Doporučujeme

Čokoládovo-skořicová srdíčka

Čokoládovo-skořicová srdíčka | foto: Martin Faltus

Sladká vánoční kuchařka: staročeská klasika

Ve druhé části staročeských receptů vás čekají klasické pracny, linecké, boží milosti, ale i méně známá oříšková miminka nebo skořicová srdíčka.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Marokánky

* 125 ml mléka
* 10 g másla
* 40 g moučkového cukru
* 40 g mandlí
* 40 g kandovaného ovoce
* 5 g hrubé mouky (asi 1/2 polévkové lžíce)
* trocha vanilky

Kandované ovoce a mandle nakrájíme na tenké nudličky. Mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na oheň a minutu povaříme. Přidáme nakrájené mandle a ovoce a odstavíme z ohně. Na pomaštěný plech děláme lžičkou malé hromádky, které upravíme na placičky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené přendáme na vál, necháme vychladnout a spodní plochu máčíme v čokoládě. Pokud nemáte doma potřebné vánoční vybavení a chybí vám formičky, vyválejte z těsta plát a kolečka vykrajujte třeba obrácenou skleničkou.

Pracny

Příprava: 15 minut
Pečení: 10 minut

* 175 g hladké mouky
* 100 g mletých ořechů
* 125 g másla
* 125 g moučkového cukru
* 1 hřebíček
* skořice
* 1 vejce
* kakao
* citronová kůra

1. Hladkou mouku promícháme s ořechy, kakaem, moučkovým cukrem, vejcem a změklým máslem. Přimícháme rozdrcený hřebíček, skořici a špetku nastrouhané citronové kůry. Promícháme a poté vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici hodinu odpočinout.

2. Těstem plníme formičky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení můžeme pracny obalit v moučkovém cukru.

Linecké slepované

Příprava: 35 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 2 lžíce mléka
* rybízová marmeláda

1. Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Začneme zpracovávat těsto. Pokud je potřeba a těsto se stále drolí, můžeme přidat ještě trochu mléka. Propracované těsto dáme do lednice odpočinout.

2. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme různé tvary. Do poloviny vykrájených tvarů uděláme malým kolečkem dírku. Přendáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout.

3. Celá kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s dírkou. Necháme několik dní odležet.

Oříšková miminka

Příprava: 35 minut
Pečení: 7 minut

* 200 g hladké mouky
* 160 g másla
* 2 lžíce smetany
* 2 žloutky
* cukr moučka na obalování

Nádivka:
* 100 g mletých ořechů
* 2 bílky
* 80 g cukru moučka
* 1 lžíce rumu

1. Hladkou mouku smícháme se změklým máslem, smetanou a žloutky a vypracujeme v hladké těsto. Dáme do lednice a necháme odpočinout. V druhé misce smícháme bílky, ořechy, cukr a rum. Nádivku dobře promícháme a také necháme odpočinout.

2. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme čtverečky 4 x 4 cm. Napříč dáme nádivku a zabalíme. Miminka naskládáme na tukem vymazaný plech a pečeme 7 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.

TIP
Jako náplň do tohoto nepříliš známého pečiva můžete použít také marmeládu.

Boží milosti

Příprava: 15 minut
Pečení: 15 minut

* 1 vejce
* 80 g másla
* 20 g rumu
* 40 g 12% smetany
* 1 lžička prášku do pečiva
* 80 g cukru krystal
* 300 g hladké mouky
* citronová kůra
* moučkový cukr na obalení
* tuk na smažení

1. Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme vychladnout. Přidáme vejce, cukr, smetanu a rum. Vmícháme citronovou kůru a společně vyšleháme. Postupně vmícháváme prosátou hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto dobře propracujeme.

2. Z těsta vyválíme plát a nakrájíme ho na malé proužky. Z každého proužku smotáme uzel a usmažíme v horkém oleji dozlatova. Po usmažení ihned obalujeme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.

Kokosové košíčky s krémem

Příprava: 20 minut
Pečení: 10 minut

* 150 g hladké mouky
* 90 g moučkového cukru
* 75 g másla nebo rostlinného tuku
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* mléko podle potřeby

1. Do změklého másla přimícháme cukr, mouku, vejce a vanilkový cukr. Těsto začneme promíchávat a postupně přidáváme kokos. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka. Propracované těsto necháme v lednici odpočinout. Těsto vtlačíme do formiček, naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Pracny naplníme oříškovým nugátem a necháme ztuhnout.

TIP
Pokud patříte mezi milovníky kokosu, naplňte košíčky kokosovým krémem. Do 100 g změklého másla přidejte 1 žloutek, 2 lžíce kokosu a utřete krém. Do středu košíčku pak dejte oloupanou mandli.

Čokoládovo-skořicová srdíčka

Příprava: 25 minut
Pečení: 15 minut

* 100 g hořké čokolády
* 300 g mandlí
* 1 lžička skořice
* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru

1. Nastrouháme čokoládu, promícháme s mandlemi a skořicí. Bílky malinko osolíme a vyšleháme v tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr. Do sněhu vmícháme čokoládovou směs. Propracujeme rukama v polotuhé těsto.

2. Cukrem posypeme vál a na něm vyválíme z těsta 5 mm silný plát. Formičkou vykrajujeme srdíčka. Přendáme na tukem vymazaný plech a necháme 2–3 hodiny ztuhnout. Ve středně vyhřáté troubě pečeme 10–15 minut.

Perníčky

Příprava: 45 minut
Pečení: 12 minut

* 250 g hladké mouky
* 2 vejce
* 125 g moučkového cukru
* 60 g medu
* 1 lžička skořice
* 1/2 lžičky hřebíčku
* špetku anýzu, špetku mletého badyánu
* 1/2 lžičky kypřicího prášku do perníku
* čokoládová poleva na ozdobu

1. Ze surovin vypracujeme tužší těsto a necháme alespoň 24 hodin odležet. Těsto vyválíme na 4 mm silnou placku a vykrajujeme klasické tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

2. Upečené necháme dobře vychladnout a poté zdobíme čokoládovou polevou. Na polevu můžeme dát lískové ořechy, mandle, vlašské ořechy, kokos apod.

Plněné ořechy

Příprava: 50 minut
Pečení: 12 minut

* 135 g hladké mouky
* 75 g moučkového cukru
* 100 g másla
* 55 g vlašských ořechů

Náplň:
* 50 g mletých ořechů
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 60 ml mléka
* trochu silné černé kávy

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem a mletými ořechy a změklým máslem. Propracujeme v hladké těsto a necháme odpočinout. Naplníme formičky na ořechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

2. V misce smícháme ořechy, změklé máslo, cukr a silnou kávu. Suroviny dobře promícháme a podle potřeby přidáme mléko. Poloviny ořechů slepujeme náplní.

Perníkové kostky s čokoládou

* 200 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 25 g hery
* 1 lžíce medu
* 1 dl mléka
* 2 vejce
* 1 lžička sody
* kokos na obalování

Poleva:
* 125 g hery
* 100 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 4 lžíce vody
* 1 lžíce rumu

1. Tuk utřeme s cukrem a medem. Přimícháme vejce a mléko. Hladkou mouku promíchanou se sodou a vmícháme do těsta. Plech vytřeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme těsto, uhladíme povrch a pečeme 20–25 minut ve středně vyhřáté troubě. Plát necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 2 x 4 cm. 2. V kastrůlku smícháme změklou heru, cukr, kakao, vodu a rum. Ve vodní lázni polevu zahříváme. Kostky smočíme v polevě a obalíme v kokosové moučce.


  • Vybrali jsme pro Vás