Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Silvestrovské menu - jednohubky jsou hit!

  11:11aktualizováno  11:11
Oslava Nového roku musí být něco "extra". Inspirujte se našimi tipy na silvestrovské občerstvení a zapomeňte na českou klasiku v podobě majonézových chlebíčků. Jednohubky jsou letošní hit!

Chuťovky se švestkami | foto: Profimedia.cz


Aby vás následky silvestrovské veselice nevyřadily z provozu na celý první týden nového roku, je bohaté pohoštění podmínkou. Pokud si nechcete znepřátelit žaludek, kterému zkrátka samotný alkohol nesvědčí, musíte pořád něco přikusovat.

Proto jsme pro vás připravili sestavu drobných pochoutek, které nejen skvěle vypadají na slavnostně prostřeném stole, ale navíc skvěle chutnají, jsou originální a díky nim ani vám, ani vašim hostům určitě špatně nebude.

Připravte si jednohubky a různé chuťovky a pro větší jedlíky upečte lososa a umíchejte nudlový salát. Na stůl postavte vedle lahve sektu několik karaf vody bez bublinek s ledem. Podle odborníků je totiž právě dostatek tekutin (a nemyslíme tím alkoholické nápoje) jediným a zaručeným lékem proti kocovině a bolesti hlavy.

Chuťovky se švestkami

NA 20 KUSŮ

Příprava: 15 minut + 5 minut pečení

8 – 10 plátků toastového chleba
20 sušených švestek bez pecek
100 ml slivovice
10 plátků libové anglické slaniny
100-150 g kozího sýra
1 lžíce francouzské nebo lahůdkové hořčice
20 lístků koriandru nebo polníčku či rukoly

1. Švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme chvíli nasáknout. Z toastového chleba vypíchneme kulatým vykrajovátkem kolečka a nasucho opečeme na pánvi nebo grilu z obou stran. Naložené švestky necháme okapat, místo po pecce naplníme kouskem kozího sýra.

2. Plátky slaniny rozpůlíme, potřeme z jedné strany lehce hořčicí a naplněné švestky do slaniny zabalíme. Dáme na plech a v troubě nebo na grilu krátce rozpečeme, stačí asi tak 5 minut.

3. Opečeme plátek toastového chleba a rozkrojíme ho na čtyři stejně velké čtverečky, na ně položíme lístek koriandru nebo salátu a přichytíme párátkem rozpečenou švestku ve slanině.

TIP
Místo kozího sýra lze použít třeba mozzarellu nebo jiný oblíbený sýr, který se dá roztavit. Pečivo můžete po upečení lehce potřít bylinkovým máslem.

Malinový pohár s krémem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

400 g malin (mražených)
250 ml smetany na šlehání
5 žloutků
6 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
50 ml rumu
4 lžíce kandovaného ovoce na ozdobu

1. Maliny necháme zvolna rozmrazit a rozdělíme je do sklenic. V míse vhodné do vodní lázně našleháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Mísu postavíme na hrnec s horkou vodou a šleháme, dokud krém nezhoustne.

2. Vyjmeme z vodní lázně a do krému vmícháme rum a citronovou šťávu, prošleháme a necháme vychladnout.

3. Maliny překryjeme krémem, povrch ozdobíme šlehačkou a dozdobíme malinami a kandovaným ovocem.

TIP
Podávejte s cukrářskými piškoty. Rum můžete nahradit koňakem, vínem a v dětské verzi ovocnou šťávou. Piškoty můžete položit na ovoce a přelít jakýmkoliv vanilkovým mléčným pudinkem, zjemnělým žloutky.

