Sklenka červeného léčí rakovinu

  • 1
Červené víno zřejmě může účinně zabrzdit vznik a rozvoj rakoviny. K tomuto poznatku dospěli vědci z britské Leicesterské univerzity. Odhalili, že látka zvaná resveratol, kterou obsahuje vinný mok z tmavých hroznů, může hrát při prevenci této zhoubné choroby významnou roli.

Navíc se resveratol osvědčuje i jako spolehlivý prostředek při předcházení srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici.

K obsáhlé studii, jejíž závěry Britové nedávno poskytli veřejnosti, je přivedl téměř notoricky známý poznatek, že obyvatelé jižních částí Evropy, kde je konzumace červeného vína takříkajíc na denním pořádku, mají daleko menší problémy s těmito civilizačními chorobami. Resveratol si dokáže poradit nejen se zhoubnými novotvary, ale také umí ochránit okolní tkáně. Zamezuje totiž jejich přístupu ke kyslíku i k zásobování krví.

"Zázračný" preparát, který by zbavil trápení značnou část lidské populace, ovšem zatím neprošel příslušnými testy a k jeho uvedení do medicínské praxe zbývá ještě dlouhá cesta. Lékaři jsou si jisti jediným - jedna sklenka červeného vína denně pomáhá. Větší množství se ovšem stává jedem, který lidské zdraví nesporně ohrožuje.