Doporučujeme

Sladké víno je mnohem víc než jen desert

- Když se mluví o sladkých vínech, obvykle se odbydou tvrzením, že "jsou dobrá k zákusku." Stále větší kvalita těchto vín podle agentury EFE způsobuje, že si nacházejí stále privilegovanější pozici na jiném místě jídelníčku.
Jatýrka, velké sýry s charakterem...tudy se teď ubírají trendy spojování se sladkými víny, která ovšem neztrácejí privilegované místo při podávání zákusků, s nimiž si může rozumět i polosuché francouzské šampaňské nebo polosuché španělské "cava", přičemž obě dvě obsahují množství cukru, jež jim poněkud znemožňuje zastat při jídle jinou úlohu.

Všichni labužníci vědí, že bezpochyby jednou z posvátných kombinací ve vysoké gastronomii jsou husí či kachní játra (foie-gras) spolu s víny ze Sauternes, vinařské oblasti u Bordeaux, kde se také vyrábí vynikající "Chateau d'Yquem". Toto víno je opravdu nejlepším společníkem jatýrek, a to zejména jsou- li čerstvá.

Pozadu nezůstává ani skvělé maďarské víno Tokaj, jehož sladkost je přímo úměrná množství puten zvláště sladkého vína, které se přidávají k normálnímu moštu. Bylo nazváno "vínem králů". Zřejmě nejen proto, že korunovaným hlavám chutnala dobrá vína, ať byla odkudkoliv.

Sauternes i Tokaj připojují ke své sladkosti jemný, ale znatelný natrpklý "závěr", který je přímo předurčuje k pití s husími jatýrky v delikátním spojení.

Sladkých vín je ale více a některá z nich jsou vynikající.

Například muškátová, vyráběná ze stejnojmenného středomořského druhu hroznového vína. Ovšem zatímco v předchozích případech se sladkosti dosahuje prostřednictvím plísně Botrytis cinerea, jež způsobuje u hrozna  "ušlechtilé hnití" koncentrující cukry, a také pozdním vinobraním jako v případě německých vín zvaných Eisswein alias ledové víno, u mnoha dalších druhů se většího množství cukru dosahuje fermentací s přidáním vinného alkoholu. To se týká například portského.

Jiná výborná sladká vína pocházejí ze Španělska - řada "Pedro Ximénez" - temná, hustá vína, na jejichž výrobu se používají stejně nazvané hrozny, nepochybně středoevropského původu. Tyto hrozny se několik dnů vystavují slunci, dokud se nezačnou scvrkávat. Výsledné víno je pak prostě jedinečné. Produkují ho vinaři zejména ve španělských okresech Jérez, Málaga či Montilla- Moriles.

Dnes je tendence kombinovat tato vína například se skvělými a hutnými plísňovými sýry, jako jsou anglický Stilton, španělský Cabroles, italská Gorgonzola a francouzský Roquefort. Kombinace je skvělá. U některých sýrů z mléka ovce merinky - mj. portugalský "Queijo da Serra" a španělská "Torta del Casar" nebo dokonce u sýrů kozích je lepší, když se trochu uleží, než když jsou příliš čerstvé.

Sladká vína. Příliš dlouho málo ceněná s výjimkou podávání ke sladkostem. Dnes naštěstí žádají více místa a s půvabem si ho umí ubránit. Nezapomínejte na ně a hledejte oblíbené kombinace. Pobavíte se a bezpochyby si osladíte život, uzavírá EFE.


  • Vybrali jsme pro Vás