Chuťovky s uzeným lososem

NA 40 KUSŮ

Příprava: 15–20 minut

100 g lučiny
2 – 3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce citronové šťávy
sůl a mletý bílý pepř
20 ks celozrnných malých houstiček (brödli)
200 g uzeného lososa, plátky
několik snítek čerstvého rozmarýnu

1. Lučinu vyšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

2. Houstičky rozpůlíme ostrým nožem a plátky lososa překrájíme na menší kusy tak, aby jich bylo celkem 40.

3. Na rozkrojené pečivo naneseme lžičkou ochucenou lučinu, obložíme lososem a ozdobíme kouskem větvičky rozmarýnu.

TIP
Rozmarýn nahraďte koprem a lososa zakápněte citronovou šťávou a posypte hrubě drceným pepřem. Sýrový krém dochuťte solí, pomerančovou šťávou a usekaným koprem.

Lososový tatarák

200 g uzeného lososa
1 šalotka
snítka čerstvého kopru
lžíce citronové šťávy
sůl
mletý pepř
bílé pečivo
čerstvé máslo

Nakrájíme nebo naškrábeme uzeného lososa najemno ostrým nožem. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a kopr, osolíme, jemně opepříme a podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Podáváme na plátcích veky nebo jiného bílého pečiva namazaného máslem. Hotové chlebíčky můžeme ozdobit natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na čtvrtky.

LOSOS

Ještě před několika staletími patřil losos mezi jídla pro chudé – v českých řekách se to jimi jen hemžilo. Dnes je to delikatesa, za kterou draze platíme. Na studenou kuchyni se používá losos uzený studeným kouřem, koupíte ho většinou nakrájeného na tenké plátky a zaplatíte za něj kolem 100 Kč za 100 g.

Levnější jsou tzv. kousky, ty stojí většinou až o 40 Kč méně a na jednohubky bohatě postačí. Pokud budete na silvestrovskou party chtít kousek syrového lososa třeba na lososového tataráka, kupte maso raději ve specializovaném obchodě s mořskými rybami.

Hovězí špízky s paprikou a červeným zelím

NA 20 KUSŮ

Příprava: 20 min. marinování + 5 min. pečení

500 g hovězí svíčkové
2 červené papriky
sůl a mletý pepř
1 lžička lahůdkové hořčice
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce worcestru
malá hlávka červeného zelí
1 malá cibule

1. Omytou a odblaněnou svíčkovou nakrájíme na kostky jako na guláš, zhruba po 25 g. Vložíme je do misky, opepříme a promícháme s olejem, hořčicí a worcestrovou omáčkou a necháme odležet.

2. Papriky očistíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme a promícháme s masem a marinádou. Na každé párátko napíchneme vždy kousek masa a papriky.

3. Rozpálíme si gril nebo pánev a grilujeme nebo opékáme z obou stran. Necháme chvíli odležet a osolíme. Zelí omyjeme a očistíme, nakrájíme na širší plátky a špízky do nich napícháme. Kousek zelí nakrájíme najemno s cibulkou a směsí posypeme jednotlivá sousta.

TIP
Párátka určitě předem namočte do studené vody, díky tomu se nebudou během grilování připalovat.
Ke grilovaným masíčkům podávejte křenový, česnekový nebo jiný pikantní dip v misce, kterou si sami vyrobíte z vydlabaného jablka.

Nudlový salát

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut pečení

250 g instantních nudlí
1 červená cibule
1 červená paprika
1/2 salátové okurky
4 hrsti baby špenátu
sůl
drcený pepř
300 g kuřecích prsou
1 lžíce citr. šťávy
4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce na opečení masa
balzamikový ocet na dochucení salátu

1. Maso omyjeme, podle potřeby prokrojíme na plátky a lehce naklepeme přes folii. Osolíme, opepříme a na pánvi na olivovém oleji opečeme z obou stran. Přendáme na talíř a zakapeme citronovou šťávou a trochou oleje a necháme odležet.

2. Nudle scedíme a přidáme lžíci olivového oleje. Cibuli nakrájíme na plátečky, papriku a okurku na proužky. Zchladlé maso nakrájíme na proužky a promícháme se zeleninou a listy špenátu. Do misek nebo širších sklenic rozdělíme nudle, doplníme zeleninou a masem a zakapeme olivovým olejem, balzamikovým octem a šťávou z masa, kterou pustilo.

