Žemlovka s jablky a perníkem
Ingredience:
- 60 g rozinek
- asi 3 lžíce rumu
- 5 starších rohlíků
- máslo na vymaštění formy
- 150 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 750 g nakyslých jablek
- 1 citron
- mletá skořice
- 50 g perníku na strouhání
- 300 g zakysané smetany
- 40 g másla
Pracovní postup:
- Rozinky vsypeme do misky. Zalijeme je rumem a necháme nabobtnat. Z rohlíků odstraníme mák, sůl či kmín. Pak je nakrájíme na kolečka.
- Zapékací mísu vytřeme máslem. Mléko osladíme. Kousky rohlíků zvlhčíme mlékem a částí vyložíme dno zapékací misky.
- Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Dužinu nakrájíme na kousky. Jablka ihned promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Na vrstvu rohlíků v zapékací misce rozprostřeme jablka a rozinky. Vše poprášíme skořicí a posypeme nastrouhanou citronovou kůrou.
- Do misky rozložíme zbylé rohlíky. Navrch je posypeme nastrouhaným perníkem.
- Žemlovku zalijeme rozšlehanou smetanou a poklademe vločkami másla. Vložíme ji do předehřáté trouby a při 180 °C ji zapékáme asi 40 minut.