Sladká oslava začátku prázdnin

  0:50
Škola skončila, dovolená je na spadnutí a dozrává to nejsladší ovoce. Nic tedy nebrání tomu, abychom spolu s dětmi oslavili příchod léta.
Šlehačková bomba s borůvkami

Šlehačková bomba s borůvkami | foto: In Images

Šlehačková bomba s borůvkami

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 15 minut + 4 hod. na ztuhnutí

* 350 g čerstvých nebo mražených borůvek
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce cukru krupice + 1 lžíce do smetany
* 200 ml smetany na šlehání 40%
* 50 g želatinového ztužovače Dr. Oetker (1 sáček)
* 100 ml vody nebo ovocné šťávy
* 100-150 g tenkého piškotového plátu nebo korpusu
* 50 g hořké čokolády, jemně strouhané
* 1 lžička kokosové moučky nebo moučkového cukru

1. Ovoce vložíme do větší mísy, posypeme vanilkovým a krupicovým cukrem a rozmačkáme. Vychlazenou smetanu ušleháme s lžící cukru dotuha. Do menší misky nasypeme želatinový prášek a dobře rozmícháme metličkou se 100 ml vlažné vody. Vmícháme do ovocné směsi a nakonec promícháme s ušlehanou smetanou.

2. Formu na bombu nebo hlubší mísu vyložíme fólií. Z těsta vykrojíme jedno menší a jedno větší kolo podle velikosti misky. Naplníme ji do poloviny ovocnou šlehačkou, pokryjeme menším kolem piškotového těsta a zakryjeme zbylou smetanovo-ovocnou směsí. Povrch uhladíme a opět zakryjeme plátem těsta. Překryjeme fólií a necháme ztuhnout v lednici.

3. Po ztuhnutí vyklopíme na talíř, posypeme strouhanou čokoládou a poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moučkou.

Ovoce, které pochází z moře

* K ozdobení dortu oslavujícího příchod prázdnin můžete použít také bonbony tvaru a chuti lesního ovoce.

* Haribo Berries jsou vyrobeny mimo jiné z rostlinné želatiny z mořských řas agar-agar, která obsahuje vlákninu, minerály (je významným zdrojem jodu, hořčíku, železa aj.). I přes svou lahodnou chuť maji bonbony Berries nízkou kalorickou hodnotu. 100g sáček stojí 17,60 Kč.


 

 

 

 

 

 

Linecký dort s tvarohem a třešněmi

NA 1 KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 23 CM, ASI 8 ŘEZŮ

Příprava: 40 minut + 30 minut pečení

Na těsto:
* 170 g hladké mouky + na pomoučení válu
* 60 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g měkkého tvarohu
* 100 g cukru moučka + trochu na poprášení
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce
* 2 lžíce hrubé krupice
* 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
* 250 g třešní

1. V míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájené změklé máslo, cukr, žloutek a špetku soli na těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v ledničce nejméně půl hodiny odležet a ztuhnout. Třešně omyjeme a necháme okapat. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.

2. Tvaroh utřeme se žloutky a s oběma cukry. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a s kypřicím práškem do pečiva. Sníh s krupicí a práškem spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kulatý plát o něco větší, než je koláčová forma, přendáme do formy a rovnoměrně vymačkáme na dno i do okrajů, přečnívající okraje zarovnáme válečkem.

3. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou a poklademe třešněmi a zlehka je vtlačíme do tvarohu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35-40 minut, dokud není těsto upečené dozlatova a náplň pevná.

4. Necháme vychladnout na mřížce a po úplném vychladnutí vyjmeme opatrně z formy, nebo přímo ve formě krájíme na jednotlivé řezy. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Křehké košíčky s lesními jahodami

NA 10 KOŠÍČKŮ PRŮMĚR 8 CM (NEBO 30 MALÝCH)

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení

Na košíčky:
* 200 g hladké mouky
* 100 g másla
* 50 g cukru moučka
* 2 žloutky
* špetka citronové kůry
* špetka soli

Na náplň:
* 3 lžíce jahodového džemu
* 400-500 g lesních jahod
* 200 ml vanilkového krému (hotový výrobek)
* 1 sáček dortové želatiny (čiré nebo červené)

1. Mouku prosijeme na vál, přidáme rozdrobené máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Můžeme přidat lžíci studené vody. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 1/2 hodiny do lednice.