TIP
Jestliže máte rádi ostřejší chutě, a na večírcích se to vlastně tak trochu předpokládá, zakapejte nudlový salát sladkou chilli omáčkou nebo kapkou tabasca

Variace na mozzarellu

150 g cherry rajčátek
100 g mozzarelly v nálevu
snítka lístků čerstvé bazalky
lžíce olivového oleje
sůl
mletý pepř
1 ciabatta

Ciabattu nakrájejte na plátky a opečte na sucho v troubě pod grilem nebo v toastovači a hotové pokapejte olivovým olejem. Na toastíky položte obě poloviny rozkrojeného rajčátka, lístek bazalky a plátek okapané mozzarelly. Povrch opět pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.

Pečené filety z lososa

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 30 minut marinování + 10 minut pečení

4 porce lososa po 150 g
šťáva z 1 pomeranče
4 lžíce olivového oleje
sůl a mletý pepř
100 g anglické slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
60 g parmazánu
čerstvý koriandr a limetky k podávání

1. Porce lososa pokapeme pomerančovou šťávou a lžící oleje a necháme půl hodiny odpočinout. V pánvi zpěníme na polovině zbylého oleje najemno nakrájenou cibulku, česnek a slaninu a opékáme, dokud cibulka nezesklovatí. Předehřejeme si gril.

2. Na zbylém oleji opečeme z obou stran porce osušeného, osoleného a opepřeného lososa, z každé strany asi 2 minuty. Pokud máme porce s kůží, nejdříve opékáme stranu s kůží. Opečené filety naskládáme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů, potřeme směsí cibulky a slaniny a posypeme jemně strouhaným parmazánem.

3. Zapečeme pod grilem asi 3– 5 minut a podáváme se skrojky limetky a lístky koriandru.

Kanapky s rajčaty

NA 20 KUSŮ

Příprava: 30 minut

20 plátků bagety nebo veky
olivový olej na opečení + trochu na zakapání
2 stroužky česneku
4 – 5 lžic olivové tapenády
10 rajčat, menších
1 malý svazek bazalky
2 červené cibule
5 lžic olivového oleje
sůl a mletý pepř
200 g mozzarelly

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a cibuli a česnek oloupeme. Rajčatům vykrojíme zelený střed, rozpůlíme je a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky a otrháme lístky bazalky.

2. Plátky bagety opečeme po obou stranách na olivovém oleji a potřeme česnekem. Vrchní stranu lehce namažeme olivovou tapenádou, poklademe tenkými plátky rajčat, cibule, lístky bazalky, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

3. Povrch překryjeme plátkem mozzarelly a zapečeme pod grilem, dokud se sýr neroztaví. Bagetu opečte nasucho v toastovači, místo bazalky přidejte lístky rukoly a bagetu potřete místo olivovou tapenádou utřenými sardelkami s trochou másla.

Grilovaná zelenina

Pozvěte přátele k bohatému stolu s grilovanou zeleninou. Ogrilujte plátky cukety, lilku a přidejte k nim cherry rajčátka. Největší úspěch budou mít určitě grilované velké papriky.

Opečte je na nejvyšší výkon v troubě, až slupka zčerná, a pak je na 5 minut nechte zapařit v mikrotenovém sáčku. Zčernalou slupku díky tomu snadno oloupete. Na talíři pak zeleninu promíchejte, zakapejte olivovým olejem, posypejte mořskou solí a pořádně opepřete čerstvě mletým kořením.

