Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jednohubky express. Zvládnete je za hodinu i v minišatech

  0:10aktualizováno  0:10
Na vánoční přípravu máte celý advent, ale Silvestr? To je běžný pracovní den. A nároční hosté namlsaní z Vánoc už jsou za dveřmi. Vám však bude stačit pouhá hodina, abyste vykouzlili skvělé občerstvení, i když už na sobě budete mít outfit na večírek a slavnostní make-up.

Tajemstvím express občerstvení jsou dobré suroviny a jednoduché, ale efektní kombinace. Všechny suroviny na naše recepty seženete v supermarketu nebo v dobré večerce, navíc (pokud vám to vyjde) je můžete koupit i s malým předstihem.

A další pravidlo pro stylové občerstvení? Pěkně vypadá, když pracujete s rozdílným základním „stavebním“ kamenem, tzn. všechny jednohubky nejsou na vece. Každý typ by měl mít originální nápad i ochucení.

Završením celé silvestrovské party je stylový drink – do toho našeho využijete tropické ovoce, které zdobilo vánoční stůl.

Vyzkoušeli jsme, že to za hodinu opravdu všechno stihnete.

Jednohubky s kaviárem a citronovým sýrem

Vlastně je to toast se sýrem – když si ale dáte práci a vyřežete z toastu rybky, rázem budete mít efektní jednohubky.

(na 15 kousků)

  • 5 plátků toastového chleba
  • 80 gramů smetanového sýra (typu Philadephia)
  • 1 citron
  • 1 polévková lžíce kaviáru
  • sůl, pepř

Z toastového chleba tvořítkem vykrájejte motivy, například rybek. Pokud chcete, vykrojené kousky nasucho opečte v troubě dozlatova.

Citron rozkrojte na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu k sýru, z druhé poloviny vykrájejte z dužiny malé kousky. Sýr prošlehejte se šťávou z citronu, ochuťte solí a pepřem.

Na vykrojené motivy namažte ochucený sýr, ozdobte je kaviárem a kousky citronové dužiny.

Tipy: Bílý pepř nebude v sýru vidět, vhodnější je černý, červený či zelený. Pokud je sýr příliš tuhý, přidejte k němu lžičku majonézy nebo bílého jogurtu.

Čtverečky s kozím sýrem

Z jednoho těsta vykouzlíte díky malé obměně dva druhy jednohubek.

(na 24 kousků)

  • 100 gramů kozího sýra
  • 1 plát rozváleného listového těsta (na pečicím papíru)
  • třetina malé cukety (asi 7 cm)
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 vejce, rozšlehané
  • čerstvě mletý pepř

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.

Plát listového těsta potřete rozšlehaným vejcem. Rozkrájejte ho rádýlkem na 24 čtverečků. Na každý čtvereček rozdrobte kousek kozího sýra.

Cuketu pečlivě omyjte a rozkrájejte ji na měsíčky. Na polovinu čtverečků dejte kousky cukety a popepřete je. Na druhou polovinu dejte ořechy a pokapejte je sirupem.

Čtverečky na pečicím papíru přesuňte na plech, který vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte 15 až 20 minut.

Tip: Rozválené listové těsto na pečicím papíru vám ušetří spoustu času. Místo agávového sirupu můžete použít i výraznější javorový sirup, případně med. Na kousky s cuketou můžete po vytažení z trouby dát vločkovou (lupínkovou) sůl.

Zapečené žampiony

K žampionům se skvěle hodí tmavý chléb, chutnají výborně teplé i studené.

(na 6 kousků)

  • 6 žampionů
  • 80 gramů lučiny
  • 2 velké plátky šunky od kosti
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Z žampionů očistěte případné nečistoty. Vyřízněte jim nožičky a ty pokrájejte na malé kousky.

K lučině přidejte nadrobno pokrájenou šunku, najemno nasekané snítky rozmarýnu, rozdrcený česnek a nastrouhaný parmazán. Přidejte také nožičky žampionů. Ochuťte solí a pepřem.

Směsí naplňte hlavičky žampionů, položte je na pečicí papír a vložte do trouby. Pečte 10 až 15 minut na 200 stupňů.

Tip: Místo šunky od kosti použijte parmskou šunku nebo slaninu. Směs skvěle ochutí bazalkové pesto s piniovými oříšky.

Citrusy & bublinky na ledu

  • 4 cl limoncella (italského citronového likéru)
  • 1 mandarinka
  • polovina pomeranče
  • 1 liči
  • 100 ml prosecca
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 20 kostek ledu

Z mandarinky ukrojte plátek na ozdobu. Oloupejte liči.

Do shakeru vložte polovinu kostek ledu a liči, nalijte limoncello, vymačkejte šťávu z mandarinky a pomeranče. Společně důkladně protřepejte.

Na talířek nasypte cukr. Okraj skleničky navlhčete vodou a otočte ho v cukru. Do skleničky nasypte zbytek ledu, nalijte protřepaný drink a dolijte proseccem. Skleničku ozdobte plátkem mandarinky.

Tip: Okraj skleničky můžete navlhčit také limetkovou šťávou. Nealkoholickou verzi drinku připravíte ze sycené hroznové limonády (např. Top Topic).

Tortilloví šneci

  • tortilly
  • chilli olej
  • sýr čedar
  • červené papriky
  • mascarpone
  • pršut
  • listový špenát

V troubě opečte papriky, po vychladnutí je zbavte zčernalé slupky.

Tortilly lehce potřete chilli olejem. Nastrouhejte na ně nahrubo čedar, přidejte pečené papriky a srolujte.

Jednotlivé tortilly namažte mascarpone, osolte a lehce opepřete. Na tortilly naklaďte pršut a listový špenát. Tortillu stočte a nakrájejte z ní šneky.

Chléb naan s dipem

  • chléb naan
  • máslo
  • česnek
  • krevety
  • koriandr
  • sezamová semínka
  • plechovka drcených rajčat
  • tabasco
  • na dochucení tabasco, cukr, sůl, pepř

Do rozpuštěného másla rozmačkejte stroužek česneku, ochuceným máslem potřete chléb naan. Opečte krevety na pánvi a vložte je do naanu. Přidejte koriandr a černá sezamová semínka. Chléb nakrájejte na trojúhelníky.

Konzervu drcených rajčat prohřejte, ochuťte ji troškou tabasca. Přidejte česnek, špetku třtinového cukru, sůl, pepř a podávejte jako dip.

Autor:






Nejčtenější

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.