2. Troubu předehřejeme na 180-190 stupňů, těsto rozdělíme na stejné díly a vtlačíme rovnoměrně do formiček, dno košíčků propícháme vidličkou. Pečeme asi 15 minut dozlatova v předehřáté troubě. Necháme vychladnout na mřížce a pak vyklepneme a necháme vystydnout.

3. Dno košíčků potřeme džemem, na každý dáme lžičku vanilkového krému a naplníme je lesními jahodami. Podle návodu si připravíme želatinu. Košíčky rozložíme nejlépe na mřížku a přelijeme nebo potřeme ještě vlažnou želatinou. Necháme ztuhnout, popřípadě vychladit.

TIP
Košíčky si můžete připravit i několik dní předem. V časové tísni je kupte již hotové. Místo vanilkového krému můžete do košíčků dát trochu ušlehané smetany, mascarpone, pudinku nebo ochuceného tvarohu.


 


 

Zdobený dort z lesních plodů

NA DORTOVOU FORMU PRŮMĚR 23 CM

Příprava: 45 minut + 25 minut pečení

Na ovocný dort:
* 350 g ovoce + 100 g na ozdobu
* 100 g třtinového cukru
* 80-100 g cukru krupice
* 400 g kysané smetany
* 200-250 šlehačky 33%
* 20 g práškové želatiny
* 100 g sušenek
* 300-400 ml ušlehané šlehačky na ozdobu
* moučkový cukr

Na vrchní těsto:
* 100 ml vody
* špetka soli
* 40 g másla
* 2 vejce

1. Ovoce dáme do kastrolu, zasypeme cukrem a podusíme. Propasírujeme přes síto a vychladíme. Želatinu namočíme do 80 ml vody a necháme nabobtnat, potom ji zahříváme, dokud se nerozpustí.

2. Dortovou formu vyložíme fólií a na dno rozložíme sušenky. Smetanu ušleháme s 2 lžícemi cukru dotuha. Kysanou smetanu promícháme s cukrem, vmícháme šlehačku a studený ovocný protlak. Přiléváme želatinu a promícháme. Směs nalijeme do dortové formy na sušenky a dáme do ledničky ztuhnout.

3. V kastrůlku uvedeme do varu vodu s máslem a špetkou soli. Vsypeme mouku a za stálého míchání těsto odpalujeme, dokud se nepřestane lepit na dno. Přendáme ho do mísy a postupně zašleháváme vejce, dokud se těsto nespojí.

4. Dno další dortové formy vyložíme pečicím papírem a těsto nastříkáme od vnější strany formy v pruzích. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních 20-25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a rozkrájíme. Ztuhlý smetanovoovocný dort vyjmeme z formy, povrch ozdobíme šlehačkou a řezy. Zdobíme ovocem a poprášíme cukrem.

Malinový dort s citronovým krémem

NA 1 DORTOVOU FORMU PRŮMĚR 23 CM

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 50 g str. kokosu
* 120 g másla
* 30 g cukru krupice
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 400 ml mléka
* 4 lžíce maizeny
* 4 žloutky
* 4 lžíce cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* šťáva a kůra z 1 citronu
* 200-250 ml šlehačky
* 300 g malin
* 1 jablko

1. V míse promícháme mouku, kokos, nakrájené máslo, cukr a zpracujeme těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme a necháme asi 1/2 hodiny až hodinu odpočívat.

2. Z těsta vyválíme kruhový podklad a pruh těsta podle výšky a obvodu stěn o síle asi 2-2, 5 cm. Vyválenými díly vyložíme dno a stěny dortové formy, lehce přitlačíme a propícháme vidličkou. Pokud nemáme formu s nepřilnavým povrchem, nejdříve ji vymažeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20-25 minut. Upečený podklad necháme vychladnout nejlépe na mřížce. Mezitím v mléce rozmícháme škrob a za stálého míchání uvedeme k varu. Povaříme 1-2 minuty a stáhneme z ohně.

3. V misce ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme šťávu a kůru z citronu. Ušlehané žloutky vmícháme do svařeného mléka s maizenou, rozmícháme a zahřejeme k bodu varu. Pozor, aby se žloutky nesrazily. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

4. Smetanu ušleháme se lžící cukru dotuha a vmícháme do zchladlého krému. Korpus naplníme krémem, ozdobíme ovocem a dáme na 3 hodiny do ledničky. Před podáváním krájíme na porce.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...