Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké řezy jsou zase hit. Lahodí oku a zvládne je i začátečník

  0:11aktualizováno  0:11
K jejich výrobě nepotřebujete žádné zvláštní náčiní, přesto je výsledek vždycky ohromující. Řezy jsou skvělé jako nedělní dezert i jako prezent, když jste pozvaní na návštěvu a nevíte, co přinést. Navíc se nemusíte striktně držet receptu, experimenty povoleny.

Dunajské vlny s broskvemi | foto: Profimedia.cz

Pro člověka 21. století má slovo řezy tak trochu retro socialistický nádech, ovšem ne všechno, co jedly naše babičky, musí být nutně trapné a staromódní. Když obyčejnou buchtu na plech něčím vyšperkujete a pokrájíte na kostky, máte tradičně netradiční dezert, nad kterým budou všichni vzdychat nadšením.

Nebojte se ani menších experimentů. Čokoládovou polevu směle nahraďte bílkovou nebo citronovou, vyhrajte si s barvami nebo elegantními příchutěmi. Já osobně se vždycky řídím tím, co mám doma právě po ruce, a tak si s chutí upravuju recepty. To hraní mě baví a málokdy se stane, že se dílo nepovede.

Vyzkoušejte tři oblíbené řezy, které k nám přišly ze zahraničí. Ty medové připravují slovenské hospodyňky nejen na Vánoce, maďarský krémeš vám možná trochu připomene naše žloutkové řezy a Dunajské vlny jsou pecka z Německa.

Medové řezy s čokoládou

Ingredience:

Medové řezy s čokoládou
  • 500 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • čokoládová poleva na přelití
  1. Na vál odvážíme mouku a cukr, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, med, mléko a vejce. Rukama propracujeme a hladké těsto rozdělíme na 4 pláty.
  2. Ty postupně upečeme tak, že plech položíme dnem vzhůru, na něj rozložíme pečicí papír a na ten přeneseme vyválené těsto. Postupně tak všechny pláty pečeme na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
  3. Než vychladnou, připravíme si náplň. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a za stálého míchání ji necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s oběma cukry a rumem a po lžících do něj zašleháme moučnou kaši.
  4. Vychladlé pláty těsta potřeme krémem a spojíme. Navrch polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme vychladnout a hlavně odležet. Krájíme na řezy.

Tip: Do krému můžeme vmíchat lžíci instantní kávy, dezert tak získá další zajímavý akcent.

Krémeš

Ingredience:

Krémeš
  • 1 balení listového těsta
  • 5 vajec
  • 4 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 l mléka
  • 3 balení prášku Zlatý klas
  • moučkový cukr na posypání
  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát. Oba upečeme a jeden z nich nakrájíme na stejně velké čtverce.
  2. Bílky a 5 lžic cukru vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Z mléka, vanilkového cukru, žloutků a Zlatého klasu uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme sníh.
  4. Na celý plát upečeného těsta naneseme pudinkovou směs, rovnoměrně ji rozetřeme a poklademe čtverci těsta. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme ztuhnout. Díky nakrájeným čtvercům se nám budou řezy dobře krájet.

Dunajské vlny s broskvemi

Ingredience na menší pekáček:

Dunajské vlny s broskvemi
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 1 broskvový kompot

Na krém:

  • 450 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • čokoládová poleva
  1. Broskve vyjmeme ze šťávy a necháme okapat na cedníku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Oba cukry a změklé máslo ušleháme v robotu do pěny. Přidáme vejce a ještě chvíli šleháme.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli a přidáme k máslové pěně. Prošleháme, až vznikne hladké těsto.
  3. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj asi polovinu těsta.
  4. Do druhé poloviny vmícháme kakao a trochu mléka. Pak tmavé těsto nerovnoměrně naneseme na světlé. Poklademe okapanými broskvemi a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.
  5. Máslo vyndáme z ledničky. Z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink. Za občasného mícháni ho necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny a smícháme s pudinkem. Obě hmoty by měly mít stejnou teplotu, aby se máslo nesrazilo. Vzniklý krém rozetřeme na vychladlý koláč.
  6. Pak rozehřejeme čokoládovou polevu a rychle jí potřeme celé řezy. Necháme mírně ztuhnout a nakrájíme na řezy. Předejdeme tak popraskání polevy. Když poleva ztuhne, zakryjeme celý koláč alobalem a dáme vychladit do druhého dne.

Tip: Místo čokoládové polevy můžete dezert před podávání posypat kakaem nebo grankem. Místo broskví můžete použít jiné kompotované ovoce, třeba třešně či višně.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Lejla Abbasová: Z rodící ženy se stala pacientka na přístrojích

Lejla Abbasová

V létě doma porodila dceru Iman. „Kdyby ženy byly informovanější, nemusely by se domácích porodů bát. Do nemocnice se...



Triky na dokonalé tělo podle andílků Victoria’s Secret

Modelky na přehlídce Victoria’s Secret (Paříž, 30. listopadu 2016)

Nedávno čínská Šanghaj žila přehlídkou Victoria's Secret. Modelky v prádle, jímž se přezdívá andílci, na pompézní show...

Parodie na kýčovitý vánoční svetr přiměla ženy ukazovat poprsí

Zelená varianta vánočního svetru pro kojící matky. Některé ženy tak nadchnul,...

Nestává se často, že by se v rámci recese ženy vysvlékaly. Ale když jde o vánoční svetr pro kojící matky, jde i stud...

Sedm věcí, které nečistíte dostatečně a mohou ohrozit vaše zdraví

Ilustrační fotografie

Poctivě třídíte spodní a svrchní prádlo, používáte při praní vysoké teploty a jste přesvědčeni, že tak pro zdraví vaše...



Další z rubriky

Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

Adventní perníkové řezy

Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních...

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Vánoční dárky pro labužníky. Potěšte úžasnou chutí, inspirací i zážitky

Některé vánoční dárky mají krátkou životnost zkrátka proto, že jsou k jídlu...

Některé vánoční dárky mají krátkou životnost zkrátka proto, že jsou k jídlu nebo k pití. Ale to neznamená, že by z nich...



Najdete na iDNES.cz