Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: cukroví s mandlemi

  0:01aktualizováno  0:01
Spotřeba mandlí o Vánocích rapidně stoupá. Mandlové cukroví se totiž na jazyku jen rozplývá. Máme pro vás ty nejlepší recepty.

Cukroví s mandlemi | foto: Martin Faltus

Mandle potřebujeme na pečení cukroví stejně jako na vánočku. V obchodě je nakupujeme již vyloupané z tvrdé skořápky, ale obalené tenkou hnědou slupkou, která má ostrou a nepříjemnou chuť. Odstraníme ji spařením v horké vodě a následně oloupáním.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Placičky s krémem

Pečení: 10 minut

* 180 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 80 g mandlí
* 140 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* mandle na ozdobu
* moučkový cukr na posypání

Krém:
* 60 g kakaa
* 140 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 120 g chladného popuštěného másla

1. V misce smícháme mouku, cukr, mandle a vanilkový cukr. Přidáme změklé máslo a žloutek a propracujeme v tužší těsto a necháme odpočinout. Těsto vyválíme na 3mm plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Necháme vychladnout.

2. Do změklého másla vmícháme kakao, cukr a vejce. Krém vyšleháme a necháme odpočinout. Placičky potřeme krémem a spojíme.

3. Oloupané mandle krémem přilepíme na placičky. Posypeme cukrem a necháme ztuhnout.

Mandlové věnečky s čokoládou

Pečení: 10 minut

* 250 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 125 g maizeny
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 130 g mletých mandlí
* 150 g čokoládové polevy
* mandlové plátky na ozdobu

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, maizenou, mandlemi a práškem do pečiva. Směs dobře vyšleháme a přimícháme hladkou mouku a promícháme. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s větší trubičkou a na vymazaný plech stříkáme věnečky. Upečené věnečky necháme částečně vychladnout, aby se nám nelámaly.

2. Věnečky z poloviny máčíme v čokoládě, necháme čokoládu ztuhnout a můžeme posypat sekanými mandlemi.

Mandlové bochánky

Pečení: 10 minut

* 375 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetku soli
* 500 g hladké mouky
* 125 oloupaných a nastrouhaných mandlí
* 10 g kakaa
* 10 g cukru

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Propracujeme a přimícháme mouku a strouhané mandle. Do poloviny těsta vmícháme kakao, dobře propracujeme a necháme hodinu v lednici ztuhnout. Z těsta tvoříme malé a větší kuličky.

2. Do velké vmáčkneme malou a pečeme dorůžova při teplotě 170 °C. Po vychladnutí bochánky ozdobíme čokoládou.

Makronky

Pečení: 10 minut

* 3 bílky
* 200 g moučkového cukru
* 300 g mandlí
* mandle na ozdobu

1. Najemno umleté mandle smícháme s bílky a cukrem. Směs utřeme do hladké hmoty. Přendáme do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkáme na plech malé bochánky. Ozdobíme půlkou oloupané mandle. Pečeme ve slabě vyhřáté troubě. Upečené makronky ihned sundáme z plechu a necháme vychladnout.

Mandlové perníčky

Pečení: 10 minut

* 125 g medu
* 70 g másla
* kůru z jednoho citronu
* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do perníku
* 100 g mandlí
* 70 g cukru moučka
* 1 vejce
* 1 lžíci rumu
* bílá a tmavá čokoláda na ozdobu

1. Ve vodní lázni rozpustíme med, 70 g másla a citronovou kůru. Promícháme mouku s práškem do perníku, strouhanými mandlemi a cukrem. Dobře promícháme a přimícháme med, vejce a rum. Důkladně propracujeme a necháme v lednici ztuhnout.

2. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a vykrajujeme. Vychladlé perníčky zdobíme čokoládou.

V DALŠÍM DÍLE: OŘECHOVÉ CUKROVÍ

Autoři:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.