Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

  0:01aktualizováno  0:01
Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše babičky, které připravovaly ty nejúžasnější dobroty a ještě jim zbylo na to, aby nám šouply bankovku na přilepšenou, když jsme se vraceli domů.

Škubánky jsou důkazem, že i za pár korun si můžete božsky pochutnat. | foto: Profimedia.cz

Fazolačka s bramborovými plackami

Ingredience na 4 porce:

Fazolačka s bramborovými plackami
  • 200 g suchých fazolí
  • 3 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sušená majoránka
  • Na placky:
  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Pracovní postup:

  1. Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak ji slijeme a v nové vodě je vaříme asi 40 minut.
  2. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na lžíci oleje orestujeme mrkev, petržel, celer a pórek dozlatova, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Když zelenina změkne, hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme.
  4. Přidáme do ní uvařené fazole, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
  5. Bramborové placky si můžeme připravit už dopředu nebo pro jejich opečení využít dobu, kdy se vaří polévka. S těstem je ale potřeba pracovat hned, protože po krátké době začne řídnout.
  6. Budeme na ně potřebovat brambory, které jsme uvařili ve slupce. Oloupeme je, rozmačkáme a promícháme s moukou, vejcem a solí.
  7. Z takto vzniklého těsta připravujeme placky buď tak, že ho na vále posypaném moukou vyválíme a pak vykrajujeme kolečka. Můžeme ale také z těsta odkrajovat stejně velké kousky a pomoučenýma rukama z nich vytvarovat placičky.
  8. Ty pak v rozpáleném sádle nebo oleji opékáme z obou stran. Dáme je okapat na papírové kuchyňské utěrky a podáváme s hotovou polévkou.

Škubánky s mákem

Ingredience na 4-6 porcí:

Škubánky s mákem
  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g hrubé mouky
  • máslo nebo sádlo na vykrajování
  • mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme je vodou, aby byly potopené, lehce osolíme a vaříme do poloměkka.
  2. Pak vodu slijeme do jiného hrnce, brambory posypeme moukou a koncem vařečky do nich uděláme několik děr. Nakonec je zalijeme částí slité vody, zakryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni necháme spařit asi 15 minut. Pokud máme elektrický sporák, můžeme nechat škubánky „dojít“ na zbytkovém teple vypnuté plotýnky (naše babičky nechávaly hrnec na kraji klasické plotny na kamnech, ale kdo ji dneska má?).
  3. Pak brambory s moukou rozšťoucháme a promícháme, až vznikne kompaktní bramborová hmota.
  4. Lžící namočenou do rozehřátého másla nebo sádla vykrajujeme škubánky, klademe je na talíř, posypeme čerstvě mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Tip: Škubánky můžete podávat také s orestovanou nasekanou cibulí, výborné jsou také s nakrájenou a opečenou slaninu.

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • marmeláda a strouhaný tvrdý tvaroh na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny, které budeme používat na těsto, necháme několik hodin mimo lednici, aby dosáhly pokojové teploty. Mléko mírně ohřejeme.
  2. Do hrnku nalijeme asi 150 ml vlažného mléka, do něj přidáme tři lžíce cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
  3. Do mísy (ideálně od robota) odvážíme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a cukr, vejce a žloutek, vanilkový cukr, špetku soli, rum a dvě lžíce oleje. Pomocí robota s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi půl hodiny.
  4. Vykynuté těsto přeneseme na vál posypaný hladkou moukou, rozdělíme na poloviny a vyválíme silnější plát. Z něj vykrajovátkem na vdolky nebo třeba skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme je ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Odkládáme na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
  5. Mírně vychladlé vdolky potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz