Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: kokosové cukroví

  0:12aktualizováno  0:12
Kokos, a to hlavně v sušené podobě, je u nás typickou součástí vánočního cukroví. Možná i proto, že strouhaný připomíná sníh.

Kokosové cukroví | foto: Martin Faltus

U nás jsou k dostání tmavě hnědé kokosy. Jejich dužina je ale tvrdá, vláknitá a nikdy se nevyrovná chuti mladých ořechů. Co nám zbývá, v našich končinách jsme zkrátka odkázaní na sušenou kokosovou dužinu nebo na kokosové lupínky.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Kokosová esíčka

Pečení: 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 100 g tuku
* 120 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* citronová šťáva z 1/2 citronu
* tuk na plech
* cukr na obalení

1. Prosetou mouku, kokos, med, změklý tuk, vejce a citronovou šťávu zpracujeme v tužší těsto, které necháme v chladnu ztuhnout. Masovým strojkem s nástavcem na tvoření cukrovinek těsto vytlačujeme a tvoříme esíčka. Zvolna pečeme.

2. Ještě teplá obalujeme v cukru. Pokud nemáme strojek, necháme těsto ztuhnout, uděláme válečky a vytvarujeme esíčka.

Kokosová srdíčka

Pečení: 12 minut

* 200 g hladké mouky
* 200 g másla
* 200 g kokosu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 30 g kakaa

Náplň:
* 120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g lískových ořechů
* 20 g kakaa
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

1. V misce smícháme mouku, kokos, cukr, vejce a kakao. Přidáme změklé a nakrájené máslo. Vypracujeme v tužší těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. Z másla, cukru, ořechů, kakaa, vejce a rumu vymícháme hladkou náplň. Srdíčka slepujeme krémem.

Kokosové pusinky

Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* 175 g moučkového cukru
* 175 g pískového cukru
* 250 g kokosu

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáváme moučkový cukr. Dáme do vodní lázně a zašleháváme pískový cukr, dáváme pozor, aby se hmota příliš nezahřívala. Odstavíme a zvolna šleháme do zchladnutí. Vmícháme kokosovou moučku. Z ještě teplé hmoty stříkáme na vymazaný plech malé pusinky a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Pusinky nesušíme!

Kokosové stromečky

Pečení: 12 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g kokosu
* 100 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* citronová kůra z jednoho omytého citronu

Poleva:
* citronová kůra z jednoho omytého citronu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g kokosu na posypání

1. Mouku smícháme s citronovou kůrou, přimícháme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto. Necháme alespoň 20 minut odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme formičkou stromečky. Přendáme na pečicí papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě 10–15 minut. Stromečky necháme dobře vychladnout, nejlépe přes noc.

2. Připravíme si polevu. Cukr smícháme s citronovou kůrou a přimícháme 5 lžic citronové šťávy. Lžící vymícháme v hladkou polevu. Upečené a vychladlé stromečky potřeme polevou a posypeme kokosem. Polevu necháme dobře ztuhnout.

Kokosové řezy

Pečení: 20 minut

* 7 bílků
* 250 g kokosu
* 300 g moučkového cukru
* 5 lžic hrubé mouky
* tuk a mouka na vymazání plechu
* bílá a tmavá čokoládová poleva

Náplň:
* 7 žloutků
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* 250 g másla

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme kokos, cukr a nakonec mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Upečený plát necháme vychladnout. Mezitím máslo utřeme do pěny. Cukr, žloutky, kakao a mléko dáme do vodní lázně a ušleháme v hustou hmotu.

2. Vychladlou směs po lžičkách přidáváme do utřeného másla. Náplň rozetřeme na korpus a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a necháme zatuhnout do druhého dne.

V DALŠÍM DÍLE: MANDLOVÉ CUKROVÍ

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.