Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: staročeské cukroví

  0:31aktualizováno  0:31
Nemusíte pátrat v krabici plné receptových rodinných pokladů. Naše cukroví totiž bude chutnat přesně tak, jako by ho připravovala vaše prababička.

Vosí hnízda | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Vosí hnízda

Příprava: 45 minut

* 100 g ořechů
* 60 g másla
* 160 g moučkového cukru
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce mléka
* asi 20 piškotů
* cukr krystal na formičku

Krém:
* 2 žloutky
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* trochu rumu

1. Ořechy promícháme s cukrem a kakaem. Přidáme rum, mléko a změklé máslo. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Těsto necháme v lednici ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Přimícháme změklé máslo a rum a vymícháme v hladký krém.

2. Z těsta vytvoříme kuličku, obalíme v krystalovém cukru a vložíme do formičky, kterou jsme také vysypali cukrem. Prstem uděláme do středu důlek a do něj stříkneme trochu krému. Zakryjeme piškotem, opatrně přimáčkneme, úlem ve formičce opatrně pootočíme a poté vyklepneme. Lepší je použít novější otevírací formu, se kterou se pracuje lépe. Hotové úly dáme na tác a necháme v lednici ztuhnout.

TIP
Odlehčenou verzi vosích hnízd si připravíte, pokud místo žloutkovo-máslového krému náplň připravíte z vanilkového pudinku, který vylepšíte pořádnou kapkou vaječného koňaku, a místo z půl litru mléka ho připravíte z 350 ml vody.

Slepovaná dvoubarevná kolečka

Příprava: 35 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* meruňková marmeláda na slepování

1. Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Začneme zpracovávat těsto. Pokud je potřeba a těsto se stále drolí, můžeme přidat ještě trochu mléka. Těsto rozdělíme na 2 díly a do jednoho vmícháme kakao. Propracovaná těsta dáme do lednice odpočinout.

2. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka. Do tmavých koleček vykrojíme dírky. Přendáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout. Celá kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s dírou. Necháme několik dní odležet.

Ořechové řezy

Příprava: 15 minut
Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* špetka soli
* 250 g ořechů
* 250 g cukru moučka

Krém:
*
5 žloutků
* 120 g cukru moučka
* 3 lžíce kakaa
* 2 lžíce vody
* 150 g másla

Poleva:
* 1 balení čokopolevy

1. Bílky trošku osolíme a vyšleháme v tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr, jakmile se směs spojí, přidáme mleté ořechy. Plech potřeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme. Pečeme 20 minut dorůžova ve středně vyhřáté troubě.

2. Necháme do druhého dne odležet. Žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme kakao a vodu. Ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Do vychladlé směsi zašleháme máslo. Potřeme plát a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a uhladíme. Vychladlé nakrájíme.

Kokosové tyčinky

* 150 g hladké mouky
* 90 g moučkového cukru
* 75 g másla nebo rostlinného tuku
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* mléko podle potřeby

1. Do změklého másla přimícháme cukr, mouku, vejce a vanilkový cukr. Těsto začneme promíchávat a postupně přidáváme kokos. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka. Propracované těsto necháme v lednici odpočinout. Pomocí strojku s hvězdičkovým otvorem protlačujeme tyčinky a skládáme na tukem vymazaný plech. Pečeme dorůžova.

2. Vychladlé tyčinky pokapeme rozpuštěnou čokoládou.

Vyskakovací cukroví

Příprava: 20 minut
Pečení: 15 minut

* 180 g másla
* 220 g moučkového cukru
* 80 g hladké mouky
* 100 g strouhané čokolády
* 180 g mletých ořechů

1. Máslo utřeme s cukrem. Přidáme hladkou mouku, nastrouhanou čokoládu a mleté ořechy. Vypracujeme v hladké těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Skořicové rohlíčky

Příprava: 20 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých mandlí
* 1/2 lžičky skořice
* 200 g másla
* 100 g cukru
* 1 vanilkový cukr

Na obalení:
* 1 lžička skořice
* 3 lžíce cukru moučka

1. Mouku smícháme s mletou skořicí a mandlemi. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, až se cukr úplně rozpustí. Přidáme mouku s mandlemi. Necháme odležet. Rozdělíme ho na 3 díly, ze kterých vyválíme váleček o průměru 2 cm. Nakrájíme 2cm kolečka, z nich vyválíme 5cm váleček a tvarujeme rohlíčky.

2. Teplé obalíme v cukru se skořicí.

Ořechové marcipánky

Příprava: 25 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 50 g medu
* 25 g moučkového cukru
* 25 g másla
* 25 g mletých ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička perníkového koření
* špetka citronové kůry

1. Mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme sodu, koření, kakao, ořechy, citronovou kůru, vejce, máslo a med. Vše zpracujeme v tužší těsto, které necháme odpočinout. Vykrajujeme různé tvary a pečeme zprudka v troubě dorůžova.

2. Vychladlé perníčky přelijeme citronovou polevou a ozdobíme kousky vlašských ořechů a necháme zatuhnout.

Vanilkové rohlíčky

Příprava: 10 minut
Pečení: 10 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 20 g cukru
* 50 g mletých ořechů
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* moučkový cukr na obalování

1. V misce smícháme mouku, cukr, mleté ořechy a vanilkový cukr. Přidáme žloutek a změklé máslo. V misce promícháme a přendáme na vál, kde vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici odležet.

2. Z těsta uděláme válečky a vytvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova na pečicím papíře. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru a na vále necháme vychladnout.

Mandlové hříbečky

Příprava: 25 minut
Pečení: 25 minut

* 120 g mandlí
* 120 g moučkového cukru
* 1 bílek
* 50 g čokolády na vaření

1. Z mandlí, cukru a bílku vypracujeme těsto. Přendáme do silnějšího igelitového sáčku a na vále pomocí válečku zpracujeme. Hmotu rozdělíme na dvě části. Z jedné uděláme nožičky. Do druhé poloviny vmícháme najemno nastrouhanou čokoládu, tak hmotu obarvíme nahnědo, a vytvarujeme z ní hlavičky.

2. Hříbky postavíme na pečicí plech vyložený papírem a ve velmi vlahé troubě usušíme.

Italské dortíčky

Příprava: 40 minut
Pečení: 15 minut

* 210 g hladké mouky
* 70 g cukru moučka
* 40 g ořechů
* 20 g kakaa
* 130 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* čokoláda na polevu

Krém:
* 80 g másla -100 g cukru -1 žloutek -2 lžíce rumu

1. Mouku smícháme s cukrem, mletými ořechy, kakaem a tukem. Přidáme vejce a dobře propracujeme.

2. Na krém smícháme máslo s cukrem a vyšleháme. Přidáme žloutek a rum. Krém necháme ztuhnout v chladu.

3. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka, naskládáme na plech s papírem a pečeme 10 minut. Vychladlé slepíme krémem a necháme odležet.

4. Druhý den potřeme čokoládou a ozdobíme barevnou rýží.

V DALŠÍM DÍLE: STAROČESKÉ CUKROVÍ II.

Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.