Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Školní jídelna a blafy? Kdepak, inspirujte se tam, kde UHO nevaří

  14:36aktualizováno  14:36
Žádná "univerzální hnědá omáčka" s kolínky. Ve škole si děti mohou také pochutnat, což dokládají i výsledky soutěže O nejlepší školní oběd 2012. Z deseti finalistů nejvíc bodovaly kuchařky ze dvou brněnských základních škol a jedné z Otrokovic. Zkuste podle jejich vítězných receptů uvařit i doma.

Někdy dětem v jídelně nechutná, ale najdou se i takové, kde dětem servírují i lososa... Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soutěž, jejíhož třetího ročníku se zúčastnilo rekordních 78 školních jídelen, pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Úkolem pro soutěžící týmy kuchařů a kuchařek bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu.

Letos bude soutěž pokračovat čtvrtým ročníkem, do kterého se ještě stále může přihlásit třeba i školní jídelna, kam chodí vaše dítě. Uzávěrka je až 30. dubna 2013. Podmínky a formulář najdete tady.

Chcete, aby dětem doma chutnalo jako ve školní jídelně? Ne, to není legrace. Zkuste jim připravit jídlo, jaké se vaří v těch nejlepších školních kuchyních v republice, a třeba si budou chtít i přidat.

1. místoLosos na restované zelenině s bramborovou kaší

Losos na grilované zelenině s bramborovou kaší

Základní škola, náměstí Svornosti 7, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g lososa
  • 80 g másla
  • 400 g bretaňské zeleniny
  • 80 ml zakysané smetany
  • citron
  • cukr
  • 1000 g brambor
  • 40 g másla
  • 80 g másla

1. Lososa jemně okořeníme, osolíme a opečeme po obou stranách na pánvi na másle.

2. Zeleninu zlehka orestujeme a dochutíme citronem, trochou cukru a špetkou soli.

3. Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s mlékem a máslem.

2. místoZdravý karbanátek s bramborovým salátem

Zdravý karbanátek s bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým...

Základní škola Mánesova, Otrokovice
Množství: pro 4 osoby

Na karbanátek:

  • 120 g krůtího masa
  • 80 g eidamu
  • 120 pohankové lámanky
  • 1/2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 ml mléka
  • 25 g cibule
  • 8 g česneku
  • 80 ml oleje
  • 40 g žemle
  • 10 g hladké mouky
  • sůl

Na salát:

  • 600 g brambor
  • 200 g francouzské zeleniny
  • 12 g másla
  • 16 g hořčice
  • 120 g sterilovaných okurek
  • 160 g bílého jogurtu
  • zahradní bylinky
  • sůl

1. Krůtí maso a pohankovou lámanku pomeleme společně s cibulí a žemlí namočenou v mléce. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, strouhanou housku a ochutíme solí a česnekem. Směs dobře promícháme a pomocí hladké mouky tvarujeme karbanátky stejné velikosti. Klademe je na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě přibližně 30 minut při teplotě 140 °C.

2. Francouzskou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle, smícháme s uvařenými bramborami nakrájenými na kostičky. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, hořčici a jogurt. Lehce, ale důkladně promícháme, dochutíme solí a bylinkami.

3. místoPangasius ze Švédska

Pangasius ze Švédska

Základní škola, Nádvorní 1, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 420 g pangasia
  • 520 g brambor
  • 120 g mrkve
  • 120 g pórku
  • 180 g eidamu
  • 30 g másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • mletý pepř
  • koření na ryby
  • drcený kmín
  • kopr
  • pažitka
  • sůl

1. Plech vymažeme máslem, naskládáme do něj na kolečka nakrájené předvařené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs poklademe na brambory.

2. Pangasia posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem. Dáme zapéct na 200 °C.

3. Mezitím si připravíme omáčku ze zakysané smetany, kopru, pažitky, trochy soli a pepře.

4. Po 15 minutách pečení navršíme na rybu omáčku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dopékáme asi 40 minut.

Autor:




Nejčtenější

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Po stopách vůní: Kde se vzal první parfém?
Po stopách vůní: Kde se vzal první parfém?

K Arome patří vůně, s tím myslím souhlasíte. Zdálo se mi, že je tu poslední dobou více kosmetiky. Řekla jsem si: lepší, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.