Paprikový dip

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45–60 minut

2 – 3 velké červené papriky
1 – 2 chilli papričky
1 menší lilek
1 rajče
1 červená cibule
1 hlavička česneku
200 ml olivového oleje
červený vinný ocet na dochucení
sůl a mletý pepř
1/4 lžičky mletého rozmarýnu

1. Zeleninu omyjeme, podélně rozkrojíme, papriku zbavíme jádřinců, cibuli oloupeme a překrojíme, hlavičku česneku seřízneme z vrchní strany a vše rozložíme na plech. Pokapeme částí olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních do měkka.

2. Necháme zchladnout, z paprik, lilku i rajčat stáhneme slupku, česnek vymačkáme ze slupek a vše rozmixujeme. Přilijeme olej, dochutíme octem, solí, pepřem a rozmarýnem a dobře promícháme. Je-li pasta příliš řídká, povaříme ji do zhoustnutí na mírném ohni a pak vychladíme. Podáváme k masu apod. Můžete připravit z pečených sterilovaných paprik a rozmixovat s ostatními přísadami

Hořčicový dip

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

75 g dijónské nebo lahůdkové hořčice
150 g bílého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
1 svazek bazalky
sůl a mletý pepř
trochu cukru na dochucení

V misce promícháme jogurt, hořčici, olivový olej, sůl, mletý pepř a podle chuti trochu cukru. Nakonec vmícháme jemně usekanou bazalku.

Česnekový krémový dip

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut

4 lžíce majonézy
4 lžíce hustého bílého jogurtu
1 – 2 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku, prolisovaného
sůl a mletý pepř na dochucení
trochu zelené natě na ozdobu

V misce promícháme všechny ingredience a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme posypané usekanou pažitkou nebo jinou zelenou natí.

CO K DIPŮM

Z celozrnného chleba odkrojte kůrku a opečte ho nasucho v toastovači. Pak z něj nakrájejte proužky.

Kupte si hotové listové těsto a vyválejte ho na plát silný 3 mm. Rádýlkem z těsta vyválejte tyčinky dlouhé 5 cm. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Můžete je posypat hrubou mořskou solí, mákem, sezamem, červenou paprikou, kmínem nebo strouhaným sýrem.

Nakrájejte na tyčinky čerstvou zeleninu. Skvěle se hodí tyčinky z okurky, mrkve nebo proužky papriky.

V zelenině se poohlédněte po bulvě fenyklu. Plátky rozeberte ne jednotlivé lístky a překrojte na delší tyčinky. Konce s natí určitě neodkrajujte, na fenyklu jsou nejlahodnější.

Pěkné tyčinky nakrájíte také z bílé ředkve. Oškrábejte ji a nakrájejte na dlouhé tyčinky.

Připravte si domácí brambůrky. Nakrájejte brambory na osminky, pokapejte olivovým olejem a hodinu je nechte grilovat v troubě. Pokud máte raději křupavější, nakrájejte brambory na kolečka.

Kupte si sáček s kukuřičnými chipsy tacos. Jsou křehké, křupavé a přímo vybízejí ke koupeli v omáčce.

Slané krekry vysypejte na mističku a nechte hosty, ať se sami pohostí a vyberou si svůj oblíbený dip.

K dostání v supermarketech jsou také crackery z celozrnné mouky, které nejsou ani slané, ani sladké.
K slaným dipům se určitě hodí báječně.

Italské tyčinky z bílé mouky jsou oproti klasickým slaným tyčinkám silnější, a tak po nich dip nestéká.

Požadovaný tvar mají také krabí tyčinky. U nás se na ně sice kouká skrz prsty, ale v Japonsku patří k tradiční úpravě ryb. Nemusíte vyrábět krabí salát, stačí je jen namáčet do dipu ze smetany s majonézou a troškou česneku a nadrobno nakrájené šalotky.

Nakrájejte tvrdý sýr typu eidam na tyčinky a podávejte s chilli česnekovým dresinkem.

K některým dipům se hodí i ovoce – smetanový dip s česnekem si dobře rozumí s lodičkami z jablka.

S dipem z modrého sýra a smetany bude dobrá hruška nakrájená na tyčinky.

Autoři:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.