Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: rychlé nepečené cukroví

aktualizováno 
Cukroví bez pečení vytrhne trn z paty těm, co troubu nemají, stejně jako všem, kteří s cukrovím počkali na poslední chvíli a ze všeho nejvíc jim chybí čas.

Dvoubarevné kuličky | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové domino

* 60 g čokolády na vaření
* 130 g moučkového cukru
* 70 g mandlí
* 1 lžíce rybízové marmelády
* 50 g mléčné čokolády
* 50 g bílé čokolády
* moučkový cukr na posypání

1. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme moučkový cukr, strouhané mandle, rybízovou marmeládu a všechny suroviny dobře promícháme. Směs necháme mírně zchladnout.

2. Zchladlou směs rozprostřeme na plech a necháme ztuhnout. Ztuhlý plát nakrájíme ostrým nožem na obdélníčky. Polovinu domina namočíme do mléčné čokolády a necháme ztuhnout. Druhou polovinu namočíme do bílé čokolády a také necháme ztuhnout. Nakonec špejlí tvoříme barevné tečky, aby obdélníčky vypadaly jako domino.

Dvoubarevné kuličky

* 150 g čokolády
* 20 g tuku iva
* 2 vejce
* 150 g kokosu
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce moučk. cukru
* mandle nebo kokos

1. Do kastrůlku nalámeme na malé kousky čokoládu a přidáme nakrájené kousky tuku. Kastrůlek dáme do vodní lázně a obsah necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu a tuk necháme zchladnout, ale ne ztuhnout.

2. Vejce a cukr utřeme do pěny a postupně přidáváme zchladlou čokoládu s tukem, kokos a rum. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v nahrubo nasekaných mandlích nebo strouhaném kokosu.


TIP
Popcorn je nejenom mor dnešních multikin, ale také hlavní surovina pro náš tip. Navlékneme ho na dlouhou režnou nit a ozdobíme s ním stromeček nebo adventní věnec. Když nás bude honit mlsná, tak máme po čem sáhnout. Milovníci sladkého budou mít určitě řetěz se sladkou příchutí, ti, co jsou na slané, vědí, který sáček vybrat!

Čokoládové hrudky

Příprava: 20 minut

* 200 g mléčné čokolády
* 300 g hořké čokolády
* 25 g ztuženého tuku
* 200 g ovesných vloček
* 1 vanilkový cukr

1. Ovesné vločky nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nalámanou čokoládu a nakrájený ztužený tuk dáme do kastrůlku a rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme opražené ovesné vločky a přimícháme vanilkový cukr. Kastrůlek vyndáme z vodní lázně a směs necháme zchladnout.

2. Jakmile začne směs houstnout, pomocí lžičky tvoříme kuličky a skládáme je na tácek pokrytý fólií nebo celofánem. Hrudky dáme do lednice ztuhnout.

Dvoubarevná roláda

Příprava: 40 minut

* 200 g piškotů
* 150 g rostlinného tuku
* 150 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

Náplň:
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 lžičky kakaa
* 1 žloutek

1. Najemno pomleté piškoty vložíme do misky, přidáme změklý tuk, prosátý cukr, vejce a rum. Vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici hodinu tuhnout. Máslo krátce vyšleháme, přidáváme moučkový cukr, kakao a žloutek. Náplň necháme v lednici chvíli odležet.

2. Na potravinové fólii nebo na celofánu z těsta rozválíme 2–3 mm silný plát. Potřeme 2–3 mm vysokou vrstvou tmavé náplně a pomocí fólie plát zavineme. Zabalený ve fólii necháme v lednici odležet. Roládu nakrájíme na 5 mm silné plátky a skladujeme v chladu.


TIP
Místo čokolády můžeme použít ořechovou náplň – umeleme nebo válečkem na nudle rozdrtíme 1 a 1/2 balíčku dětských piškotů. Přidáme 125 g změklého másla, trochu rumu a sekané ořechy a pořádně promícháme. Pokud nám nezbývá čas, můžeme sáhnout i po nutelle.

Marcipánové brambory

* 300 g mandlí
* 2 bílky
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce třešňovice
* 300 g moučkového cukru
* 20 g kakaa na obalení

1. Mandle najemno nastrouháme, smícháme v misce s bílky a prosátým cukrem. Krátce propracujeme a přendáme na vál mezi dva silnější igelity a válečkem hmotu rozválíme.

