Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladké víno je mnohem víc než jen desert

  14:34aktualizováno  14:34
- Když se mluví o sladkých vínech, obvykle se odbydou tvrzením, že "jsou dobrá k zákusku." Stále větší kvalita těchto vín podle agentury EFE způsobuje, že si nacházejí stále privilegovanější pozici na jiném místě jídelníčku.
Jatýrka, velké sýry s charakterem...tudy se teď ubírají trendy spojování se sladkými víny, která ovšem neztrácejí privilegované místo při podávání zákusků, s nimiž si může rozumět i polosuché francouzské šampaňské nebo polosuché španělské "cava", přičemž obě dvě obsahují množství cukru, jež jim poněkud znemožňuje zastat při jídle jinou úlohu.

Všichni labužníci vědí, že bezpochyby jednou z posvátných kombinací ve vysoké gastronomii jsou husí či kachní játra (foie-gras) spolu s víny ze Sauternes, vinařské oblasti u Bordeaux, kde se také vyrábí vynikající "Chateau d'Yquem". Toto víno je opravdu nejlepším společníkem jatýrek, a to zejména jsou- li čerstvá.

Pozadu nezůstává ani skvělé maďarské víno Tokaj, jehož sladkost je přímo úměrná množství puten zvláště sladkého vína, které se přidávají k normálnímu moštu. Bylo nazváno "vínem králů". Zřejmě nejen proto, že korunovaným hlavám chutnala dobrá vína, ať byla odkudkoliv.

Sauternes i Tokaj připojují ke své sladkosti jemný, ale znatelný natrpklý "závěr", který je přímo předurčuje k pití s husími jatýrky v delikátním spojení.

Sladkých vín je ale více a některá z nich jsou vynikající.

Například muškátová, vyráběná ze stejnojmenného středomořského druhu hroznového vína. Ovšem zatímco v předchozích případech se sladkosti dosahuje prostřednictvím plísně Botrytis cinerea, jež způsobuje u hrozna  "ušlechtilé hnití" koncentrující cukry, a také pozdním vinobraním jako v případě německých vín zvaných Eisswein alias ledové víno, u mnoha dalších druhů se většího množství cukru dosahuje fermentací s přidáním vinného alkoholu. To se týká například portského.

Jiná výborná sladká vína pocházejí ze Španělska - řada "Pedro Ximénez" - temná, hustá vína, na jejichž výrobu se používají stejně nazvané hrozny, nepochybně středoevropského původu. Tyto hrozny se několik dnů vystavují slunci, dokud se nezačnou scvrkávat. Výsledné víno je pak prostě jedinečné. Produkují ho vinaři zejména ve španělských okresech Jérez, Málaga či Montilla- Moriles.

Dnes je tendence kombinovat tato vína například se skvělými a hutnými plísňovými sýry, jako jsou anglický Stilton, španělský Cabroles, italská Gorgonzola a francouzský Roquefort. Kombinace je skvělá. U některých sýrů z mléka ovce merinky - mj. portugalský "Queijo da Serra" a španělská "Torta del Casar" nebo dokonce u sýrů kozích je lepší, když se trochu uleží, než když jsou příliš čerstvé.

Sladká vína. Příliš dlouho málo ceněná s výjimkou podávání ke sladkostem. Dnes naštěstí žádají více místa a s půvabem si ho umí ubránit. Nezapomínejte na ně a hledejte oblíbené kombinace. Pobavíte se a bezpochyby si osladíte život, uzavírá EFE.

Autor:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.