Ona

Martin Polačko

Škola vaření: Černobílý tuňák

  • 0
Představíme vám několik skvělých receptů zdravých a chutných jídel, které nám ukáže šéfkuchař Martin Polačko z pražské školy vaření Chefparade, kde vyučuje přípravu jídel z těch nejlepších světových kuchyní.
Dnes nám mistr kuchař poradí, jak si uvařit specialitu - černobílého tuňáka, který je zdravý, velmi chutný a přitom na přípravu jednoduchý.

Recept je určen pro 4 osoby, ale můžete si jej připravit i v polovičních gramážích pro dva. Příprava tuňáka trvá 25 minut.

Ingredience:
4 filety tuňáka 200g
hrst černobílého sezamu
sezamový olej na pokapání ryby
mořská sůl krystalky (Maldon)
olej rostlinný na opečení
sladká sojová omáčka

Omáčka:
wasabi 1 lžička
150 ml. zakysané smetany (lehká)
šťáva z citrónu

Sušené shi-ta-ke houbyZelenina:
Shi-ta-ke čerstvé 100 g
1 mrkev
jarní cibulka
trochu čerstvého zázvoru
sezamový olej

Postup 1. :
1.
Filety ryb potřeme sezamovým olejem.

2. Obalíme je v sezamových semínkách.

3. Na oleji zprudka opečeme po obou stranách cca 2 min.

4. Filety necháme odležet na talíři na teplém místě.

Postup 2. :
1.
Houby překrojíme, mrkev nakrájíme na plátky a cibulku na šikmá kolečka.

2. Na oleji orestujeme nastrouhaný zázvor a přidáme zbylé ingredience.

3. Dochutíme solí.

Postup 3. :
1.
V misce vymícháme smetanu, wasabi, a šťávu z citrónu.

Hotové porce ryby překrojíme, podáváme na restované zelenině s wasabi omáčkou. Zbývá jen to vše hezky naaranžovat na talíři a máme pochoutku pro celou rodinu. Video s tímto receptem naleznete také na stránkách v internetového časopisu Faiyo, v čísle Orient Express na www.faiyo.cz

Přejeme vám dobrou chuť!