Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Školní svačiny jednoduše a originálně

  0:21aktualizováno  0:21
Je ráno a vy s rutinou hotelového kuchaře chystáte rodinnou snídani. A právě když vyčerpáte obsah ledničky i svou fantazii, dojde vám: Ještě svačiny! Pro děti je to druhé nejdůležitější jídlo dne hned po snídani a vyplatí se dát si s ním trochu práce.

Aby dítě svačilo, musí předtím snídat

Přeskočit snídani se nevyplácí z mnoha důvodů. Hlavně v dětství. Jedním z nich je fakt, že přestože kolem půl sedmé ráno dítě ještě nemá hlad, nějakou energii do sebe dostat musí. Když se totiž nenají před odchodem do školy, bude mít o velké přestávce takový hlad, že mu svačina stačit nebude a sáhne po jakémkoliv cukru, který půjde kolem.

Tipy

ABY SE OBLOŽENÉ CHLEBY NEROZMOČILY pomazánkou nebo salátem, potřete oba krajíce lehce máslem.

ABYSTE RÁNO NEMĚLI TAKOVÝ FOFR, připravte si chleby večer, zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice.

NOVÉ NÁPLNĚ DO CHLEBŮ SI NEJDŘÍV NA DÍTĚTI VYZKOUŠEJTE DOMA, aby vědělo, do čeho jde, až ve škole rozbalí nějaký váš experiment.

V době oběda je dítě tudíž přeplácané a teplé jídlo do sebe nedostane. Kolem třetí odpoledne už hlady omdlévá, zvlášť, má-li ještě nějaký sportovní trénink. Snídaně dá veškerému jídlu řád a nemá cenu se piplat se svačinou, pokud nejdřív nepoložíte základ prvním jídlem dne.

Základy svačinové matematiky

Dopolední svačina má u dětí tvořit asi 10 až 15 % energetického příjmu za celý den. Pro jejich tělo je to takové pošťouchnutí, přidání plynu, aby se ve zdraví a svěžesti dočkaly oběda. Co by měla obsahovat, radí Jana Vašáková, odbornice na dětskou výživu: "Pomalu se uvolňující sacharidy, kvalitní bílkoviny a tuky a samozřejmě vitamíny a minerální látky." Laicky řečeno obiloviny, ovoce, zeleninu, libové maso, mléko a mléčné výrobky.

Pestrost, kterou u svačin neustále zdůrazňují různé chytré knihy i lékaři našich dětí, se ani tak netýká skladby svačiny, ale spíš toho, že dítě je třeba ke svačení mírně přemlouvat. Velká přestávka je plná lákadel mnohem přitažlivějších, než je chleba s tvarohem a ředkvičky, zvlášť má-li soused v lavici sklenici nutely a lžičku. Takže čím se od sebe budou svačiny i v průběhu roku víc lišit, tím máte větší šanci, že je dítě kromě z hladu sní i ze zvědavosti.

Připravte se na celý týden dopředu

Až budete sestavovat týdenní nákup potravin, připište speciální, svačinový sloupek: deset celozrnných housek, pár jogurtů a tvarohů, svazek mrkve, dvě okurky, drůbeží šunka, sýr (třeba ve formě tyčinek - děti je berou na milost spíš než plátkový sýr), kilo jablek, tři malé lahve s vodou a nějaké celozrnné sušenky. Doplňte ho o speciální chutě svých dětí a jeho další oblíbené ovoce a zeleninu. Na nákup svačinových surovin se totiž nejsnáze zapomene, pak připravujete svačinu z toho, z čeho byla snídaně, a dítě to neláká.

Co se pití ke svačině týče, v některých školách nabízejí čaj, ale ten je většinou slazený a kolové nápoje z automatu pro děti nejsou vhodné vůbec. "Nejlepší je neperlivá voda, případně džus nebo šťáva ředěná vodou, polotučné mléko, zakysané mléčné výrobky - během dopoledne by totiž dítě mělo vypít 300 až 500 ml tekutin," říká Jana Vašáková.

Svačiny vložené

Nejpopulárnější svačinou u nás zůstává "něco mezi dva chleby", světácky zvané sendvič. Zkuste čtyři vylepšení klasické dvojkombinace šunka-sýr.

Slavný sendvič BLT (bacon, lettuce, tomatoe)

Osmažte pár proužků slaniny, nechte na ubrousku okapat tuk a dejte stranou vychladnout. Potřete chleba máslem, (majonéza z originálního receptu se pro děti nehodí), položte na něj slaninu, rajčata pokrájená na kolečka a pár listů křupavého salátu. Svačinu doplňte kouskem ovoce a lahví s vodou.

Sýrový sendvič s hrozným tajemstvím

Potřete chleba tvarohovým sýrem, lehce osolte a poklaďte pár listy čerstvého špenátu. Tvaroh můžete předtím umíchat s trochou sladké papriky. A klidně přidejte jogurt, aby byl hladší. Nejdůležitější u tohoto sendviče je neprozradit dětem, že ty šťavnaté lístky jsou superzdravý špenát.

