Doporučujeme

Cukroví s mandlemi

Cukroví s mandlemi | foto: Martin Faltus

Sladká vánoční kuchařka: cukroví s mandlemi

Spotřeba mandlí o Vánocích rapidně stoupá. Mandlové cukroví se totiž na jazyku jen rozplývá. Máme pro vás ty nejlepší recepty.

Mandle potřebujeme na pečení cukroví stejně jako na vánočku. V obchodě je nakupujeme již vyloupané z tvrdé skořápky, ale obalené tenkou hnědou slupkou, která má ostrou a nepříjemnou chuť. Odstraníme ji spařením v horké vodě a následně oloupáním.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Placičky s krémem

Pečení: 10 minut

* 180 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 80 g mandlí
* 140 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* mandle na ozdobu
* moučkový cukr na posypání

Krém:
* 60 g kakaa
* 140 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 120 g chladného popuštěného másla

1. V misce smícháme mouku, cukr, mandle a vanilkový cukr. Přidáme změklé máslo a žloutek a propracujeme v tužší těsto a necháme odpočinout. Těsto vyválíme na 3mm plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Necháme vychladnout.

2. Do změklého másla vmícháme kakao, cukr a vejce. Krém vyšleháme a necháme odpočinout. Placičky potřeme krémem a spojíme.

3. Oloupané mandle krémem přilepíme na placičky. Posypeme cukrem a necháme ztuhnout.

Mandlové věnečky s čokoládou

Pečení: 10 minut

* 250 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 125 g maizeny
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 130 g mletých mandlí
* 150 g čokoládové polevy
* mandlové plátky na ozdobu

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, maizenou, mandlemi a práškem do pečiva. Směs dobře vyšleháme a přimícháme hladkou mouku a promícháme. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s větší trubičkou a na vymazaný plech stříkáme věnečky. Upečené věnečky necháme částečně vychladnout, aby se nám nelámaly.

2. Věnečky z poloviny máčíme v čokoládě, necháme čokoládu ztuhnout a můžeme posypat sekanými mandlemi.

Mandlové bochánky

Pečení: 10 minut

* 375 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetku soli
* 500 g hladké mouky
* 125 oloupaných a nastrouhaných mandlí
* 10 g kakaa
* 10 g cukru

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Propracujeme a přimícháme mouku a strouhané mandle. Do poloviny těsta vmícháme kakao, dobře propracujeme a necháme hodinu v lednici ztuhnout. Z těsta tvoříme malé a větší kuličky.

2. Do velké vmáčkneme malou a pečeme dorůžova při teplotě 170 °C. Po vychladnutí bochánky ozdobíme čokoládou.

Makronky

Pečení: 10 minut

* 3 bílky
* 200 g moučkového cukru
* 300 g mandlí
* mandle na ozdobu

1. Najemno umleté mandle smícháme s bílky a cukrem. Směs utřeme do hladké hmoty. Přendáme do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkáme na plech malé bochánky. Ozdobíme půlkou oloupané mandle. Pečeme ve slabě vyhřáté troubě. Upečené makronky ihned sundáme z plechu a necháme vychladnout.

Mandlové perníčky

Pečení: 10 minut

* 125 g medu
* 70 g másla
* kůru z jednoho citronu
* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do perníku
* 100 g mandlí
* 70 g cukru moučka
* 1 vejce
* 1 lžíci rumu
* bílá a tmavá čokoláda na ozdobu

1. Ve vodní lázni rozpustíme med, 70 g másla a citronovou kůru. Promícháme mouku s práškem do perníku, strouhanými mandlemi a cukrem. Dobře promícháme a přimícháme med, vejce a rum. Důkladně propracujeme a necháme v lednici ztuhnout.

2. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a vykrajujeme. Vychladlé perníčky zdobíme čokoládou.

V DALŠÍM DÍLE: OŘECHOVÉ CUKROVÍ


  • Vybrali jsme pro Vás