2. Hladkou hmotu rozdělíme na 2 části. Do jedné vmícháme rum, do druhé třešňovici. Hmoty ještě jednou proválíme válečkem a necháme odpočinout. Z těst tvoříme menší brambůrky a obalujeme je v kakau, přendáme do papírových košíčků a necháme v lednici ztuhnout.

Skořicové pralinky

Příprava: 25 minut

* 60 ml smetany
* 1 lžíce kakaa
* 200 g čokolády na vaření
* 30 g 100% tuku
* 1/4 lžičky skořice
* 2 lžíce moučk. cukru
* 1/2 lžičky skořice na obalení

1. Smetanu nalijeme do kastrůlku, zahřejeme a necháme zredukovat na polovinu. Přidáme nalámanou čokoládu, necháme ji rozpustit a vmícháme kakao. Přimícháme změklý tuk, skořici a necháme hodinu v lednici ztuhnout.

2. Lžičkou odkrajujeme kousky a tvarujeme kuličky stejné velikosti, které obalíme ve směsi moučkového cukru a skořice. Kuličky necháme ztuhnout v chladnu, kde je i skladujeme.

Rozinkové nočky

* 150 g rozinek
* 1 dl rumu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných ořechů
* 20 g kakaa
* 30 g másla
* kokos na obalení

1. Rozinky nakrájíme na menší kousky, namočíme je do rumu a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme kakao, ořechy, naložené rozinky s rumem a vše dobře promícháme.

2. Ze vzniklé hmoty tvoříme menší kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Dáme do lednice a necháme ztuhnout.

Ořechové cukrovinky

Příprava: 25 minut

* 1 bílek
* 80 g moučkového cukru
* 150 g ořechů
* 20 g kakaa
* moučkový cukr na obalení

Bílek utřeme s moučkovým cukrem do pěny a přimícháme ořechy. Polovinu těsta promícháme s kakaem. Kousky těsta obalíme v moučkovém cukru a tvoříme ručně tvary nebo kousky vtlačujeme do formiček. Jednotlivé kousky necháme zaschnout. Některé kousky můžeme přelévat čokoládovou polevou.

Nepečené cukroví s marmeládou

* 120 g oříšků
* 250 g moučkového cukru
* 1/4 citronu
* 1/2 lžíce rumu
* 100 g šípkové marmelády

Poleva:
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* citronová šťáva

1. V míse smícháme oříšky s cukrem, přidáme šípkovou marmeládu, citronovou šťávu s kůrou a rum. Vypracujeme v tužší těsto, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr.

2. Těsto dáme mezi dvě fólie a vyválíme na plát 3–4 mm silný. Přendáme s fólií na plech a necháme do druhého dne zaschnout. Pokud bude potřeba, plát otočíme. Druhý den plát nakrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm a ozdobíme bílkovou polevou. Ozdobíme barevnou rýží a necháme zaschnout.


TIP
Šípkovou marmeládu můžeme nahradit meruňkovou, rybízovou nebo pomerančovou marmeládou. Namísto bílkové polevy můžeme zdobit čokoládovou polevou.

Salám z piškotů

* 250 g cukru
* 2 vejce
* 50 g kakaa
* 70 g kokosu
* 3 lžíce rumu
* 1 tuk omega
* 250 g dětských piškotů

1. Cukr s vejcem vyšleháme do pěny a přimícháme kakao, kokos a rum. Tuk necháme rozpustit a přilijeme do směsi. Polovinu piškotů rozlámeme na menší kousky, druhou polovinu rozmělníme v sáčku pomocí válečku na nudle. Piškoty vmícháme do hmoty a vše dobře promícháme.

2. Hmotu dáme na alobal, který jsme si vyložili potravinovou fólií, zabalíme do tvaru salámu a konce dobře stáhneme. Salámy dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe 2 dny. Ztuhlý salám zbavíme alobalu a fólie a nakrájíme na plátky. Jako druhou variantu můžeme připravit salám bez použití kakaa. Uchováváme v chladnu.

V DALŠÍM DÍLE: RUMOVÉ CUKROVÍ

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.