Sytý sendvič s krůtím masem a salátem

Oberte zbytky masa z nedělní pečené krůty nebo kuřete a dejte do ledničky. V pondělí ráno je nakrájejte nadrobno, smíchejte s pokrájenými rajčátky a okurkou a uložte na namazané chleby. Nejlépe se tahle náplň jí z poloviny plackového chleba, který je dutý. Nic se nikam nesype a navíc je to příjemná změna.

Sladký sendvič s ricottou a hrozinkami

Smíchejte sýr ricotta s trochou medu a hrozinkami. Pokud je večer předtím naložíte do ovocného džusu, bude to ještě lepší. Sladkou pomazánkou namažte bílý nebo oříškový chleba. Do pomazánky můžete nastrouhat i trochu mrkve.

Pizzové muffiny.

Pizzové muffiny.

Svačiny pečené

V neděli upečete a další týden můžete získat svému dítěti cenu Nejlepší svačina ve třídě.

Pizzové muffiny

Příprava: 35 minut + pečení cca 30 minut

Na 12 kousků

* olej, na formičky
* 6 zralých rajčat
* 200 g tvrdého salámu
* 1 šalotka
* 150 g měkkého tvarohu
* 60 ml mléka
* 1 vejce
* sůl, mletý pepř
* 200 g strouhaného ementálu
* 200 g polohrubé mouky
* 2 čajové lžičky prášku do pečiva
* 1/2 čajové lžičky sody

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vymažeme olejem. Rajčata rozčtvrtíme a odstraníme jádra. Dužinu rozkrájíme na kostičky, plátky salámu na úzké proužky, šalotku najemno.
2. V misce smícháme tvaroh, mléko, vejce, sůl, pepř a půlku strouhaného sýra. V jiné misce promícháme mouku s kypřícím práškem a sodou a přidáme tvarohovou směs, salám, šalotku a rajčata, vše pořádně promícháme.
3. Lžící plníme formu na muffiny, ty posypeme zbytkem sýra a pečeme cca 30 minut dozlatova.

Medovo jablečný koláč

Příprava: 45 minut + pečení cca 50 minut

Na 1 plech

Na spodní těsto

* 300 g tekutého medu
* 60 g cukru, 75 g másla
* 250 g mouky, 3 vejce
* 150 g sekaných mandlí
* 1 prášek do pečiva
* 150 ml jablečné šťávy

Na horní vrstvu

* 1 kg zralých jablek
* 1 citrón, 3 vejce
* 150 ml 30 % smetany
* 1/2 sáčku vanilkového pudinku
* 100 g cukru
* 400 g nízkotučného tvarohu
* 1/2 lžičky skořice
* 2 lžíce vanilkového cukru

1. Troubu předehřejeme na 180°C. V hrnci zahřejeme cukr, med a máslo, rozpustíme a necháme trochu vychladit.
2. V misce smícháme mouku, mandle a kypřící prášek, uprostřed směsi uděláme důlek, do kterého vylijeme medovou směs, jablečnou šťávu a rozmíchaná vejce -vše promícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem.
3. Jablka oloupeme, odjádříme a rozkrájíme na tenké plátky, které pokapeme citrónem. Vejce smícháme se smetanou, pudinkovým práškem, cukrem a tvarohem. Jablečné plátky položíme na těsto a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, ty pak zalijeme tvarohovou směsí, kterou rozetřeme a v troubě pečeme 40 - 50 minut.

Pomazánky do skla - červená řepa s ricottou, zeleninová s tvarohem a špenátová.

Pomazánky do skla - červená řepa s ricottou, zeleninová s tvarohem a špenátová.

Svačiny mazané

Na chleba nebo do skleničky se lžičkou - domácí pomazánky děti milují a vy aspoň přesně víte, co v nich je.

Červená řepa s ricottou
Vařenou, nebo lépe pečenou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Vymačkáme přebytečnou vodu a smícháme s takovým množstvím ricotty, aby vznikla pomazánka, která se bude dobře mazat. Podle chuti osolíme. Pokud to máte rádi ostřejší, můžete přidat dvě lžíce strouhaného křenu. Pokud ne, zkuste sušená fenyklová semínka, s chutí řepy výborně ladí.

Zeleninová s tvarohem
Měkký tvaroh utřeme s trochou másla dohladka. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme přidat špetku mleté červené papriky. Nastrouháme najemno malou mrkev a půlku kedlubny. Pórek najemno nakrájíme. Zeleninu vmícháme do tvarohu. Podle chuti přidáme zelené bylinky:pažitku, petrželku nebo kopr.

Špenátová pomazánka
Z mladých špenátových listů vyřízneme tuhé řapíky a na sítu je pomalu prolijeme vařící vodou. Necháme dobře okapat a vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme nadrobno a smícháme s lučinou. Osolíme a opepříme podle chuti. K této pomazánce se výborně hodí vejce natvrdo.







Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.