odstraníme ocas a ploutve. Maso vyžaduje pouze jednoduchou a rychlou úpravu, aby byla zachována příjemná rybí příchuť.

Úhoř je nejpodivnější ryba, která tělem spíše připomíná hada. Maso tohoto nočního dravce je velmi lahodné a skoro bez kostí, na druhé straně je zase nejtučnější, proto doporučuji stáhnout z ryby před úpravou kůži, protože tím se zbavíme i většiny tuku. Krev úhoře je jedovatá a silně toxická vůči organismu savců. Při tepelné úpravě nad 60 stupňů se ale tento jed bílkovinné povahy naštěstí rozkládá.

Ctitelé zdravé výživy by měli zařadit rybí maso na svůj jídelníček minimálně jednou týdně. Ryby je možné vařit, dusit, péct, smažit a grilovat a bohatě stačí jen krátká a jednoduchá úprava bez velkého množství soli a koření. Vůbec nejlépe podpoří chuť rybího masa několik kapek citronu.

A jak jsem již několikrát uvedla, nejchutnější ryby jsou ty právě ulovené, takže je na čase vzít třpytky, mušky, vlasce, pruty, splávky, sítě, navijáky, podběráky, kousky staré housky a vydat se směrem k vodě. Lovu zdar!

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Reportáž: šikovné prsty a trpělivost. Redaktorka si vyráběla klobouk

Dáma v červeném. Autorka článku se svým „výtvorem“.

Klobouk je nákladnou a luxusní záležitostí. Každý detail musí být pečlivě propracovaný a samotná výroba zabere i...

Cudnost především. Londýnský festival módy ukázal, jak nosit hidžáby

Arabská móda na přehlídkách v Londýně

Tradice a moderna se před několika dny potkaly v britské metropoli. Ta hostila netradiční módní přehlídky, při kterých...

V čem na halloweenskou party? Nápady najdete na přehlídkách

Thom Browne, kolekce jaro - léto 2018

Halloweenský kostým a inspirace z přehlídkových mol: že to nejde dohromady? Letos rozhodně ano, na týdnech módy se...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.