Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: staročeská klasika

  0:22aktualizováno  0:22
Ve druhé části staročeských receptů vás čekají klasické pracny, linecké, boží milosti, ale i méně známá oříšková miminka nebo skořicová srdíčka.

Čokoládovo-skořicová srdíčka | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Marokánky

* 125 ml mléka
* 10 g másla
* 40 g moučkového cukru
* 40 g mandlí
* 40 g kandovaného ovoce
* 5 g hrubé mouky (asi 1/2 polévkové lžíce)
* trocha vanilky

Kandované ovoce a mandle nakrájíme na tenké nudličky. Mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na oheň a minutu povaříme. Přidáme nakrájené mandle a ovoce a odstavíme z ohně. Na pomaštěný plech děláme lžičkou malé hromádky, které upravíme na placičky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené přendáme na vál, necháme vychladnout a spodní plochu máčíme v čokoládě. Pokud nemáte doma potřebné vánoční vybavení a chybí vám formičky, vyválejte z těsta plát a kolečka vykrajujte třeba obrácenou skleničkou.

Pracny

Příprava: 15 minut
Pečení: 10 minut

* 175 g hladké mouky
* 100 g mletých ořechů
* 125 g másla
* 125 g moučkového cukru
* 1 hřebíček
* skořice
* 1 vejce
* kakao
* citronová kůra

1. Hladkou mouku promícháme s ořechy, kakaem, moučkovým cukrem, vejcem a změklým máslem. Přimícháme rozdrcený hřebíček, skořici a špetku nastrouhané citronové kůry. Promícháme a poté vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici hodinu odpočinout.

2. Těstem plníme formičky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení můžeme pracny obalit v moučkovém cukru.

Linecké slepované

Příprava: 35 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 2 lžíce mléka
* rybízová marmeláda

1. Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Začneme zpracovávat těsto. Pokud je potřeba a těsto se stále drolí, můžeme přidat ještě trochu mléka. Propracované těsto dáme do lednice odpočinout.

2. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme různé tvary. Do poloviny vykrájených tvarů uděláme malým kolečkem dírku. Přendáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout.

3. Celá kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s dírkou. Necháme několik dní odležet.

Oříšková miminka

Příprava: 35 minut
Pečení: 7 minut

* 200 g hladké mouky
* 160 g másla
* 2 lžíce smetany
* 2 žloutky
* cukr moučka na obalování

Nádivka:
* 100 g mletých ořechů
* 2 bílky
* 80 g cukru moučka
* 1 lžíce rumu

1. Hladkou mouku smícháme se změklým máslem, smetanou a žloutky a vypracujeme v hladké těsto. Dáme do lednice a necháme odpočinout. V druhé misce smícháme bílky, ořechy, cukr a rum. Nádivku dobře promícháme a také necháme odpočinout.

2. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme čtverečky 4 x 4 cm. Napříč dáme nádivku a zabalíme. Miminka naskládáme na tukem vymazaný plech a pečeme 7 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.

TIP
Jako náplň do tohoto nepříliš známého pečiva můžete použít také marmeládu.

Boží milosti

Příprava: 15 minut
Pečení: 15 minut

* 1 vejce
* 80 g másla
* 20 g rumu
* 40 g 12% smetany
* 1 lžička prášku do pečiva
* 80 g cukru krystal
* 300 g hladké mouky
* citronová kůra
* moučkový cukr na obalení
* tuk na smažení

1. Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme vychladnout. Přidáme vejce, cukr, smetanu a rum. Vmícháme citronovou kůru a společně vyšleháme. Postupně vmícháváme prosátou hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto dobře propracujeme.

2. Z těsta vyválíme plát a nakrájíme ho na malé proužky. Z každého proužku smotáme uzel a usmažíme v horkém oleji dozlatova. Po usmažení ihned obalujeme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.

Kokosové košíčky s krémem

Příprava: 20 minut
Pečení: 10 minut

* 150 g hladké mouky
* 90 g moučkového cukru
* 75 g másla nebo rostlinného tuku
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* mléko podle potřeby

1. Do změklého másla přimícháme cukr, mouku, vejce a vanilkový cukr. Těsto začneme promíchávat a postupně přidáváme kokos. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka. Propracované těsto necháme v lednici odpočinout. Těsto vtlačíme do formiček, naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Pracny naplníme oříškovým nugátem a necháme ztuhnout.

TIP
Pokud patříte mezi milovníky kokosu, naplňte košíčky kokosovým krémem. Do 100 g změklého másla přidejte 1 žloutek, 2 lžíce kokosu a utřete krém. Do středu košíčku pak dejte oloupanou mandli.

Čokoládovo-skořicová srdíčka

Příprava: 25 minut
Pečení: 15 minut

* 100 g hořké čokolády
* 300 g mandlí
* 1 lžička skořice
* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru

1. Nastrouháme čokoládu, promícháme s mandlemi a skořicí. Bílky malinko osolíme a vyšleháme v tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr. Do sněhu vmícháme čokoládovou směs. Propracujeme rukama v polotuhé těsto.

2. Cukrem posypeme vál a na něm vyválíme z těsta 5 mm silný plát. Formičkou vykrajujeme srdíčka. Přendáme na tukem vymazaný plech a necháme 2–3 hodiny ztuhnout. Ve středně vyhřáté troubě pečeme 10–15 minut.

Perníčky

Příprava: 45 minut
Pečení: 12 minut

* 250 g hladké mouky
* 2 vejce
* 125 g moučkového cukru
* 60 g medu
* 1 lžička skořice
* 1/2 lžičky hřebíčku
* špetku anýzu, špetku mletého badyánu
* 1/2 lžičky kypřicího prášku do perníku
* čokoládová poleva na ozdobu

1. Ze surovin vypracujeme tužší těsto a necháme alespoň 24 hodin odležet. Těsto vyválíme na 4 mm silnou placku a vykrajujeme klasické tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

2. Upečené necháme dobře vychladnout a poté zdobíme čokoládovou polevou. Na polevu můžeme dát lískové ořechy, mandle, vlašské ořechy, kokos apod.

Plněné ořechy

Příprava: 50 minut
Pečení: 12 minut

* 135 g hladké mouky
* 75 g moučkového cukru
* 100 g másla
* 55 g vlašských ořechů

Náplň:
* 50 g mletých ořechů
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 60 ml mléka
* trochu silné černé kávy

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem a mletými ořechy a změklým máslem. Propracujeme v hladké těsto a necháme odpočinout. Naplníme formičky na ořechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

2. V misce smícháme ořechy, změklé máslo, cukr a silnou kávu. Suroviny dobře promícháme a podle potřeby přidáme mléko. Poloviny ořechů slepujeme náplní.

Perníkové kostky s čokoládou

* 200 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 25 g hery
* 1 lžíce medu
* 1 dl mléka
* 2 vejce
* 1 lžička sody
* kokos na obalování

Poleva:
* 125 g hery
* 100 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 4 lžíce vody
* 1 lžíce rumu

1. Tuk utřeme s cukrem a medem. Přimícháme vejce a mléko. Hladkou mouku promíchanou se sodou a vmícháme do těsta. Plech vytřeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme těsto, uhladíme povrch a pečeme 20–25 minut ve středně vyhřáté troubě. Plát necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 2 x 4 cm. 2. V kastrůlku smícháme změklou heru, cukr, kakao, vodu a rum. Ve vodní lázni polevu zahříváme. Kostky smočíme v polevě a obalíme v kokosové moučce.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.