Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: ořechové cukroví

  0:05aktualizováno  0:05
Naše tělo je potřebuje. Obsahují tolik zdravých prvků. Tak proč se jim bránit! Honem se pusťte do výroby ořechového cukroví, ať pro sebe něco uděláte.

Ořechové cukroví | foto: Martin Faltus

U vlašských ořechů dejte pozor na plísně a zčernalé plody. Takové rozhodně vyhoďte. U arašídů hlídejte žluklé plody, většinou je poznáte už po čichu. A lískové oříšky budou mít silnější chuť, když je na chvilku necháte opražit na suché pánvi a v utěrce pak zbavíte tenké hnědé slupky.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Ořechová kolečka

Pečení: 10 minut

* 100 g hladké mouky
* 70 g cukru
* 75 g tuku
* 70 g mletých vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce rumu
* půlky vlašských ořechů na ozdobu

Nádivka:
* 50 g cukru
* 50 g másla
* 50 g vlašských ořechů

1. Hladkou mouku, cukr, tuk, ořechy, vejce a rum smícháme v misce, částečně propracujeme a přendáme na moukou posypaný vál a zpracujeme v hladké těsto. Necháme přes noc v lednici odležet. Druhý den z těsta vyválíme mezi dvěma fóliemi 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka, která pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Cukr se změklým máslem vyšleháme do pěny a přimícháme mleté ořechy. Na vychladlá kolečka stříkáme cukrářským sáčkem náplň a ozdobíme půlkou vlašského ořechu. Hotová kolečka můžeme ještě ozdobit čokoládovou polevou.

Arašídové hvězdičky

Pečení: 10 minut

* 150 g arašídů
* 2 vejce
* 1 lžíce hladké mouky
* špetka soli
* tuk na smažení
* moučkový cukr na obalení

1. Arašídy jemně umeleme. Společně s vejci, moukou a špetkou soli vypracujeme v tuhé těsto a hned ho vyválíme na 1/2 cm silný plát. Formičkou vykrajujeme požadované tvary, vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova.

2. Ještě horké placičky přendáme do moučkového cukru a obalíme. Rozložíme na vál a necháme vychladnout.

Ořechové štangličky

Pečení: 10 minut

* 140 g cukru
* 140 g másla
* 140 g mletých oříšků
* 70 g hrubé mouky
* 2 bílky na sníh
* tuk na vymazání plechu

Poleva:
* 2 žloutky
* 100 g moučkového cukru

1. Cukr s máslem utřeme do pěny, přidáme mleté oříšky a mouku a na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozprostřeme na tukem vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Žloutky s cukrem smícháme v misce v hladkou polevu. Ještě teplý plát potřeme polevou a necháme vychladnout. Druhý den nakrájíme na silnější tyčinky.

Medové čtyřlístky

Pečení: 5 minut

* 2 lžíce medu
* 150 g jader ořechů a mandlí
* 2 lžíce kakaa

1. Jádra ořechů a spařené oloupané mandle umeleme, přidáme kakao, med a zpracujeme těsto. Rozválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme čtyřlístky a doprostřed posadíme oříšek. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5 minut.

Ořechové miňonky

Pečení: 10 minut

* 110 g másla
* 40 g cukru
* 60 g mletých vlašských ořechů
* 140 g hladké mouky
* balíček lískových ořechů na ozdobu
* 1 bílek na oříšky

1. Máslo, cukr, ořechy a mouku vypracujeme v tužší těsto. Přendáme na vál a těsto dobře propracujeme. Necháme v lednici hodinu odpočinout. Z těsta tvoříme malé kuličky, přendáme je na tukem vymazaný plech. Do každé kuličky vmáčkneme lískový oříšek, který jsme namočili v bílku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé miňonky obalujeme v cukru.

V DALŠÍM DÍLE: CUKROVÍ Z DATLÍ A FÍKŮ

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz