Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladké řezy jsou zase hit. Lahodí oku a zvládne je i začátečník

  0:11aktualizováno  0:11
K jejich výrobě nepotřebujete žádné zvláštní náčiní, přesto je výsledek vždycky ohromující. Řezy jsou skvělé jako nedělní dezert i jako prezent, když jste pozvaní na návštěvu a nevíte, co přinést. Navíc se nemusíte striktně držet receptu, experimenty povoleny.

Dunajské vlny s broskvemi | foto: Profimedia.cz

Pro člověka 21. století má slovo řezy tak trochu retro socialistický nádech, ovšem ne všechno, co jedly naše babičky, musí být nutně trapné a staromódní. Když obyčejnou buchtu na plech něčím vyšperkujete a pokrájíte na kostky, máte tradičně netradiční dezert, nad kterým budou všichni vzdychat nadšením.

Nebojte se ani menších experimentů. Čokoládovou polevu směle nahraďte bílkovou nebo citronovou, vyhrajte si s barvami nebo elegantními příchutěmi. Já osobně se vždycky řídím tím, co mám doma právě po ruce, a tak si s chutí upravuju recepty. To hraní mě baví a málokdy se stane, že se dílo nepovede.

Vyzkoušejte tři oblíbené řezy, které k nám přišly ze zahraničí. Ty medové připravují slovenské hospodyňky nejen na Vánoce, maďarský krémeš vám možná trochu připomene naše žloutkové řezy a Dunajské vlny jsou pecka z Německa.

Medové řezy s čokoládou

Ingredience:

Medové řezy s čokoládou
  • 500 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • čokoládová poleva na přelití
  1. Na vál odvážíme mouku a cukr, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, med, mléko a vejce. Rukama propracujeme a hladké těsto rozdělíme na 4 pláty.
  2. Ty postupně upečeme tak, že plech položíme dnem vzhůru, na něj rozložíme pečicí papír a na ten přeneseme vyválené těsto. Postupně tak všechny pláty pečeme na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
  3. Než vychladnou, připravíme si náplň. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a za stálého míchání ji necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s oběma cukry a rumem a po lžících do něj zašleháme moučnou kaši.
  4. Vychladlé pláty těsta potřeme krémem a spojíme. Navrch polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme vychladnout a hlavně odležet. Krájíme na řezy.

Tip: Do krému můžeme vmíchat lžíci instantní kávy, dezert tak získá další zajímavý akcent.

Krémeš

Ingredience:

Krémeš
  • 1 balení listového těsta
  • 5 vajec
  • 4 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 l mléka
  • 3 balení prášku Zlatý klas
  • moučkový cukr na posypání
  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát. Oba upečeme a jeden z nich nakrájíme na stejně velké čtverce.
  2. Bílky a 5 lžic cukru vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Z mléka, vanilkového cukru, žloutků a Zlatého klasu uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme sníh.
  4. Na celý plát upečeného těsta naneseme pudinkovou směs, rovnoměrně ji rozetřeme a poklademe čtverci těsta. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme ztuhnout. Díky nakrájeným čtvercům se nám budou řezy dobře krájet.

Dunajské vlny s broskvemi

Ingredience na menší pekáček:

Dunajské vlny s broskvemi
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 1 broskvový kompot

Na krém:

  • 450 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • čokoládová poleva
  1. Broskve vyjmeme ze šťávy a necháme okapat na cedníku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Oba cukry a změklé máslo ušleháme v robotu do pěny. Přidáme vejce a ještě chvíli šleháme.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli a přidáme k máslové pěně. Prošleháme, až vznikne hladké těsto.
  3. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj asi polovinu těsta.
  4. Do druhé poloviny vmícháme kakao a trochu mléka. Pak tmavé těsto nerovnoměrně naneseme na světlé. Poklademe okapanými broskvemi a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.
  5. Máslo vyndáme z ledničky. Z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink. Za občasného mícháni ho necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny a smícháme s pudinkem. Obě hmoty by měly mít stejnou teplotu, aby se máslo nesrazilo. Vzniklý krém rozetřeme na vychladlý koláč.
  6. Pak rozehřejeme čokoládovou polevu a rychle jí potřeme celé řezy. Necháme mírně ztuhnout a nakrájíme na řezy. Předejdeme tak popraskání polevy. Když poleva ztuhne, zakryjeme celý koláč alobalem a dáme vychladit do druhého dne.

Tip: Místo čokoládové polevy můžete dezert před podávání posypat kakaem nebo grankem. Místo broskví můžete použít jiné kompotované ovoce, třeba třešně či višně.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Zdravé exhibicionistky jsou i mezi ženami, říká sexkoučka

Na výstavě Voayer ukazují dívky vše, co se ukázat dá.

Je to umění, anebo porno? Výstava Voayer v pražském Tančícím domě rozbouřila diskuze. Že se na místě modelky svléknou,...

Další z rubriky

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Sales Management Program

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Praha

Najdete na iDNES.cz