Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

  0:01aktualizováno  0:01
Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše babičky, které připravovaly ty nejúžasnější dobroty a ještě jim zbylo na to, aby nám šouply bankovku na přilepšenou, když jsme se vraceli domů.

Škubánky jsou důkazem, že i za pár korun si můžete božsky pochutnat. | foto: Profimedia.cz

Fazolačka s bramborovými plackami

Ingredience na 4 porce:

Fazolačka s bramborovými plackami
  • 200 g suchých fazolí
  • 3 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sušená majoránka
  • Na placky:
  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Pracovní postup:

  1. Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak ji slijeme a v nové vodě je vaříme asi 40 minut.
  2. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na lžíci oleje orestujeme mrkev, petržel, celer a pórek dozlatova, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Když zelenina změkne, hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme.
  4. Přidáme do ní uvařené fazole, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
  5. Bramborové placky si můžeme připravit už dopředu nebo pro jejich opečení využít dobu, kdy se vaří polévka. S těstem je ale potřeba pracovat hned, protože po krátké době začne řídnout.
  6. Budeme na ně potřebovat brambory, které jsme uvařili ve slupce. Oloupeme je, rozmačkáme a promícháme s moukou, vejcem a solí.
  7. Z takto vzniklého těsta připravujeme placky buď tak, že ho na vále posypaném moukou vyválíme a pak vykrajujeme kolečka. Můžeme ale také z těsta odkrajovat stejně velké kousky a pomoučenýma rukama z nich vytvarovat placičky.
  8. Ty pak v rozpáleném sádle nebo oleji opékáme z obou stran. Dáme je okapat na papírové kuchyňské utěrky a podáváme s hotovou polévkou.

Škubánky s mákem

Ingredience na 4-6 porcí:

Škubánky s mákem
  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g hrubé mouky
  • máslo nebo sádlo na vykrajování
  • mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme je vodou, aby byly potopené, lehce osolíme a vaříme do poloměkka.
  2. Pak vodu slijeme do jiného hrnce, brambory posypeme moukou a koncem vařečky do nich uděláme několik děr. Nakonec je zalijeme částí slité vody, zakryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni necháme spařit asi 15 minut. Pokud máme elektrický sporák, můžeme nechat škubánky „dojít“ na zbytkovém teple vypnuté plotýnky (naše babičky nechávaly hrnec na kraji klasické plotny na kamnech, ale kdo ji dneska má?).
  3. Pak brambory s moukou rozšťoucháme a promícháme, až vznikne kompaktní bramborová hmota.
  4. Lžící namočenou do rozehřátého másla nebo sádla vykrajujeme škubánky, klademe je na talíř, posypeme čerstvě mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Tip: Škubánky můžete podávat také s orestovanou nasekanou cibulí, výborné jsou také s nakrájenou a opečenou slaninu.

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • marmeláda a strouhaný tvrdý tvaroh na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny, které budeme používat na těsto, necháme několik hodin mimo lednici, aby dosáhly pokojové teploty. Mléko mírně ohřejeme.
  2. Do hrnku nalijeme asi 150 ml vlažného mléka, do něj přidáme tři lžíce cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
  3. Do mísy (ideálně od robota) odvážíme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a cukr, vejce a žloutek, vanilkový cukr, špetku soli, rum a dvě lžíce oleje. Pomocí robota s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi půl hodiny.
  4. Vykynuté těsto přeneseme na vál posypaný hladkou moukou, rozdělíme na poloviny a vyválíme silnější plát. Z něj vykrajovátkem na vdolky nebo třeba skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme je ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Odkládáme na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
  5. Mírně vychladlé vdolky potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku
Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku

Jedním z nejčastějších sociálních problému, se kterými se dnes potkávají Češi, je pád do dluhové pasti. A může za to hlavně nedostatečná finanční gramotnost, na kterou se ve školách trochu zapomíná. Trénujte ji se svými dětmi už od předškolního věku a ušetříte jim tak v budoucím životě spoustu potíží. Kdy a jak můžete děti finančně vzdělávat?



Najdete na iDNES.cz