Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: cukroví z datlí a fíků

aktualizováno 
I když se jedná jen o iluzi "zdravého" cukroví, stojí za to. Datle a fíky mají totiž nejvyšší obsah ovocného cukru.

Cukroví z datlí a fíků | foto: Martin Faltus

S klasickým cukrem díky tomu můžete víc šetřit. Recepty se sušeným ovocem mají ještě jednu nespornou výhodu. Klidně si je můžete vyrobit beze strachu, že je spálíte. Více než polovina našich návodů na fíkovo-datlové cukroví se totiž vůbec nemusí péct.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Fíkový salám

Příprava: 20 minut

* 200 g sušených fíků
* 180 g moučkového cukru
* 200 g mletých ořechů
* 2 žloutky
* 50 g nahrubo sekaných mandlí
* 30 g kandovaného ovoce

1. Sušené fíky nakrájíme na kostičky. Mandle oloupeme a nasekáme, smícháme v misce, přidáme cukr a mleté ořechy. Přidáme žloutky a nakrájené kandované ovoce. Vše zpracujeme v tužší těsto. Vyválíme do tvaru válečku a zabalíme do fólie. Necháme v lednici přes noc ztuhnout a nakrájíme na plátky.

Ovocný salám

Příprava: 25 minut

* 300 g sušených švestek
* 250 g moučkového cukru
* 100 ml vody
* 60 g fíků
* 150 g vlašských ořechů
* cukr na vál

1. Sušené švestky uvaříme ve vodě doměkka. Slijeme je do cedníku a necháme dobře okapat a nasekáme. Cukr nasypeme do kastrůlku, přidáme vodu a necháme rozpustit. Na malém plameni směs za občasného míchání vaříme nejméně 5 minut.

2. Přidáme švestky a vaříme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše. Přimícháme fíky a nasekané ořechy, vše dobře promícháme a chvíli povaříme. Vál poprášíme cukrem a vytvoříme váleček ze směsi, zabalíme do fólie a stáhneme okraje. Na noc dáme do lednice a nakrájíme na silnější plátky.

Kuličky s datlemi

Pečení: 8 minut

* 250 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 250 g maizeny
* 75 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 1 lžička kardamomu
* 1 lžička skořice
* moučkový cukr na posypání
* datle

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, maizenou, vanilkovým cukrem, kakaem a kořením. Dobře vyšleháme a přimícháme mouku. Vypracujeme v tužší těsto a necháme odležet v lednici. Z těst tvoříme váleček o průměru 2 cm a krájíme na 1 cm silné plátky. Doprostřed každého kolečka vmáčkneme půlku sušené datle a vytvarujeme kuličku.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení pocukrujeme.

Bonbonky s datlemi

Příprava: 15 minut

* 250 g datlí
* 100 g marcipánu
* 40 g hořké čokolády

1. Datle zbavíme pecek. Mandlovou hmotu rozdělíme na tolik dílů, kolik máme datlí. Vytvarujeme z ní váleček a naplníme ji do datlí. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a datle v ní namáčíme. Přendáme na rošt a necháme ztuhnout. Skladujeme na chladném místě.

Datlové hrudky

Pečení: 10 minut

* 125 g másla
* 200 g vloček
* 250 g sušených datlí
* 2 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 lžičky prášku do pečiva

1. Máslo rozpustíme, smícháme s vločkami a necháme společně ztuhnout. Datle zbavíme pecek a nadrobno nasekáme. V míse smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a datle. Vejce s cukrem jen promísíme, nešleháme! Přimícháme ztuhlé vločky a dobře promícháme.

2. Lžičkou tvoříme hrudky, které pečeme dozlatova. Pokud se roztečou, ještě teplé je zpět vytvarujeme do požadovaného tvaru.

V DALŠÍM DÍLE: STAROČESKÉ CUKROVÍ I.

Autoři:






Nejčtenější

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.