Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladká vánoční kuchařka: ořechové cukroví

  0:05aktualizováno  0:05
Naše tělo je potřebuje. Obsahují tolik zdravých prvků. Tak proč se jim bránit! Honem se pusťte do výroby ořechového cukroví, ať pro sebe něco uděláte.

Ořechové cukroví | foto: Martin Faltus

U vlašských ořechů dejte pozor na plísně a zčernalé plody. Takové rozhodně vyhoďte. U arašídů hlídejte žluklé plody, většinou je poznáte už po čichu. A lískové oříšky budou mít silnější chuť, když je na chvilku necháte opražit na suché pánvi a v utěrce pak zbavíte tenké hnědé slupky.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Ořechová kolečka

Pečení: 10 minut

* 100 g hladké mouky
* 70 g cukru
* 75 g tuku
* 70 g mletých vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce rumu
* půlky vlašských ořechů na ozdobu

Nádivka:
* 50 g cukru
* 50 g másla
* 50 g vlašských ořechů

1. Hladkou mouku, cukr, tuk, ořechy, vejce a rum smícháme v misce, částečně propracujeme a přendáme na moukou posypaný vál a zpracujeme v hladké těsto. Necháme přes noc v lednici odležet. Druhý den z těsta vyválíme mezi dvěma fóliemi 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka, která pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Cukr se změklým máslem vyšleháme do pěny a přimícháme mleté ořechy. Na vychladlá kolečka stříkáme cukrářským sáčkem náplň a ozdobíme půlkou vlašského ořechu. Hotová kolečka můžeme ještě ozdobit čokoládovou polevou.

Arašídové hvězdičky

Pečení: 10 minut

* 150 g arašídů
* 2 vejce
* 1 lžíce hladké mouky
* špetka soli
* tuk na smažení
* moučkový cukr na obalení

1. Arašídy jemně umeleme. Společně s vejci, moukou a špetkou soli vypracujeme v tuhé těsto a hned ho vyválíme na 1/2 cm silný plát. Formičkou vykrajujeme požadované tvary, vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova.

2. Ještě horké placičky přendáme do moučkového cukru a obalíme. Rozložíme na vál a necháme vychladnout.

Ořechové štangličky

Pečení: 10 minut

* 140 g cukru
* 140 g másla
* 140 g mletých oříšků
* 70 g hrubé mouky
* 2 bílky na sníh
* tuk na vymazání plechu

Poleva:
* 2 žloutky
* 100 g moučkového cukru

1. Cukr s máslem utřeme do pěny, přidáme mleté oříšky a mouku a na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozprostřeme na tukem vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Žloutky s cukrem smícháme v misce v hladkou polevu. Ještě teplý plát potřeme polevou a necháme vychladnout. Druhý den nakrájíme na silnější tyčinky.

Medové čtyřlístky

Pečení: 5 minut

* 2 lžíce medu
* 150 g jader ořechů a mandlí
* 2 lžíce kakaa

1. Jádra ořechů a spařené oloupané mandle umeleme, přidáme kakao, med a zpracujeme těsto. Rozválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme čtyřlístky a doprostřed posadíme oříšek. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5 minut.

Ořechové miňonky

Pečení: 10 minut

* 110 g másla
* 40 g cukru
* 60 g mletých vlašských ořechů
* 140 g hladké mouky
* balíček lískových ořechů na ozdobu
* 1 bílek na oříšky

1. Máslo, cukr, ořechy a mouku vypracujeme v tužší těsto. Přendáme na vál a těsto dobře propracujeme. Necháme v lednici hodinu odpočinout. Z těsta tvoříme malé kuličky, přendáme je na tukem vymazaný plech. Do každé kuličky vmáčkneme lískový oříšek, který jsme namočili v bílku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé miňonky obalujeme v cukru.

V DALŠÍM DÍLE: CUKROVÍ Z DATLÍ A FÍKŮ

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.